The Malaysia Post

Ratu cantik Myanmar yang lantang bersuara mendarat di Kanada, diberikan suaka

Rampasan kuasa tentera di Myanmar

Seorang ratu cantik Myanmar yang bersuara menentang rampasan kuasa tentera di tanah airnya mendarat Rabu di Kanada, di mana dia telah diberikan suaka selepas terkandas di lapangan terbang di Thailand selama hampir seminggu.

Thaw Nandar Aung, lebih dikenali dengan nama profesionalnya Han Lay, “telah selamat tiba di Toronto,” Tin Maung Htoo dari Burma Canadian Action Network memberitahu AFP.

“Dia kini sedang menunggu penerbangan (bersambung) ke Charlottetown” di timur Kanada, di mana dia merancang untuk menetap dan meneruskan aktivisme menentang rampasan kuasa yang menggulingkan kerajaan awam Myanmar yang dipimpin oleh Aung San Suu Kyi, katanya.

Tin Maung Htoo juga mengesahkan bahawa tuntutannya untuk suaka politik di Kanada telah diterima.

Ratu Cantik Myanmar Terdampar di Thailand

Ratu cantik itu telah ditahan di lapangan terbang antarabangsa utama Bangkok sejak Khamis lalu selepas tiba dalam penerbangan dari Vietnam, atas apa yang dikatakan pegawai imigresen Thailand adalah masalah dengan pasportnya. Dia telah tinggal di Thailand sejak melarikan diri dari Myanmar tahun lepas.

Dalam catatan di halaman Facebooknya yang disahkan, Han Lay berkata dia bimbang polis Myanmar akan datang dan membawanya ke lapangan terbang, dan menghubungi agensi pelarian PBB.

Phil Robertson dari Human Rights Watch menuduh pemerintah Myanmar menggunakan pasport “sebagai senjata terhadap rakyat mereka sendiri” dan telah meletakkan “perangkap untuk cuba memaksa Han Lay pulang ke Myanmar, di mana dia akan menghadapi penangkapan serta-merta, kemungkinan penyalahgunaan dalam tahanan , dan penjara.”

Dia menyebutnya sebagai “tindakan politik yang disengajakan oleh junta untuk menjadikannya tanpa kerakyatan.”

Han Lay menjadi tajuk utama pada Mac 2021 apabila dia menggesa dunia untuk “menyelamatkan” rakyat Myanmar daripada tentera, yang telah merampas kuasa sebulan sebelumnya.

Semasa di Bangkok bertanding dalam pertandingan Miss Grand International, bekas pelajar psikologi itu bersuara menentang rampasan kuasa itu.

“Saya ingin katakan dari sini kepada dunia: Tolong sokong rakyat Myanmar,” katanya kepada saluran berita Inggeris Khaosod Thailand.

“Banyak orang mati di Myanmar oleh senjata tentera… Tolong selamatkan kami.”

Myanmar berada dalam keadaan huru-hara sejak rampasan kuasa, dengan junta bergelut untuk memadamkan penentangan terhadap pemerintahannya.

Lebih 15,000 orang telah ditahan dalam tindakan keras tentera terhadap perbezaan pendapat yang turut menyebabkan lebih 2,300 orang awam terbunuh, menurut kumpulan pemantau tempatan.

Baca Lagi| Taufan Ian membadai Florida sebagai ribut raksasa Kategori 4

Baca Lagi| Lembaga Promosi Kesihatan Singapura berhasrat untuk menggantikan sekurang-kurangnya separuh daripada garam dalam pasaran dengan alternatif natrium yang lebih rendah, apabila hipertensi meningkat

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Taufan Ian membadai Florida sebagai ribut raksasa Kategori 4

Read Next

Ahli politik Malaysia di mahkamah sejak 2018: Di mana mereka sekarang?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.