The Malaysia Post

Laporan: Anggota kabinet berpecah kerana memanggil pilihan raya umum tahun ini

Kabinet berbelah bahagi sama ada mahu mengadakan pilihan raya umum tahun ini atau tidak, lapor Utusan Malaysia hari ini.

Akhbar harian nasional melaporkan seorang menteri yang tidak dinamakan berkata sebilangan anggota Kabinet lain tidak menyokong pembubaran Parlimen ke-14 sebelum Bajet 2023 dibentangkan pada 7 Oktober.

Menurut akhbar itu, menteri daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan PAS mahu kerajaan menumpukan perhatian kepada ekonomi dan membuat persediaan menghadapi musim banjir tengkujuh akan datang daripada mengadakan pilihan raya ketika ini.

Menteri sama yang tidak dinamakan memberitahu Utusan Malaysia bahawa mereka yang menyokong pemilihan tahun ini adalah menteri Umno.

Ketika PRU15 menjadi topik politik hangat baru-baru ini, Menteri Alam Sekitar dan Air Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man menunjukkan bahawa mesyuarat Kabinet semalam memberi tumpuan kepada persediaan banjir dan pemulihan ekonomi.

“Ia telah dibincangkan secara ringkas dan telah dipersetujui bahawa perhatian harus diberikan kepada isu kebajikan awam, persiapan banjir dan pemulihan ekonomi,” kata menteri PAS itu.

Tuan Ibrahim dilaporkan menambah bahawa tiada keputusan menetapkan tarikh pilihan raya.

Begitu juga, Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa, yang berasal dari Umno, memberitahu akhbar Melayu bahawa Kabinet hanya membincangkan persiapan banjir semasa mesyuarat mingguannya semalam.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah membayangkan pada Sabtu lalu bahawa PRU15 boleh diadakan tidak lama lagi semasa berucap pada majlis pelancaran jentera Pemuda Barisan Nasional di sini.

Khabar angin pilihan raya umum awal mula mendapat perhatian apabila Ismail Sabri mengumumkan Bajet 2023 akan dibentangkan tiga minggu lebih awal daripada tarikh asal pada 28 Oktober.

Penganalisis politik meramalkan bahawa Parlimen akan dibubarkan sehari selepas pembentangan Bajet.

Parlimen ke-14 Malaysia tamat pada Julai 2023.

Di bawah undang-undang, pilihan raya umum mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas pembubaran Parlimen.

Read Previous

‘Amsterdam’ yang disematkan bintang menggabungkan fakta, fiksyen dan kerja berpasukan

Read Next

Mereka yang berumur 60 tahun dan ke atas di Singapura boleh mendaftar dengan GP untuk penjagaan sepanjang hayat peribadi mulai H2 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.