The Malaysia Post

Lembaga Promosi Kesihatan Singapura berhasrat untuk menggantikan sekurang-kurangnya separuh daripada garam dalam pasaran dengan alternatif natrium yang lebih rendah, apabila hipertensi meningkat

Perencah Lebih Sihat Tersedia

Produk garam dan perasa yang lebih sihat akan disediakan dengan lebih mudah kepada pengguna, sebagai sebahagian daripada usaha terbaru pihak berkuasa untuk menangani peningkatan pengambilan natrium dalam kalangan penduduk di sini memandangkan kelaziman hipertensi dalam populasi terus meningkat dari semasa ke semasa.

Lembaga Penggalakan Kesihatan (HPB) menyasarkan untuk mengurangkan pengambilan natrium sebanyak 15 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang, kata timbalan pengarahnya bagi pembangunan dasar dan strategi Eunice Pang pada Isnin (26 Sep), memandangkan penduduk pada masa ini mengambil hampir dua kali ganda daripada diet yang disyorkan. had.

“Dalam tempoh lima tahun akan datang, HPB menyasarkan untuk mengembangkan bahagian pasaran garam rendah natrium secara agresif untuk menggantikan sekurang-kurangnya separuh daripada pasaran garam semasa, dengan tumpuan untuk menggalakkan perkhidmatan makanan beralih kepada garam natrium rendah,” kata papan sebagai jawapan kepada pertanyaan HARI INI.

Pada masa ini, kira-kira hanya 2 peratus daripada pasaran terdiri daripada garam rendah natrium.

Kira-kira satu daripada empat sos dan perasa di pasaran adalah daripada varian rendah natrium, manakala permintaan untuk produk sedemikian – yang “telah stabil sejak lima tahun lalu” – adalah kira-kira satu dalam lima.

Untuk memperluaskan ketersediaan varian yang lebih sihat, HPB cuba mendapatkan lebih banyak pembekal untuk hadir untuk menawarkan garam natrium rendah di pasaran, termasuk pada titik harga yang lebih berpatutan.

Penduduk mengambil hampir dua kali ganda paras natrium yang disyorkan

Usaha terbaru untuk memerangi pengambilan natrium yang berlebihan pertama kali disebut oleh Setiausaha Parlimen Kesihatan Rahayu Mahzam pada Mac semasa perbahasan Belanjawan untuk kementeriannya.

“Penduduk Singapura secara purata mengambil 3.6 gram natrium sehari. Ini hampir dua kali ganda daripada had yang disyorkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, yang diterjemahkan kepada lebih daripada 1.5 sudu teh garam setiap hari,” katanya.

Dari 2019 hingga 2020, 35.5 peratus daripada populasi dewasa di sini menghidap hipertensi, meningkat daripada 24.2 peratus pada 2017, Tinjauan Kesihatan Penduduk Kebangsaan 2020 telah mendapati.

Pada tahun 2010, kelaziman keadaan kesihatan ini ialah 23 peratus, yang menyebabkan HPB mengisytiharkan kempen “Perang Melawan Garam” pada tahun berikutnya.

Di Singapura, kira-kira 75 peratus daripada pengambilan natrium datang daripada garam, sos dan perasa “tambahan”, dengan sebahagian besar bakinya datang daripada makanan yang diproses.

Sebaliknya diperhatikan di negara lain seperti Amerika Syarikat dan United Kingdom, di mana lebih 80 peratus daripada pengambilan natrium mereka datang daripada makanan yang diproses.

Selaras dengan ini, pihak berkuasa menggalakkan penggantian garam, perasa dan sos dengan alternatif rendah natrium sebagai sebahagian daripada pendekatan serampang tiga mata untuk menangani masalah pengambilan natrium.

Serampang pertama melibatkan memperluaskan rangkaian garam rendah natrium di pasaran, kata Rahayu pada Mac.

Dua serampang lain dalam strategi itu termasuk “meningkatkan usaha sedia ada menggunakan HIDS untuk merangsang perumusan semula sos dan perasa rendah natrium”, merujuk kepada Skim Pembangunan Ramuan Lebih Sihat, dan meningkatkan pendidikan awam.

Rendahkan natrium ‘tanpa menjejaskan rasa’

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan TODAY mengenai pilihan strategi penggantian garam dan bukannya pengurangan garam, HPB berkata: “Garam meja biasa mengandungi kira-kira 40 peratus natrium, manakala garam natrium rendah, seperti garam kalium, mengandungi kira-kira 20 peratus natrium.

“Penyelidikan meluas termasuk ujian klinikal mendapati bahawa menggantikan garam biasa dengan garam rendah natrium dikaitkan dengan pengurangan tekanan darah yang ketara, yang diterjemahkan kepada pengurangan risiko penyakit kardiovaskular.”

Lembaga menambah bahawa beralih kepada alternatif rendah natrium adalah “pendekatan praktikal untuk memotong natrium tanpa menjejaskan rasa, sambil memberikan manfaat kesihatan”.

Percubaan selama empat minggu dengan dua katering utama, Kantin NTWU dan Sodexo, telah dijalankan pada 2021 di mana garam biasa digantikan dengan varian rendah natrium semasa menyediakan beberapa hidangan.

Lebih daripada 80 peratus pengguna yang ditinjau melaporkan “tiada perbezaan” apabila diminta membandingkan antara hidangan yang disediakan menggunakan pelbagai jenis garam.

Harga lebih mampu milik

Walaupun menawarkan manfaat kesihatan yang lebih baik, jenis garam rendah natrium cenderung berkali-kali lebih mahal daripada yang biasa.

Semakan dalam talian di laman web pasar raya utama mendapati garam biasa dijual pada harga di bawah S$0.50 (RM160.3) setiap 500g. Sebaliknya, pek 350g garam rendah natrium dijual pada harga kira-kira S$3.50.

Pembekal garam boleh memanfaatkan HIDS untuk mengimbangi pengeluaran garam dan sos rendah natrium, geran yang diperkenalkan pada 2017 untuk menyokong pembangunan produk makanan yang lebih sihat.

HPB berkata pada masa ini 10 pembekal telah menggunakan skim untuk mengurangkan garam natrium, sos dan perasa.

Pasar raya utama Sheng Siong dan NTUC FairPrice akan memperkenalkan lebih banyak garam natrium rendah dengan harga berpatutan menjelang akhir bulan ini.

Salah satu pemain pasaran baru-baru ini meningkatkan usaha untuk menjadikan garam lebih sihat lebih berpatutan kepada orang ramai ialah Produk Gaya Hidup IMI.

Syarikat itu kini menjual campuran garam rendah natrium bernama GoodSalt pada harga S$4.50 setiap pek 350g.

Baru-baru ini, ia memperkenalkan K-Salt, berharga S$2.50 setiap pek 400g.

“Sambutan pasaran adalah rendah setakat umumnya, kerana orang ramai masih tidak mengetahui implikasi penuh pengambilan garam meja semasa dan faedah garam kalium,” kata syarikat itu melalui e-mel.

“Kami (berharap) mendapat sambutan yang lebih baik apabila kami menjalankan kempen pendidikan di tapak, seperti meletakkan promoter di pasar raya.”

Bagaimana pula dengan garam ‘semulajadi’ premium?

Selain garam biasa, produk yang dipasarkan sebagai “garam asli” seperti garam Himalaya, garam laut dan garam buluh yang dijual pada harga premium juga merupakan pemandangan biasa di pasaran utama.

Walau bagaimanapun, pakar pemakanan memberi amaran bahawa tanda harga yang lebih tinggi tidak semestinya memberikan manfaat kesihatan yang lebih baik.

“Garam buluh dan garam merah jambu Himalaya mengandungi jumlah kalium yang lebih tinggi berbanding garam meja. Tetapi tiada perbezaan ketara dalam kandungan natrium antara varieti ini,” kata presiden Persatuan Pemakanan dan Dietetik Singapura, Dr Kalpana Bhaskaran.

Oleh itu, menggantikan garam biasa dengan garam premium ini tidak akan membawa kepada “sebarang pengurangan risiko kepada hipertensi atau risiko penyakit kardiovaskular, kerana kandungan natrium garam ini masih sama dengan garam meja”, tambahnya.

Sebaliknya, dia mengesyorkan garam berasaskan kalium, yang mengandungi 30 peratus kurang natrium daripada jenis garam lain.

Untuk memastikan seseorang itu mendapat manfaat kesihatan terbaik dengan memilih varian garam yang betul, Dr Kalpana menawarkan nasihat praktikal ini untuk pembeli:

Pilih garam natrium yang lebih rendah (berasaskan kalium) dan bukannya garam biasa atau garam lain untuk mengurangkan pengambilan natrium sebanyak 30 peratus

Periksa Simbol Pilihan Lebih Sihat (HCS) pada bungkusan garam

Pilih sos dan perasa dengan logo HCS

Jika memilih produk import tanpa logo HCS, semak kandungan natrium pada panel maklumat pemakanan. Pilih produk yang mengandungi ≤400mg/100g produk.

Cari produk yang tidak mengandungi natrium tambahan

Baca Lagi| Kecederaan meningkat sebanyak 20 peratus musim lalu di tengah-tengah jadual yang padat, kajian mendapati

Baca Lagi| ‘Deadpool 3’ membawa kembali Hugh Jackman sebagai Wolverine, ditetapkan untuk keluaran 2024 (VIDEO)

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

‘Deadpool 3’ membawa kembali Hugh Jackman sebagai Wolverine, ditetapkan untuk keluaran 2024 (VIDEO)

Read Next

Taufan Ian membadai Florida sebagai ribut raksasa Kategori 4

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.