The Malaysia Post

Perbicaraan VLN Zahid Hamidi: Adakah dia akan berjalan atau membela diri?

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi akan mengetahui hari ini sama ada beliau perlu membela diri atau tidak terhadap 40 pertuduhan menerima rasuah daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB), syarikat itu memberikan kontrak kerajaan untuk sistem visa asing.

Bagi mereka yang mungkin terlupa, berikut ialah penyemakan semula tentang maksud kes ini dan kemungkinan hasil.

Kini presiden Umno, Ahmad Zahid pertama kali didakwa pada Jun 2019 atas 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah S$13.56 juta (RM42 juta) daripada UKSB sebagai dorongan untuk dirinya atas kapasiti sebagai penjawat awam dan menteri dalam negeri untuk melanjutkan tempoh perkhidmatan syarikat itu. kontrak untuk mengendalikan Pusat Sehenti di China dan sistem visa bersepadu yang lebih dikenali dengan huruf Melayu VLN (singkatan untuk Visa Luar Negara).

Dia juga didakwa dengan tujuh lagi pertuduhan mendapatkan suapan dalam pelbagai mata wang daripada syarikat yang sama untuk dirinya berkaitan dengan kerja rasminya. Dalam perjalanan perbicaraannya setakat ini, sogokan tunai ini dikatakan berjumlah S$1.15 juta, RM3 juta, CHF15,000 dan AS$15,000.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu dikatakan melakukan semua kesalahan ini di kediaman rasmi timbalan perdana menteri di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya dan kediaman peribadinya di Country Heights, Kajang, Selangor.

Ahmad Zahid adalah menteri dalam negeri semasa Barisan Nasional menjadi kerajaan dari Mei 2013 hingga Mei 2018. Kementeriannya bertanggungjawab terhadap Jabatan Imigresen.

Ketua pendakwa raya Datuk Raja Rozela Raja Toran menyifatkan lelaki yang kini berusia 69 tahun itu mengambil kesempatan daripada kedudukannya sebagai pegawai awam untuk mengaut faedah kewangan untuk dirinya antara Oktober 2014 hingga Mac 2018.

Percubaan dan apa yang berlaku setakat ini

Di sebalik pertuduhan yang meluas, perbicaraan ke atas Ahmad Zahid bermula hanya dua tahun kemudian pada 24 Mei 2021.

Secara keseluruhannya, pihak pendakwaan telah memanggil 18 saksi dalam tempoh 29 hari perbicaraan.

Sepanjang perbicaraan, pendakwa raya berusaha untuk menggambarkan Ahmad Zahid secara sedar melebihi fungsi rasminya sebagai menteri dalam negeri sebagai balasan kepada bayaran tunai daripada UKSB sebagaimana bukti yang banyak ditunjukkan.

Pendakwa raya juga menekankan gabungan bukti langsung, mengikut keadaan dan dokumen untuk membuktikan bahawa Ahmad Zahid telah bertindak dengan pengetahuan penuh tentang hubungan kerja UKSB dengan Kementerian Dalam Negeri berhubung pemberian kerajaan kontrak VLN.

Bukti dokumen termasuk kertas rasmi dan surat-menyurat berkaitan kontrak UKSB dengan Kementerian Dalam Negeri yang mengandungi nota dan minit tulisan tangan Ahmad Zahid.

Bukti paling perbalahan dikemukakan oleh pihak pembelaan di mahkamah ialah lejar peribadi yang menyimpan kiraan pembayaran tunai yang dibuat kepada pelbagai ahli politik, kakitangan kerajaan dan Ahmad Zahid yang dimiliki oleh bekas pengurus pentadbiran UKSB, David Tan Siong Sun.

Semasa perbicaraan, peguam yang mewakili Ahmad Zahid tidak sekali pun mempertikaikan tuduhan anak guam mereka menerima wang tunai berjuta-juta daripada UKSB. Sebaliknya, pihak pembelaan memilih untuk menyerlahkan bahawa lejar yang dipertikaikan itu menamakan orang berprofil tinggi lain. Perkara ini diperhatikan oleh pihak pendakwaan dalam penghujahannya.

Pihak pendakwaan turut mengemukakan tiga saksi utama di mahkamah yang memberikan keterangan lisan bahawa Ahmad Zahid telah menerima bayaran tunai bulanan daripada UKSB, mengesahkan kandungan lejar itu. Tiga saksi pendakwaan itu ialah bekas eksekutif UKSB Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani dan Harry Lee Vui Khiun, dan Tan.

Baca di sini untuk pecahan pembayaran tunai berulang yang dibuat oleh UKSB kepada Ahmad Zahid membabitkan ratusan ribu dolar Singapura yang telah menjadi bukti utama pihak pendakwaan tentang rasuah.

Dalam hujah terakhir mereka, pendakwa raya cuba meyakinkan mahkamah untuk menganggap Ahmad Zahid sebagai pegawai badan awam dan bukannya ahli politik yang meminta wang diberikan atas alasan derma politik.

Bagaimana jika Ahmad Zahid dibebaskan?

Sekiranya hakim memutuskan bahawa pihak pendakwaan telah mewujudkan kes prima facie, Ahmad Zahid akan diperintahkan membela diri.

Dia kemudian mempunyai tiga pilihan untuk berbuat demikian: membuat keterangan bersumpah dari kandang saksi di mana dia akan tertakluk kepada pemeriksaan balas; membuat kenyataan tidak bersumpah daripada kandang tertuduh; atau berdiam diri.

Tetapi hakim juga boleh memutuskan tiada kes prima facie. Ini bermakna Ahmad Zahid akan dilepaskan dan dibebaskan.

Tetapi peguam Muhammad Rafique Rashid Ali berkata sekiranya Ahmad Zahid dibebaskan pada peringkat ini, pihak pendakwaan masih boleh memfailkan rayuan dalam tempoh 14 hari di mahkamah rayuan.

Muhammad Rafique berkata prosedur ini dibenarkan di bawah Akta Mahkamah Kehakiman.

Beliau menjelaskan jika Mahkamah Rayuan memutuskan untuk membatalkan pembebasan, perbicaraan akan disambung semula di Mahkamah Tinggi dan Ahmad Zahid perlu membela diri.

Jika pembebasan itu dikekalkan, pihak pendakwaan boleh sekali lagi memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan dalam tempoh 14 hari selepas keputusan Mahkamah Rayuan di mana proses yang sama akan diulang.

Satu-satunya perbezaan, Muhammad Rafique menegaskan, sebarang keputusan yang dibuat oleh mahkamah tertinggi adalah muktamad.

“Sekiranya Mahkamah Rayuan masih berpendirian bahawa pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie, maka langkah seterusnya ialah rayuan ke Mahkamah Persekutuan.

“Di Mahkamah Persekutuan — yang juga mempunyai kuasa untuk memanggil pembelaan — jika itu berlaku maka kesnya akan kembali ke Mahkamah Tinggi, atau jika merasakan rayuan itu tiada merit, maka rayuan itu akan ditolak dan Ahmad Zahid tidak boleh didakwa kerana itu adalah mahkamah terakhir,” kata Muhammad Rafique kepada Malay Mail.

Tetapi walaupun Ahmad Zahid bebas hari ini daripada tuduhan rasuah VLN, dia masih dibicarakan untuk satu lagi kes rasuah di mana dia dituduh melakukan 47 pertuduhan pecah amanah jenayah, rasuah dan pengubahan wang haram melibatkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi, pertubuhan amal yang diasaskannya.

Read Previous

Ayuh adakan PRU15 sekarang jika anda bimbang tentang banjir akhir tahun, Zahid memberitahu pesaing BN

Read Next

Bahagian Umno Masjid Tanah membuat laporan polis berhubung kenyataan menyinggung perasaan terhadap CM Melaka di Facebook

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.