The Malaysia Post

Mengapakah ed seks penting untuk membendung penyalahgunaan dalam talian? Pakar menunjukkan pembelajaran tentang persetujuan, mengiktiraf eksploitasi

Kepentingan Pendidikan Seks

Menyediakan kanak-kanak pendidikan seks yang komprehensif akan memperkasakan mereka dengan keupayaan untuk mengenali eksploitasi dan penderaan seksual kanak-kanak dalam talian (OCSEA), kata Penyelaras Penyelidikan Undang-undang Pelacuran Kanak-Kanak Akhir dalam Pelancongan Asia (ECPAT), Andrea Varrella hari ini.

Pada pelancaran laporan “Mengganggu Kemudaratan di Malaysia: Bukti mengenai eksploitasi dan penderaan seksual kanak-kanak dalam talian” di sini, beliau merujuk kepada penemuan penyelidikan yang menunjukkan bahawa daripada 995 kanak-kanak yang dikaji, 60 peratus berkata mereka tidak pernah menerima pendidikan seks.

“Dari sisi ‘Mengganggu Kemudaratan’, di sinilah kita melihat kuasa pendidikan seks: Mengetahui lebih lanjut tentang apa yang dimaksudkan dengan persetujuan, apa yang dimaksudkan dengan bahaya badan, apa maksud integriti badan, tetapi juga dapat melalui ini untuk mengetahui dan memahami apabila sesuatu kesat atau eksploitatif sedang berlaku kepada mereka,” katanya sambil berkata ini hanya boleh dilakukan melalui pendidikan seks yang menyeluruh.

Sebaliknya, terdapat isu penghakiman moral yang mengaburi mana-mana pendidikan seks yang diterima, kerana dia menambah: “Di antara kanak-kanak yang mengatakan mereka menerima program pendidikan seks, sebahagian besar sebenarnya mengatakan bahawa pendidikan seks ini hanya melalui lensa. tentang akhlak.”

Jenayah Seks Terhadap Kanak-Kanak

Seorang lagi ahli panel, hakim Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-Kanak Datin Kunasundary Marimuthu juga mendesak pendidikan seks menyeluruh untuk kanak-kanak dengan menyumbang pengalamannya dengan kanak-kanak yang didera secara seksual dalam sistem mahkamah.

“Alangkah baiknya jika ini dibawa ke peringkat tertinggi kerana kita mempunyai anak-anak yang tidak tahu bahawa mereka dieksploitasi secara seksual, dan ia adalah satu perkara yang sangat menyedihkan bahawa mereka tidak tahu bahawa apa yang mereka alami adalah sebahagian daripada eksploitasi seksual. dan penderaan.

“Untuk melihat bahawa kemudian apabila mereka menyedari bahawa ini benar dan mereka telah diserang dan didera secara seksual, ia hanya memecah belahkan mereka. Anda boleh lihat kesakitan di mata mereka,” kongsinya.

Kepakaran Pendidikan Seks

Bagaimanapun, ahli panel lain, pengerusi Persekutuan Persatuan Kesihatan Reproduktif Malaysia Dr Kamal Kenny memberi amaran terhadap mereka yang menyertai kereta muzik untuk pendidikan seks yang tidak mempunyai pengetahuan atau kepakaran yang diperlukan untuk menyampaikan maklumat.

“Ia harus menjadi usaha bersepadu bukan sahaja oleh ibu bapa, sekolah, dan kementerian tetapi semua orang perlu bersatu pada halaman yang sama,” katanya, sambil menambah bahawa terdapat ramai orang yang tidak secara agresif mahu mendesak atau menyokong agenda itu.

Beliau juga berkata bahawa konteks tempatan pantang larang dan stigma apabila ia berkaitan dengan pendidikan seks adalah halangan terbesar untuk diatasi kerana terdapat usaha bersepadu yang mendorong perkara itu selama bertahun-tahun tetapi cabaran itu datang dalam salah tanggapan tentang apa sebenarnya pendidikan seks.

Varrella berkata bahawa mana-mana program pendidikan seks mesti memenuhi kriteria keterangkuman jantina, keterangkuman secara umum, kepekaan jantina dan penjagaan.

Beliau menyatakan bahawa pendidikan seks diberikan secara ideal melalui sekolah, tetapi ia akan gagal untuk mendidik kanak-kanak yang mungkin menghadapi risiko tertentu seperti mereka yang berhijrah, tercicir sekolah dan kanak-kanak yang tiada tempat tinggal.

“Jadi adalah sangat penting untuk kurikulum ini menjadi inklusif dan seluas mungkin,” katanya.

Laporan itu telah mengesyorkan antara lain untuk mendedahkan kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak kepada pendidikan seksualiti yang bersesuaian dengan umur dan sensitif jantina, di samping meningkatkan kesedaran tentang talian utama talian bantuan.

Ia juga mencadangkan guru sekolah menerima latihan tambahan dalam OCSEA dan sokongan apabila mereka menghadapi kesukaran dalam mengajar pendidikan seks, kerana mereka adalah sumber maklumat pilihan untuk kanak-kanak.

Kajian AS$7 juta (RM32 juta) itu dibiayai oleh Perkongsian Global untuk Mengakhiri Keganasan Terhadap Kanak-Kanak dan dilakukan melalui perkongsian kumpulan sivil End Child Prostitution in Asian Tourism (ECPAT) International, Interpol dan Dana Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ( Unicef) Pejabat Penyelidikan.

Di Malaysia, penyelidik menemu bual 995 kanak-kanak berumur antara 12 dan 17 yang telah menggunakan internet dalam tempoh tiga bulan sebelum ini, sebagai tambahan kepada sepuluh temu bual separa berstruktur dengan 11 profesional keadilan jenayah, tinjauan terhadap 50 penyedia perkhidmatan barisan hadapan yang termasuk pekerja belia jangkauan, pekerja sosial, dan profesional kesihatan dan undang-undang yang bekerja dengan kes kanak-kanak, dan temu bual dengan 18 pegawai kerajaan.

Baca Lagi | Ahli politik Malaysia di mahkamah sejak 2018: Di mana mereka sekarang?

Baca Lagi | Ratu cantik Myanmar yang lantang bersuara mendarat di Kanada, diberikan suaka

Read Previous

Ahli politik Malaysia di mahkamah sejak 2018: Di mana mereka sekarang?

Read Next

KPN: Wanita yang diculik di Tumpat diselamatkan, dibawa pulang dari Thailand

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.