The Malaysia Post

Memandangkan kerajaan Singapura mengambil alih pemilikan Sports Hub, pengguna ingin lebih banyak acara komuniti untuk menghilangkan imej ‘gajah putih’nya

Pasar lambak untuk barangan sukan, velodrom dan lebih banyak acara komuniti, dan bukannya konsert Justin Bieber sekali-sekala atau permainan sukan utama.

Inilah yang ingin dilihat oleh pengguna Hab Sukan Singapura dan ahli persaudaraan sukan tempatan di kemudahan Kallang, selepas kerajaan mengumumkan semalam (10 Jun) bahawa ia akan mengambil alih pemilikan penuh kompleks seluas 35 hektar itu untuk “membuka kunci ” “potensi penuh untuk Singapura”.

Penganjur perlumbaan berbasikal Zulkifli Awab berkata bahawa daripada banyak acara yang boleh digunakan stadium, satu-satunya acara yang dilihatnya berlangsung di sana ialah jelajah konsert tiket besar daripada selebriti global seperti Justin Bieber dan Jay Chou.

“Apa yang saya mahu lihat pada masa depan apabila kerajaan mengambil alih ialah lebih mudah bagi saya sebagai perancang acara untuk menganjurkan acara di sana,” kata pengasas kumpulan berbasikal komuniti HolyCrit berusia 47 tahun itu.

“Mudah-mudahan kita boleh menggunakan lebih banyak stadium daripada menjadi gajah putih seperti sekarang.” Sport Singapore (SportSG) semalam berkata bahawa ia dan entiti komersial SportsHub Pte Ltd telah bersetuju bersama untuk menamatkan perkongsian awam-swasta mereka.

Kerajaan akan mengambil semula pemilikan dan pengurusan Hab Sukan mulai 9 Disember, menamatkan perjanjian itu 13 tahun lebih awal daripada masa.

Dalam sidang akhbar awal semalam, pengerusi SportSG Kon Yin Tong berkata bahawa lembaga berkanun berhasrat menjadikan Hab Sukan lebih mudah diakses oleh komuniti yang lebih luas untuk kegunaan sukan, gaya hidup, hiburan, masa lapang dan sosial, sambil mengekalkan kemampanan komersialnya.

Dalam temu bual dengan TODAY, istilah “gajah putih” digunakan lebih daripada sekali oleh pelawat Sports Hub dan ahli persaudaraan sukan untuk menggambarkan hab sukan, hiburan dan gaya hidup bersepadu berusia lapan tahun di Kallang yang dilaporkan menelan belanja S$1.33 bilion ( RM4.21 bilion) untuk dibina.

Ramai yang menyatakan bahawa kemudahan itu sering kurang digunakan dan berkata mereka berharap Kerajaan dapat melakukan lebih banyak lagi untuk menarik orang ramai ke Hab Sukan.

Jurulatih bola tampar pantai Daniel Tan, 30, berkata walaupun Hab Sukan berstatus ikonik sebagai kemudahan bertaraf dunia, dia merasakan tempat yang jarang diadakan itu kekurangan acara awam dan sebenarnya adalah tempat yang “membosankan”.

Tan, yang melawat Hab Sukan hampir setiap hari untuk melatih, berkata gelanggang bola tampar pantai tidak diselenggara dengan baik yang dicadangkannya mungkin disebabkan mahkamah tidak mengenakan bayaran kepada pengguna untuk masuk dan pengendali swasta mungkin kurang insentif untuk menyelenggaranya.

“Tidak kira siapa yang lari jika. Jika kerajaan boleh menjalankannya dengan lebih baik, kenapa tidak?” Pegawai Triage Sean Poh, 32, yang kembali ke Hab Sukan selepas empat tahun bermain papan selaju bersama rakan sekerjanya, terkejut melihat betapa sunyinya kompleks itu pada petang Jumaat. Beliau berkata beliau ingin melihat lebih banyak rangkaian pengangkutan seperti perkhidmatan ulang-alik yang mungkin membawa lebih ramai orang.

Bekas pelari pecut negara Canagasabai Kunalan, 79, memuji langkah kerajaan untuk mengambil alih Hab Sukan, dengan mengatakan bahawa mungkin menyusahkan untuk mempunyai dua pihak dengan objektif yang berbeza sedikit menguruskan kompleks itu.

Bagaimanapun, beliau berharap Kerajaan dapat memastikan kompleks itu berdaya maju secara komersial sambil mengadakan lebih banyak acara dan memperkenalkan lebih banyak kemudahan di sana pada masa hadapan.

Jika itu berlaku, ahli sukan yang senarai hajatnya termasuk velodrom untuk berbasikal trek berkata: “Seluruh kawasan akan berubah. Saya akan berusia 80 tahun pada bulan Oktober, harap saya mempunyai peluang untuk melihat segala-galanya.”

Sejarah berkotak-kotak

Hab Sukan mempunyai sejarah yang berbeza yang termasuk kelewatan pembinaan, perubahan pengurusan dan kelemahan teknikal yang melibatkan acara berprofil tinggi.

Pada 2015, penganjur acara di sini berkata bahawa rancangan mereka untuk mengadakan acara sukan di Sports Hub gagal kerana ia terlalu mahal untuk mereka. Zulkifli mengimbas kembali bagaimana dia dikenakan bayaran kira-kira S$3,000 pada 2017 untuk menyewa trek di Stadium Nasional untuk perlumbaan berbasikal selama empat jam.

Dia telah didatangi oleh Persekutuan Berbasikal Singapura, yang menawarkan untuk mencari tempat yang sesuai untuk menganjurkan perlumbaan selepas dia dipenjarakan dan didenda kerana menganjurkan dan mempromosikan perlumbaan haram untuk penunggang basikal tanpa kelulusan dan permit polis.

Kos itu adalah jumlah yang besar baginya kerana dia hanya mengenakan jumlah nominal kepada pesertanya untuk menghadiri acaranya, katanya. Pada masa itu, Persekutuan Lumba Basikal Singapura membantu membayar sebahagian daripada kos mengadakan perlumbaan manakala dia membayar bakinya.

“Saya tidak membuat apa-apa wang daripada ini, HolyCrit ialah organisasi bukan untung,” katanya.

“Semoga apabila kerajaan mengambil alih Hab Sukan, penganjuran acara sebegini dapat diadakan lebih banyak lagi,” katanya.

Baca Lagi | Memandangkan kerajaan Singapura mengambil alih pemilikan Sports Hub, pengguna ingin lebih banyak acara komuniti untuk menghilangkan imej ‘gajah putih’nya

Menyedari peraturan ketat yang ada di stadium sekitar penggunaannya, seperti apabila dia tidak dibenarkan menjual barangan semasa perlumbaan 2017, beliau mencadangkan SportSG mengadakan acara komuniti mingguan seperti pameran pop timbul di mana perniagaan kecil boleh menjual produk di ladang dan kumpulan boleh menyediakan gerai untuk mempromosikan sukan mereka.

“Biar rakyat Singapura merasai pengalaman di stadium

Read Previous

Lembaga Pengurusan Air Selangor mengarahkan kilang menghentikan pelepasan efluen selepas pencemaran dikesan di Sungai Langat

Read Next

Justin Bieber berkata dia sedang berusaha untuk pulih daripada lumpuh separa muka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.