The Malaysia Post

‘Amsterdam’ yang disematkan bintang menggabungkan fakta, fiksyen dan kerja berpasukan

Pengarah David O. Russell melibatkan pelakon bintangnya dalam penciptaan drama jenayah baharunya Amsterdam.

Calon Oscar lima kali itu bersatu semula dengan bintang The Fighter dan American Hustle, Christian Bale untuk membangunkan filem itu, dengan kedua-duanya berkumpul di kedai makan selama beberapa tahun untuk melantun idea antara satu sama lain.

“Dia tidak mempunyai skrip. Dia hanya mempunyai beberapa idea. Kami mula berdagang muzik yang akan kami dengar, sedikit sejarah yang akan kami pelajari. David akan menulis semua ini. Dan kemudian, selama bertahun-tahun, muncul dengan cerita ini, “kata Bale kepada Reuters pada tayangan perdana filem Eropah di London pada hari Rabu.

Begitu juga, bintang bersama Bale, Margot Robbie telah dijemput untuk membantu menghidupkan wataknya.

“Saya bercakap dengan David tentang Valerie selama bertahun-tahun sebelum kami benar-benar membuat filem itu. Ia seperti proses kreatif yang terus berkembang,” kata Robbie.

Amsterdam berlatarkan pada tahun 1918 dan awal 1930-an dan berpusat di sekitar tiga rakan, Burt Berendsen (Bale), Harold Woodman (John David Washington) dan Valerie (Robbie), yang laluannya melintasi Eropah yang dilanda perang dan yang membuat perjanjian untuk sentiasa melindungi satu sama lain.

Kembali ke New York dari Perang Dunia 1, berparut di dalam dan luar, Burt mula mengamalkan perubatan eksperimen dan Harold menjadi seorang peguam, memperjuangkan golongan yang terdedah. Apabila anak perempuan ketua batalion masa perang mereka meminta bantuan kepada mereka berikutan kematiannya yang mengejut dan mencurigakan, ketiga-tiga mereka terjerat dalam komplot konspirasi politik yang berbahaya.

Unsur-unsur filem ini diilhamkan oleh peristiwa sejarah dan orang yang sebenar, termasuk percubaan rampasan kuasa fasis terhadap Presiden AS Franklin D. Roosevelt.

“Kami mahu melihat persahabatan yang kami mahu miliki, segitiga orang yang akan melakukan apa sahaja untuk satu sama lain tidak kira apa pun,” kata Bale.

“Mereka telah dipalsukan dalam perangkap Perang Besar, dan mereka telah mengisytiharkan mereka akan melakukan apa sahaja untuk satu sama lain, dan mereka berpegang teguh pada itu tidak kira apa pun, walaupun ketika mereka diseret ke dalam rap pembunuhan besar ini dan kemudian ke dalam konspirasi global yang besar ini, yang gila tetapi sebenarnya berdasarkan fakta,” kata Bale.

Sebagai tambahan kepada trio pengebilan teratasnya, filem ini menampilkan barisan pelakon bintang termasuk Taylor Swift, Robert De Niro, Chris Rock, Anya Taylor-Joy, Rami Malek dan Mike Myers.

Amsterdam memulakan pelancaran teater globalnya pada 6 Okt.

Read Previous

Kelab Liga Perdana bersetuju dengan larangan minimum untuk pencerobohan, bom asap

Read Next

Laporan: Anggota kabinet berpecah kerana memanggil pilihan raya umum tahun ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.