The Malaysia Post

Peguam: Arul Kanda ‘gembira’ memberi keterangan terhadap Najib dalam perbicaraan laporan audit 1MDB

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy akan “dengan senang hati bersetuju” dengan permohonan pihak pendakwaan supaya beliau memberi keterangan sebagai saksi terhadap bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dalam perbicaraan rasuah di sini, kata peguamnya hari ini.

Peguam Arul Kanda, Datuk N. Sivananthan, memaklumkan Mahkamah Tinggi bahawa anak guamnya — yang kini juga tertuduh dalam perbicaraan sama dengan Najib — bersedia untuk berpegang kepada kenyataannya sebelum ini kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semasa siasatan untuk kes ini.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan bertanya sama ada Arul Kanda bersetuju dengan permohonan pihak pendakwaan supaya dia hadir sebagai saksi.

“Jawatan yang diambil oleh anak guam saya, dia telah memberikan keterangannya kepada SPRM semasa dia disiasat, kedudukannya sentiasa ada dan kini dia bersedia untuk mengambil pendirian bahawa kenyataan yang dia berikan kepada pihak pendakwaan, dia bersedia untuk berpegang kepada kenyataan itu. , jika itu yang pihak pendakwa mahu, dia dengan senang hati akan bersetuju,” jawab Sivananthan.

Hakim kemudian berkata, “Jadi, dalam bahasa Inggeris, ia bermakna ya”.

Mohamed Zaini seterusnya mengesahkan Arul Kanda bersetuju menjadi saksi pendakwaan.

Mahkamah Tinggi akan memutuskan pada 24 Jun sama ada membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk memanggil Arul Kanda sebagai saksi pendakwaan dalam perbicaraan ini, selepas mendengar hujah daripada pihak pendakwaan dan juga peguam bela utama Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Pada 20 Mei lalu, pihak pendakwaan memfailkan permohonan bertulis mengikut Seksyen 63 Akta SPRM 2009 untuk memanggil Arul Kanda sebagai saksi.

Di bawah Seksyen 63(1), dalam situasi di mana dua atau lebih orang didakwa melakukan kesalahan di bawah Akta SPRM, mahkamah boleh menghendaki seorang atau lebih daripada mereka memberi keterangan sebagai saksi bagi pihak pendakwaan sekiranya permohonan bertulis dibuat oleh pihak pendakwaan. pendakwa raya.

Seksyen 63(3) memperuntukkan bahawa setiap orang yang dituduh di bawah Akta SPRM dan dikehendaki memberikan keterangan sebagai saksi pendakwaan “berhak untuk menerima sijil tanggung rugi”, jika mahkamah mendapati bahawa dia telah membuat “penemuan yang benar dan penuh” semua perkara yang dia diperiksa, dengan perakuan ini menjadi penghalang kepada semua prosiding undang-undang terhadapnya atas perkara tersebut.

Dalam erti kata lain, Arul Kanda boleh dibebaskan dan dilepaskan jika dia memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan dan jika Mahkamah Tinggi memutuskan untuk memberinya sijil tanggung rugi.

Dalam perbicaraan ini, Najib dituduh sebagai perdana menteri dan kemudian menteri kewangan menyalahgunakan kedudukannya antara 22 Februari 2016 dan 26 Februari 2016 untuk menerima kepuasan diri dalam bentuk perlindungan daripada tindakan sivil atau jenayah atas peranannya dalam pengendalian operasi 1MDB, dengan mengarahkan pindaan kepada laporan ketua juruaudit negara mengenai 1MDB — yang telah pun dimuktamadkan dan sedia untuk dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) badan pemantau parlimen — sebelum akhirnya dibentangkan kepada PAC.

Baca Lagi | Peguam: Arul Kanda ‘gembira’ memberi keterangan terhadap Najib dalam perbicaraan laporan audit 1MDB

Arul Kanda didakwa bersubahat dengan Najib, tetapi pihak pendakwaan pada hari pertama perbicaraan sudah berkata ia akan memfailkan permohonan pada masa hadapan untuk menjadikan Arul Kanda sebagai saksi pendakwaan pada peringkat perbicaraan yang sesuai.

Read Previous

Adakah Justin Bieber akan mengekalkan tarikh ‘Jelajah Dunia Keadilan’ Kuala Lumpur pada bulan Oktober?

Read Next

Memberi nafas baru ke dalam ‘bandar buku’: Penyewa berusaha untuk meremajakan Kompleks Bras Basah Singapura walaupun beberapa kedai buku goyah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.