The Malaysia Post

Muda No. 2 berkata tiada soal keikhlasan parti kerana keraguan berlarutan dalam Pakatan terhadap pakatan pilihan raya PRU15

Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) berharap untuk menjadi sebahagian daripada Pakatan Harapan (PH) untuk pilihan raya umum ke-15 (PRU15) adalah ikhlas, kata timbalan presidennya Amira Aisya Abd Aziz.

Beliau berkata parti berbilang kaum dan berpaksikan belia itu tidak mempunyai masalah dengan PH dan bersedia untuk berhubung dengan sesiapa sahaja bagi menjelaskan dan menyelesaikan keraguan tentang Muda.

“Kami terbuka dan bersedia untuk bertemu di meja rundingan. Pada masa yang sama, kami juga bersedia untuk menjawab soalan untuk menyelesaikan sebarang keraguan yang mungkin berterusan.

“Saya faham ketidakpastian yang berlaku. Apabila mana-mana parti baharu ingin menjadi sebahagian daripada gabungan yang ditubuhkan, keraguan seperti itu pasti wujud,” kata Amira Aisya kepada pemberita semasa sidang media di Kampung Kangar Tebrau di sini lewat semalam.

Beliau menjawab kritikan beberapa pemimpin PKR baru-baru ini yang mengatakan mereka berhati-hati dengan Muda menyertai PH untuk PRU15.

Terdahulu, ADUN Puteri Wangsa itu bercakap mengenai bahaya mengadakan pilihan raya negara pada musim tengkujuh akhir tahun, sebagai sebahagian daripada kempen #NyawaDuluBaruPRU (hidup sebelum pilihan raya umum).

Amira Aisya, yang terlibat secara aktif dalam beberapa acara PH, menjelaskan bahawa aspirasi Muda untuk bersama PH bukanlah perkara baharu.

Beliau menarik perhatian bahawa sejak permulaan proses pendaftaran Muda pada September 2020, parti itu telah menjalin kerjasama dengan PH dalam pelbagai kapasiti.

“Sebagai contoh, kita telah menyuarakan isu rakyat bersama PH. Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman diketahui bersama PH dalam blok Pembangkang ketika membuat keputusan di Parlimen,” katanya.

Amira Aisya mengulangi bahawa Muda akan meneruskan kerjasama dengan PH, khususnya untuk PRU15, walaupun parti itu tidak secara rasmi dianggap sebagai sebahagian daripada gabungan itu.

Beliau berkata Muda akan mengutamakan mengelak pertembungan kerusi dengan parti komponen PH, mengulangi jaminan sama yang dibuat pada Selasa.

Semalam, dilaporkan Majlis Presiden PH telah menubuhkan jawatankuasa untuk mengadakan perbincangan dengan Muda dan Parti Sosialis Malaysia (PSM) bagi menjalin pakatan pilihan raya bagi PRU15.

Majlis itu, dalam satu kenyataan, berkata keputusan itu dibuat semasa mesyuarat yang membincangkan permohonan Muda untuk menyertai gabungan itu dan menyatakan minat PSM untuk bekerjasama secara rasmi dengannya.

Read Previous

Tinjauan: Pematuhan agama yang semakin meningkat membentuk semula landskap pengguna di Malaysia, Asia Tenggara

Read Next

Kelab Liga Perdana bersetuju dengan larangan minimum untuk pencerobohan, bom asap

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.