The Malaysia Post

Kelab Liga Perdana bersetuju dengan larangan minimum untuk pencerobohan, bom asap

Penyokong pasukan Liga Perdana yang mengambil bahagian dalam tingkah laku anti-sosial dan jenayah di stadium akan menerima larangan kelab automatik dengan tempoh minimum setahun, kata liga itu pada hari Rabu selepas sebulat suara bersetuju dengan perpindahan itu.

Musim lalu terdapat peningkatan dalam jumlah pencerobohan padang pada penghujung kempen apabila peminat meraikan gelaran, promosi atau survival dengan beberapa pertengkaran berlaku termasuk yang melibatkan pengurus Crystal Palace, Patrick Vieira.

Bom asap dan piroteknik, yang telah lama digunakan dalam permainan di benua Eropah dan di seluruh dunia, dahulunya agak jarang berlaku di England tetapi penggunaannya telah menjadi kejadian yang lebih kerap.

“Peminat yang ditangkap membawa atau mengaktifkan piroteknik atau bom asap, atau memasuki padang tanpa kebenaran, akan menerima larangan kelab automatik dengan tempoh minimum setahun,” kata liga itu dalam satu kenyataan selepas mesyuarat pemegang sahamnya.

“Larangan ini juga boleh diperluaskan untuk menemani ibu bapa atau penjaga kanak-kanak yang mengambil bahagian dalam aktiviti tersebut. Polisi ini berkuat kuasa serta-merta dan larangan itu terpakai untuk kedua-dua perlawanan di tempat sendiri dan di tempat lawan.”

Pada Julai, Liga Perdana dan Liga Bola Sepak Inggeris berkata sekatan keras akan dikenakan untuk pencerobohan padang dan penggunaan bom asap dan piroteknik dari musim 2022-23.

Liga dan Persatuan Bola Sepak telah berkata bahawa “semua pesalah yang dikenal pasti akan dilaporkan oleh kelab kepada polis dan pendakwaan boleh mengakibatkan rekod jenayah kekal, yang boleh menjejaskan pekerjaan dan pendidikan mereka, dan boleh mengakibatkan hukuman penjara.”

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Muda No. 2 berkata tiada soal keikhlasan parti kerana keraguan berlarutan dalam Pakatan terhadap pakatan pilihan raya PRU15

Read Next

‘Amsterdam’ yang disematkan bintang menggabungkan fakta, fiksyen dan kerja berpasukan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.