The Malaysia Post

Memberi nafas baru ke dalam ‘bandar buku’: Penyewa berusaha untuk meremajakan Kompleks Bras Basah Singapura walaupun beberapa kedai buku goyah

Connie Soon adalah sebahagian daripada usaha yang semakin meningkat dalam kalangan pekedai untuk meremajakan dan mencipta semula Kompleks Bras Basah, yang dibina pada 1980 dan pernah dikenali sebagai “bandar buku” dan syurga bagi ulat buku.

Memandangkan sekurang-kurangnya sebuah kedai buku di kompleks itu bersedia untuk ditutup, Soon, 70, baru sahaja menyelesaikan pameran kaligrafi di unit tingkat empatnya yang begitu berjaya, dia telah diminta untuk mengadakan pameran setiap dua bulan.

“Acara itu tamat semalam (12 Jun) dan orang ramai sehingga Persatuan (Peniaga Kompleks Bras Basah) menyuruh saya menganjurkan setiap dua bulan. Ia agak sukar, dan saya tidak pasti sama ada saya akan melakukannya, tetapi saya gembira kehadiran yang keluar adalah hebat,” katanya kepada HARI INI semalam.

Dia juga menjalankan perniagaan yang berkembang maju di tingkat dua, menjual berus, dakwat dan kertas untuk kaligrafi Cina.

“Saya berharap orang ramai melihat karya seni yang cantik dan mahu menjadikan kaligrafi Cina sebagai hobi, dan para artis akan digalakkan dengan karya mereka dipamerkan dan dihargai,” kata Soon dalam bahasa Mandarin.

Dia juga menantikan kepulangan pelancong antarabangsa, yang memenuhi kedainya sebelum Covid-19.

Untuk membantu kedai itu kekal bertahan, anaknya telah membantu menyenaraikan item kedai itu di tapak web syarikat supaya pelanggannya boleh membeli dalam talian.

Sememangnya, tujuh daripada sembilan penyewa di Kompleks Bras Basah yang ditemu bual oleh TODAY telah mengambil langkah yang sama untuk pergi ke dalam talian sejak dua tahun lepas untuk menyesuaikan diri dengan perubahan pilihan pembelian pelanggan mereka.

Walau bagaimanapun, mereka mengekalkan kedai fizikal mereka kerana kebanyakannya mempunyai pelanggan tetap yang masih berkunjung untuk membeli sesuatu. Ramai juga yang memiliki kedai dan tidak perlu membayar sewa.

Mengadakan acara untuk menarik pembeli

Pengerusi persatuan peniaga itu, Cik Joyce Ong, yang mengendalikan kedai fengshui Gems Shine, berkata beliau dan jawatankuasanya telah menganjurkan lebih banyak acara tahun ini untuk menarik lebih ramai pembeli ke pusat beli-belah itu.

“Kami mengadakan konsert pada 5 Jun dan terdapat begitu ramai orang sehingga ada yang melihat ke bawah dari tingkat dua dan tiga untuk menonton… Kami sangat hidup, dan terdapat begitu banyak untuk dilihat di sini jadi saya berharap lebih ramai orang melawat kompleks,” katanya kepada TODAY dalam bahasa Mandarin.

“Hanya kerana ia adalah pusat beli-belah yang lebih tua, tidak bermakna ia sudah mati. Terdapat begitu banyak tawaran di sini, kami hanya berharap lebih ramai orang bersedia untuk datang dan meneroka.” Cik Ong juga mengendalikan laman Facebook persatuan itu, di mana dia menghebahkan kejadian pusat membeli-belah dan aktiviti penyewa. Dan daripada poketnya sendiri, dia kadangkala membayar untuk mengiklankan siaran ini supaya lebih ramai orang datang ke pusat membeli-belah.

“Pekerjaan kedua saya ialah melakukan pemasaran untuk pusat beli-belah,” sindirnya.

Mohamad Ismail, pemilik Pusat Buku Ilmu

Pembeli buku ‘cenderung membeli-belah dalam talian’

Di tengah-tengah usaha untuk meremajakan kompleks itu, statusnya sebagai hab kedai buku, yang terletak bersebelahan Perpustakaan Negara, mendapat kesan apabila jualan dalam kedai menurun.

Pusat Buku Pengetahuan ditetapkan untuk ditutup dalam beberapa bulan akan datang kerana tuan rumah kedai mencari penyewa baharu.

Dengan langkah yang semakin berkurangan ke kedai buku yang menyukarkan untuk membayar sewa kedai, pemilik bersama Mohamed Ismail, 69 tahun, berkata bahawa dia bercadang untuk menutup kedai yang telah beroperasi di kompleks itu sejak 1981.

Kedainya yang terletak di tingkat tiga kompleks itu menjual buku terpakai dan bahan akademik seperti buku teks.

“Pada tahun 90-an, kedai itu akan penuh sesak dan terdapat ratusan pelanggan. Sekarang, kami bernasib baik jika kami mempunyai lebih daripada 10 (sehari),” kata Ismail, sambil menambah bahawa lebih ramai orang datang sekarang kerana berita penutupan telah tersebar.

Dia berkata sewanya ialah S$7,500 sebulan, iaitu S$1,000 kurang daripada yang biasa dia bayar pada 2020 sebelum pemutus litar.

Menurut beberapa penyewa di kompleks itu, sewa Ismail adalah antara yang tertinggi kerana kedudukannya di hadapan eskalator dan saiznya yang besar 1,200 kaki persegi.

Ismail berkata: “Perkara telah berubah, orang ramai boleh pergi dalam talian dan membeli (buku) atau mereka tidak banyak membaca.” Beliau menambah bahawa kerana kebanyakannya menjual buku terpakai, sukar untuk dijual dalam talian kerana kualiti buku itu. “Pada usia saya, ia juga agak sukar untuk dijual (dalam talian).” Abdul Nasser, 58, pemilik Basheer Graphic Books, membuka kedainya pada 1991. Walaupun dia masih mempunyai pelanggan tetapnya, jumlah pelanggan keseluruhannya semakin berkurangan.

Kedainya, yang mengkhusus dalam penjualan buku dan majalah reka bentuk dan seni bina, terletak di tingkat empat di hadapan satu-satunya eskalator kompleks itu.

“Mungkin ia hanya teknologi, atau mungkin hanya saya, tetapi pada akhir 90-an apabila pusat membeli-belah itu dahulunya sesak dengan orang ramai, eskalator mempunyai barisan dan mereka akan sering rosak kerana terdapat begitu ramai orang menggunakannya.

“Saya tidak fikir eskalator telah rosak dalam tempoh tiga tahun yang lalu,” kata Nasser.

Beliau menambah bahawa tabiat pembeli telah berubah sekarang kerana kebanyakan pelanggan membeli barangan dalam talian dan pergi ke kedai buku hanya sebagai “pilihan terakhir” jika mereka tidak dapat mendapatkan buku yang mereka inginkan dalam talian.

“Kami kadangkala mendapat pertanyaan di halaman Instagram kami daripada orang yang mencari buku tertentu yang habis dijual dalam talian, dengan harapan kami mempunyai salinannya,” katanya. “Perkara telah berubah, kami bukan perhentian pertama lagi.” Walaupun perniagaan merosot sekitar 40 peratus berbanding zaman kegemilangannya, Nasser berkata bahawa kedainya masih berfungsi “okay” kerana dia membawa koleksi buku khusus.

Seorang lagi penyewa di kompleks itu, kedai bekalan kraf Art Friend, memberitahu HARI INI bahawa Kompleks Bras Basah menyaksikan perolehan penyewa yang rendah dan kedai Bras Basahnya tidak mengalami “kejatuhan yang ketara”.

Art Friend menyatakan bahawa penyewa utama yang lebih tua seperti kedai muzik Swee Lee dan penyedia perkhidmatan seperti pembuat papan tanda masih disokong oleh pelanggan tetap mereka dan telah tinggal di sekitar kompleks itu.

Baca Lagi | Memberi nafas baru ke dalam ‘bandar buku’: Penyewa berusaha untuk meremajakan Kompleks Bras Basah Singapura walaupun beberapa kedai buku goyah

“Ini lebih menggambarkan kesukaran yang dihadapi oleh kedai buku bata-dan-mortar di mana-mana. Cabaran yang ditimbulkan oleh (laman e-dagang) dan peningkatan penggunaan telefon bimbit sememangnya sukar untuk diatasi,” kata Art Friend.

Kedai buku popular, yang mempunyai cawangan utama di kompleks yang dibuka pada tahun 1980, berkata: “Kami tidak terfikir untuk meninggalkan Kompleks Bras Basah, bukan sahaja untuk kepentingan budaya kompleks itu sendiri, tetapi juga kerana ia adalah kedai utama kami dan yang terbesar. Kedai popular di Singapura.” – HARI INI

Read Previous

Peguam: Arul Kanda ‘gembira’ memberi keterangan terhadap Najib dalam perbicaraan laporan audit 1MDB

Read Next

Saham Asia merosot apabila Wall Street mendahului pasaran beruang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.