The Malaysia Post

Taufan Ian membadai Florida sebagai ribut raksasa Kategori 4

Taufan Ian

Taufan Ian melanda pantai barat daya Florida sebagai ribut raksasa Kategori 4 pada hari Rabu dengan angin kencang dan hujan lebat yang mengancam kerosakan “malapetaka” dan banjir.

Pusat Taufan Kebangsaan (NHC) berkata mata taufan “amat berbahaya” itu mendarat sejurus selepas 3:00 petang (1900 GMT) di pulau penghalang Cayo Costa, barat bandar Fort Myers.

Rakaman televisyen dramatik dari bandar pesisir pantai Naples menunjukkan air banjir melanda rumah di tepi pantai, menenggelamkan jalan raya dan menghanyutkan kenderaan.

Beberapa kawasan kejiranan di Fort Myers, yang mempunyai populasi lebih daripada 80,000, menyerupai tasik.

NHC berkata, Ian sedang membawa angin berkelajuan maksimum 150 batu (240 kilometer) sejam apabila ia mendarat dan meramalkan “lonjakan ribut bencana, angin dan banjir di semenanjung Florida.”

Gabenor Florida Ron DeSantis berkata pada hari Rabu bahawa terdapat lebih daripada 1.1 juta dilaporkan terputus bekalan elektrik di negeri itu dan angka itu dijangka meningkat.

Ian bersedia untuk memberi kesan kepada beberapa juta orang di seluruh Florida dan di negeri tenggara Georgia dan Carolina Selatan, dan mungkin telah menyebabkan banyak korban di luar pesisir.

Peronda Sempadan AS berkata 20 pendatang hilang selepas bot mereka karam. Empat rakyat Cuba yang terselamat berenang ke pantai di Florida Keys dan tiga diselamatkan di laut oleh pengawal pantai.

Ketika keadaan taufan merebak, peramal memberi amaran tentang bencana sekali dalam satu generasi.

“Ini akan menjadi ribut yang kita bincangkan untuk beberapa tahun akan datang,” kata pengarah Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan Ken Graham. “Ia satu peristiwa bersejarah.”

DeSantis berkata negeri itu akan mengalami “hari yang jahat, jahat, dua hari.”

‘Mengancam nyawa’

Di Punta Gorda, utara Fort Myers, jalan-jalan dikosongkan apabila angin menderu merobek pelepah pokok palma dan menggoncangkan tiang elektrik.

Kira-kira 2.5 juta orang berada di bawah perintah pemindahan mandatori di sedozen daerah pantai Florida, dengan beberapa dozen tempat perlindungan disediakan, dan pemindahan sukarela disyorkan di tempat lain.

Bagi mereka yang memutuskan untuk mengharungi ribut itu, pihak berkuasa menegaskan sudah terlambat untuk melarikan diri dan penduduk harus membongkok dan tinggal di dalam rumah.

Lapangan terbang di Tampa dan Orlando menghentikan semua penerbangan komersial dan syarikat kapal persiaran menangguhkan pelepasan atau pelayaran dibatalkan.

Dengan hujan sehingga dua kaki (61 sentimeter) dijangka turun di bahagian yang dipanggil Sunshine State, dan gelombang ribut yang boleh mencapai paras dahsyat 12 hingga 18 kaki (3.6 hingga 5.5 meter), pihak berkuasa memberi amaran tentang bahaya yang mengerikan. keadaan kecemasan.

“Ini adalah situasi yang mengancam nyawa,” NHC memberi amaran.

Ribut itu dijangka bergerak merentasi tengah Florida sebelum muncul di Lautan Atlantik menjelang lewat Khamis.

‘Tiada apa-apa yang tinggal di sini’

Ian sehari sebelumnya telah menjerumuskan seluruh Cuba ke dalam kegelapan selepas membadai barat negara itu sebagai ribut Kategori 3 dan meruntuhkan rangkaian kuasa pulau itu.

“Kebinasaan dan kemusnahan. Ini adalah jam yang menakutkan. Tiada apa yang tinggal di sini,” seorang penduduk berusia 70 tahun di bandar barat Pinar del Rio dipetik sebagai berkata dalam catatan media sosial oleh anak wartawannya, Lazaro Manuel Alonso.

Sekurang-kurangnya dua orang maut di wilayah Pinar del Rio, lapor media negara Cuba.

Di Amerika Syarikat, Pentagon berkata 3,200 pengawal negara telah dipanggil di Florida, dengan 1,800 lagi dalam perjalanan.

DeSantis berkata responden negeri dan persekutuan menugaskan ribuan kakitangan untuk menangani tindak balas ribut.

“Akan ada beribu-ribu penduduk Florid yang memerlukan bantuan untuk membina semula,” katanya.

Apabila perubahan iklim memanaskan permukaan lautan, bilangan ribut tropika yang kuat, atau siklon, dengan angin yang lebih kuat dan lebih banyak hujan berkemungkinan meningkat.

Jumlah bilangan siklon, bagaimanapun, mungkin tidak.

Menurut Gary Lackmann, seorang profesor sains atmosfera di North Carolina State University, kajian juga telah mengesan potensi hubungan antara perubahan iklim dan intensifikasi pesat – apabila ribut tropika yang agak lemah melonjak kepada taufan Kategori 3 atau lebih tinggi dalam tempoh 24 jam. , seperti yang berlaku dengan Ian.

“Masih ada konsensus bahawa akan ada lebih sedikit ribut, tetapi yang paling kuat akan menjadi lebih kuat,” kata Lackmann kepada AFP.

Baca Lagi| ‘Deadpool 3’ membawa kembali Hugh Jackman sebagai Wolverine, ditetapkan untuk keluaran 2024 (VIDEO)

Baca Lagi| Lembaga Promosi Kesihatan Singapura berhasrat untuk menggantikan sekurang-kurangnya separuh daripada garam dalam pasaran dengan alternatif natrium yang lebih rendah, apabila hipertensi meningkat

Read Previous

Lembaga Promosi Kesihatan Singapura berhasrat untuk menggantikan sekurang-kurangnya separuh daripada garam dalam pasaran dengan alternatif natrium yang lebih rendah, apabila hipertensi meningkat

Read Next

Ratu cantik Myanmar yang lantang bersuara mendarat di Kanada, diberikan suaka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.