The Malaysia Post

Zelensky menyeru agar Rusia dihukum termasuk kehilangan kuasa veto PBB

Presiden Volodymyr Zelensky menuntut tribunal khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenakan “hukuman adil” ke atas Rusia kerana pencerobohannya ke atas Ukraine, termasuk penalti kewangan dan melucutkan kuasa veto Moscow dalam Majlis Keselamatan.

Ucapan Zelensky yang direkodkan kepada pemimpin dunia di Perhimpunan Agung PBB pada hari Rabu adalah selepas Presiden Rusia Vladimir Putin mengarahkan pengerahan masa perang pertama Moscow sejak Perang Dunia Kedua dan mengancam akan menggunakan senjata nuklear untuk mempertahankan Rusia dalam apa yang telah dilemparkannya sebagai pertembungan Timur-Barat yang menentukan.

Moscow merancang untuk mengerahkan kira-kira 300,000 tentera dalam peningkatan ketara pencerobohan Ukrainenya yang bermula pada Februari dan telah menyebabkan beribu-ribu orang terkorban, berjuta-juta orang kehilangan tempat tinggal dan menjadikan bandar-bandar menjadi runtuhan.

“Satu jenayah telah dilakukan terhadap Ukraine, dan kami menuntut hukuman yang adil,” Zelensky memberitahu badan PBB itu.

“Tribunal khas harus diwujudkan untuk menghukum Rusia atas jenayah pencerobohan terhadap negara kita… Rusia harus membayar untuk perang ini dengan asetnya,” kata presiden Ukraine itu, menggesa PBB untuk “menghapuskan hak veto” dari Rusia sebagai ahli Majlis Keselamatan.

Zelensky membentangkan apa yang dikatakannya sebagai lima syarat yang tidak boleh dirunding untuk keamanan. Ini termasuk hukuman untuk pencerobohan Rusia, pemulihan keselamatan dan integriti wilayah Ukraine, dan jaminan keselamatan.

Ramai perwakilan di PBB memberi Zelensky tepukan gemuruh pada akhir ucapannya.

Terdahulu semalam, Putin telah mengarahkan draf ketenteraan dalam ucapan yang disiarkan di televisyen di mana beliau turut mengumumkan langkah untuk menggabungkan empat wilayah Ukraine dan mengancam untuk menggunakan senjata nuklear untuk mempertahankan Rusia, dengan mengisytiharkan: “Ia bukan satu gertakan”.

Tugas utama pasukan simpanan adalah untuk mengukuhkan barisan hadapan di Ukraine, yang kini lebih 1,000km (621 batu) panjang, kata Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu.

Pasukan simpanan akan memerlukan latihan dan penganalisis tentera Barat berkata ia akan mengambil masa beberapa bulan sebelum mereka melihat tindakan.

-Protes menentang mobilisasi-

Penerbangan keluar dari Rusia dengan cepat habis dijual, dan pemimpin pembangkang yang dipenjarakan Alexei Navalny menggesa demonstrasi besar-besaran menentang mobilisasi.

Kumpulan pemantau protes bebas OVD-Info berkata lebih 1,300 orang telah ditahan dalam protes menjelang petang Rabu.

Tidak menawarkan bukti, Putin menuduh pegawai di negara NATO mengancam untuk menggunakan senjata nuklear terhadap Rusia. Mereka harus tahu bahawa “viar cuaca boleh beralih ke arah mereka”, katanya, sambil menambah bahawa Rusia “juga mempunyai pelbagai cara pemusnahan”.

“Apabila integriti wilayah negara kita terancam, kita pasti akan menggunakan semua cara yang ada untuk melindungi Rusia dan rakyat kita. Ia bukan gertakan.”

Presiden AS Joe Biden, dalam ucapannya di Perhimpunan Agung PBB, menjawab: “Sekali lagi, baru hari ini, Presiden Putin telah membuat ancaman nuklear secara terang-terangan terhadap Eropah, dalam mengabaikan tanggungjawab rejim tanpa percambahan secara melulu.”

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau mengutuk “peningkatan perang yang tidak bertanggungjawab” Putin, dengan berkata “Tingkah laku Putin hanya menunjukkan bahawa pencerobohannya gagal.”

Menteri-menteri luar daripada Kumpulan Tujuh (G7) ekonomi maju mengesahkan dalam mesyuarat di New York pada hari Rabu kerjasama mereka dalam menghulurkan sokongan untuk Ukraine dan bertindak balas terhadap keselamatan makanan dan tenaga, kata Kementerian Luar Jepun.

“Sudah jelas Rusia mahu memusnahkan Ukraine,” kata ketua dasar luar EU Josep Borrell. “Kami tidak akan gentar.”

Rusia dan Ukraine melakukan pertukaran tahanan yang tidak dijangka pada hari Rabu, yang terbesar sejak perang bermula dan melibatkan hampir 300 orang, termasuk 10 warga asing dan komander yang mengetuai pertahanan Ukraine yang berpanjangan ke atas Mariupol awal tahun ini.

Warga asing yang dibebaskan termasuk dua warga Britain dan seorang Maghribi yang telah dijatuhi hukuman mati pada Jun selepas ditangkap berjuang untuk Ukraine. Turut dibebaskan dalam perjanjian yang diuruskan oleh Arab Saudi, menurut kementerian Saudi, ialah tiga lagi warga Britain, dua warga Amerika, seorang Croatia dan seorang warga Sweden.

Rakyat Ukraine yang dibebaskan telah ditangkap selepas pertempuran panjang untuk bandar pelabuhan Mariupol awal tahun ini dan termasuk komander tertinggi tentera, kata Andriy Yermak, ketua pejabat Presiden Volodymyr Zelensky.

Langkah-langkah itu datang pada masa ketika Rusia telah menghadapi rentetan kegagalan medan perang, dengan pasukan pencerobohannya dihalakan di timur laut Ukraine.

Tentera Ukraine berkata mereka kini bersedia untuk menolak lebih jauh ke wilayah yang telah ditawan Moscow selama berbulan-bulan pertempuran sengit.

“Tiada sebarang ancaman dan propaganda boleh menyembunyikan fakta bahawa Ukraine memenangi perang ini, masyarakat antarabangsa bersatu dan Rusia menjadi pariah global,” kata Setiausaha Pertahanan Britain, Ben Wallace.

Risiko politik

Mobilisasi Rusia mungkin merupakan langkah politik domestik paling berisiko sepanjang dua dekad Putin berkuasa, dan selepas beberapa bulan Kremlin berjanji ia tidak akan melakukan perkara sedemikian.

Peperangan setakat ini nampaknya mendapat sokongan popular di negara di mana media bebas semuanya telah ditutup dan kritikan awam terhadap “operasi ketenteraan khas” diharamkan.

Tetapi bagi kebanyakan rakyat Rusia biasa, terutamanya dalam kelas pertengahan bandar, prospek dihantar untuk berperang akan menjadi petunjuk pertama peperangan yang menjejaskan mereka secara peribadi.

Di metro Moscow, lelaki kelihatan sedang mengkaji kertas panggilan.

“Anda sentiasa berasa bimbang pada saat-saat seperti ini. Kerana anda mempunyai isteri dan anak dan anda memikirkannya,” kata seorang penduduk kepada Reuters.

Beberapa pakar ketenteraan Barat berkata merangka ratusan ribu tentera baharu akan mengambil masa berbulan-bulan, tidak banyak membantu melambatkan kekalahan Rusia, malah boleh memburukkan keadaan dengan menarik sumber dari medan perang untuk melatih dan melengkapkan rekrut.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Mereka yang berumur 60 tahun dan ke atas di Singapura boleh mendaftar dengan GP untuk penjagaan sepanjang hayat peribadi mulai H2 2023

Read Next

Ayuh adakan PRU15 sekarang jika anda bimbang tentang banjir akhir tahun, Zahid memberitahu pesaing BN

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.