The Malaysia Post

Ayuh adakan PRU15 sekarang jika anda bimbang tentang banjir akhir tahun, Zahid memberitahu pesaing BN

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata pilihan raya umum ke-15 (PRU15) perlu diadakan segera jika pembangkang bimbang pilihan raya itu bertepatan dengan banjir akhir tahun.

Ahmad Zahid berkata kebimbangan yang diutarakan oleh pesaing Barisan Nasional (BN) hanyalah yang terbaru dalam pelbagai alasan yang direka untuk menutup ketakutan sebenar mereka ditolak oleh pengundi di peti undi.

Justeru, beliau berkata “kebimbangan” pesaing BN mengenai banjir bukanlah “alasan baharu” sebaliknya usaha untuk menyelamatkan karier politik mereka.

“Sudah tiba masanya untuk mereka ‘walk the talk’ dan ‘hit the button’ supaya Suruhanjaya Pilihan Raya boleh menetapkan tarikh PRU15 diadakan,” katanya dalam catatan Facebook.

Dalam catatan yang sama, Ahmad Zahid berkata kenyataannya semasa pelancaran jentera Pemuda BN di Kuala Lumpur pada Sabtu mengenai gabungan itu bersiap siaga mengharungi banjir bagi PRU15 telah dibawa keluar dari konteks oleh lawan politik.

Menjelaskan lanjut, Ahmad Zahid berkata komennya itu bertujuan untuk menyampaikan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bahawa jentera BN sudah bersedia untuk PRU15, tanpa mengira situasi dan cabaran.

“Walaupun begitu, ia telah dimanipulasi oleh pihak lain, mengatakan bahawa kita tidak mengambil berat tentang keselamatan rakyat,” katanya, sebelum mengkritik pentadbiran Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN) kerana menunjukkan sikap tidak mempedulikan. demi keselamatan rakyat.

“Apabila orang ramai meminta pengembara masuk dari negara yang dilanda Covid-19 dilarang memasuki Malaysia, pentadbiran 22 bulan (Pakatan) mengecilkan seruan itu.

“Hasilnya, kes Covid-19 tempatan pertama dilaporkan pada Januari 2020, melibatkan beberapa warga China yang memasuki Malaysia melalui Johor,” katanya.

Beliau kemudian berkata kerajaan PN, semasa pentadbirannya selama 17 bulan, tidak menghiraukan seruan untuk penutupan total apabila jangkitan Covid-19 meningkat tahun lalu.

“Sebaliknya, apa yang kami dapat ialah penutupan ‘separuh masak’ paling lama di seluruh dunia yang memusnahkan ekonomi dan menjadikan kehidupan semua orang terbalik,” katanya.

Ahmad Zahid kemudian menyatakan bahawa gesaan supaya pilihan raya umum diadakan telah lama dibuat selepas negara mencapai kekebalan kumpulan.

“Kami menuntut mandat itu diberikan semula kepada rakyat, supaya mereka dapat mengundi dalam kerajaan yang kuat dan bersatu dalam menangani masa depan negara pasca wabak,” katanya.

Read Previous

Zelensky menyeru agar Rusia dihukum termasuk kehilangan kuasa veto PBB

Read Next

Perbicaraan VLN Zahid Hamidi: Adakah dia akan berjalan atau membela diri?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.