The Malaysia Post

Mereka yang berumur 60 tahun dan ke atas di Singapura boleh mendaftar dengan GP untuk penjagaan sepanjang hayat peribadi mulai H2 2023

Mulai separuh kedua tahun depan, penduduk Singapura yang berumur 60 tahun dan ke atas akan dapat mendaftar dalam program kebangsaan di mana mereka boleh memilih pengamal perubatan am keluarga (GP) untuk berpegang kepada dan yang kemudiannya akan menguruskan kesihatan mereka sepanjang sisa hidup mereka. nyawa.

Matlamat utama program itu, dinamakan Healthier SG, adalah untuk mengelakkan orang ramai daripada jatuh sakit, dan untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan rakyat Singapura dengan menjalin hubungan pesakit-doktor yang lebih kukuh.

Orang yang berumur antara 40 dan 59 akan dapat mendaftar dalam program ini dalam tempoh dua tahun akan datang.

Pelan itu pertama kali diumumkan pada Mac oleh Menteri Kesihatan Ong Ye Kung. Sejak itu, Kementerian Kesihatan (KKM) telah berunding dengan lebih 6,000 penduduk Singapura dan pihak berkepentingan seperti GP swasta, majikan dan rakan kongsi komuniti untuk mereka bentuk ciri utama Healthier SG.

Kertas Putih kemudiannya diserahkan kepada Parlimen pada Rabu (21 Sept) dan akan dibahaskan bulan depan.

Di bawah cadangan untuk Healthier SG, penduduk akan digalakkan untuk memilih dan mendaftar dengan doktor keluarga, yang kemudiannya akan menjadi titik hubungan pertama untuk menguruskan kesihatan mereka secara holistik.

Mereka yang memilih untuk mendaftar dalam inisiatif ini akan menerima perundingan kesihatan onboarding pertama mereka secara percuma.

Sebaik sahaja mendaftar, penduduk akan membangunkan pelan kesihatan dengan doktor mereka dan membincangkan cara untuk meningkatkan kesihatan mereka, seperti dengan membuat pelarasan gaya hidup, membuat daftar masuk berkala tentang kesihatan mereka dan mengambil pemeriksaan kesihatan dan vaksinasi yang disyorkan.

Warganegara Singapura yang telah mendaftar kemudiannya boleh menerima saringan dan vaksinasi yang disyorkan secara bersubsidi sepenuhnya.

Mereka juga tidak perlu lagi membuat pembayaran bersama tunai apabila menggunakan MediSave daripada akaun Kumpulan Wang Simpanan Pusat mereka untuk pengurusan penjagaan kronik.

Dan KKM akan memperkenalkan peringkat subsidi ubat baharu di bawah Skim Bantuan Kesihatan Komuniti (Chas) untuk senarai ubat yang digunakan untuk menguruskan penyakit kronik, supaya harganya di klinik GP swasta setanding dengan di poliklinik.

Untuk keadaan kronik yang dilindungi di bawah Program Pengurusan Penyakit Kronik, warga Singapura yang layak mendapat subsidi boleh dirujuk oleh klinik GP di bawah Chas dan program Healthier SG untuk pergi terus ke klinik pesakit luar pakar untuk mendapatkan rawatan bersubsidi, tanpa melalui poliklinik.

Selain membantu pesakit menguruskan penyakit mereka, doktor keluarga ini juga akan dapat membuat “preskripsi sosial”, yang merupakan rujukan kepada rakan kongsi komuniti, untuk menyokong penduduk dalam menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Mereka akan dapat melakukan ini kerana Healthier SG akan membantu menghubungkan penduduk dengan pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh agensi seperti Lembaga Promosi Kesihatan, Agensi Penjagaan Bersepadu, Persatuan Rakyat, Sukan Singapura dan rakan kongsi komuniti.

Warga emas juga akan diberi lebih banyak sokongan melalui pusat jagaan warga emas, yang akan diperluas dan dipertingkatkan menjelang 2025, kata KKM.

“Kami akan mengembangkan bilangan pusat daripada 119 sekarang kepada 220 menjelang 2025; dan menyediakan lebih banyak perkhidmatan, seperti menghubungkan warga emas dengan program komuniti dan membantu mereka memantau tanda-tanda vital,” kata Ong semalam.

Penduduk bebas memilih mana-mana doktor atau klinik yang mendaftar dalam program Healthier SG. Ini boleh menjadi klinik yang terletak berhampiran rumah atau tempat kerja mereka atau doktor yang telah mereka kenali selama bertahun-tahun.

Mereka yang ingin bertukar kepada GP yang berbeza di bawah program ini boleh berbuat demikian sehingga empat kali selepas pendaftaran awal dalam dua tahun pertama, dan sekali setahun untuk tahun-tahun berikutnya.

Untuk memastikan tahap penjagaan yang konsisten dan membimbing doktor keluarga dalam menyediakan saringan dan vaksinasi, serta menguruskan keadaan utama, KKM telah membangunkan 12 protokol penjagaan, dengan lebih banyak protokol sedemikian akan dibangunkan pada masa hadapan meliputi bidang seperti kesihatan mental.

Protokol ini, dibangunkan bersama GP dan poliklinik, mengenal pasti komponen utama penjagaan dan proses utama serta data yang diperlukan, yang kemudiannya akan membimbing mereka yang mengambil bahagian dalam program Healthier SG untuk menyediakan tahap penjagaan yang konsisten yang sama kepada pesakit.

Protokol penjagaan akan dilancarkan terlebih dahulu untuk diabetes mellitus, hipertensi dan gangguan lipid, tiga keadaan kronik yang paling biasa.

Protokol lain yang akan dilancarkan akan meliputi keadaan kronik biasa yang lain dan penjagaan akhir hayat.

MoH berkata bahawa kemajuan dan hasil Healthier SG akan dipantau melalui penunjuk jangka pendek seperti kadar kemasukan penduduk dan GP, jangka sederhana seperti tahap aktiviti fizikal di kalangan penduduk Singapura dan hasil jangka panjang seperti kelaziman penyakit kronik dan kos penjagaan kesihatan.

“SG yang lebih sihat akan menjadi usaha jangka panjang, berbilang tahun, kerana ia mengambil masa, mungkin lapan hingga 10 tahun, untuk melihat hasil awal populasi yang lebih sihat,” kata KKM.

“Kami melabur dan mengubah sistem penjagaan kesihatan, untuk menyokong individu merangka perjalanan mereka sendiri ke arah kesihatan yang lebih baik.”

Read Previous

Laporan: Anggota kabinet berpecah kerana memanggil pilihan raya umum tahun ini

Read Next

Zelensky menyeru agar Rusia dihukum termasuk kehilangan kuasa veto PBB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.