The Malaysia Post

Pemandu ambulans mabuk yang terhempas di lebuh raya Singapura dihukum penjara dua tahun, larangan memandu 10 tahun

Seorang lelaki berusia 27 tahun yang menaiki riang gembira selama sejam di sekitar pulau itu, mencederakan penumpangnya apabila dia terhempas di lebuh raya, dipenjara dua tahun semalam (5 September).

G. Mohanavarooman Gopal Oyyappan mempunyai 183mg etanol dalam setiap 100ml darahnya, lebih daripada dua kali ganda had pemanduan minuman yang ditetapkan iaitu 80mg setiap 100ml.

Dia berada di belakang roda ambulans swasta milik majikannya pada 2020, sejurus selepas pelonggaran sekatan pergerakan akibat pandemik Covid-19. Dia kemudian bertembung dengan beberapa rel pengawal di tengah-tengah Lebuhraya Seletar (SLE).

Pada Isnin, Mohan turut didenda S$4,000 (RM12,813) dan hilang kelayakan memandu semua kelas kenderaan selama 10 tahun selepas dibebaskan dari penjara.

Warga Singapura itu, yang hadir di mahkamah bersama beberapa ahli keluarga, mula menjalani hukumannya serta-merta.

Dia mengaku bersalah pada Julai atas empat pertuduhan termasuk memandu dalam keadaan mabuk, memandu berbahaya menyebabkan kecederaan parah dan memandu tanpa lesen Kelas 3 atau 3A yang sah.

Dia juga mengaku atas pertuduhan tidak berkaitan menyebabkan kecederaan secara sukarela. Kira-kira enam bulan sebelum kejadian ambulans, dia bergaduh ketika minum di kedai kopi Punggol dan menumbuk seorang pengunjung.

Mahkamah sebelum ini mendengar bahawa Mohan dan seorang lagi lelaki, Aravindraj Manohar, 29, bekerja dengan penyedia ambulans swasta IM Ambulance Service. Dia bekerja sebagai doktor manakala Arvin sebagai pemandu.

Pasangan itu bekerja bersama pada 6 Julai 2020, membawa pesakit ke dan dari pusat perubatan.

Sekitar jam 8.45 malam hari itu, mereka pergi ke tempat letak kereta di Blok 137, Bukit Batok West Avenue 6 untuk berehat. Mereka minum arak sehingga kira-kira 11.15 malam, mengangkut seseorang dari Jalan Perbadanan ke Rumah Jagaan Bukit Batok di sepanjang jalan.

Aravin akhirnya membenarkan Mohan memandu ambulans ke rumah neneknya.

Salah seorang rakan Mohan kemudiannya menaiki ambulans. Namanya telah dikeluarkan daripada dokumen mahkamah.

Apabila sampai ke destinasi mereka, Aravin turun dari ambulans dan Mohan pergi ke belakang roda ambulans. Dia dan rakan wanitanya mula minum sekali lagi sebelum dia memulakan tunggangan riang dari 1.30 pagi hingga 2.30 pagi.

Dokumen mahkamah menggariskan banyak contoh pemanduannya yang tidak menentu, seperti memotong secara mendadak laluan penunggang basikal dengan membuat belok kiri ke Hougang Street 22 dari lorong kedua berbanding lorong pertama.

Dia kemudiannya memandu melawan arus lalu lintas di sepanjang Hougang Street 22, di tempat letak kereta terbuka di Hougang Avenue 1 dan di Phillips Avenue.

Di persimpangan Phillips Avenue dan Yio Chu Kang Road, dia melanggar lampu merah sebelum memandu pada kelajuan pantas secara zig-zag dengan berulang kali berselang seli antara lorong pertama dan kedua.

Di sepanjang SLE, dia memandu dalam keadaan tidak stabil dan hampir menyebabkan perlanggaran dengan sebuah kereta. Dia juga membunyikan hon berkali-kali tanpa sebab.

Dia membuat beberapa siri pertukaran lorong sebelum akhirnya hilang kawalan kenderaan, terbabas dari lorong ketiga ke pertama dan merempuh pagar pengawal di tengah SLE.

Ambulans itu terbalik ke kiri dan berhenti di antara lorong ketiga dan keempat.

Seorang orang awam menghubungi polis. Seorang pegawai pergi ke tempat kejadian dan menyedari bahawa 10 bahagian rel pengadang telah tercabut dan sebatang pokok sedang condong.

Rakan Mohan tidak dapat bergerak dari tempat duduk penumpang hadapan kerana kakinya tersepit.

Pegawai polis itu kemudian melihat Mohan berjalan di belakang ambulans dalam keadaan panik. Dia terhidu bau alkohol yang kuat dan berjalan tidak menentu.

Ketika disoal sama ada dia pemandu, Mohan mendakwa rakannya telah memandu sebaliknya. Bagaimanapun, rakan itu berkata bahawa Mohan pernah menjadi pemandu.

Mohan merayu kepadanya dalam bahasa Tamil, dengan berkata, “Tolong, anda adalah pemandu”, dan “Berjanjilah pada ibu anda, jika anda ingin menyelamatkan saya, tolong saya.” Mohan tidak lama kemudian gagal ujian breathlyser dan telah ditangkap. Dia telah diiringi ke Hospital Khoo Teck Puat kerana dia tidak membawa penyedut asma.

Rakannya juga telah dibawa ke hospital di mana dia didapati mengalami patah tulang rusuk bawah. Dia dimasukkan ke dalam wad selama seminggu dan diberi 38 hari cuti kemasukan ke hospital, tetapi tidak mengalami sebarang hilang upaya kekal.

Kerana memandu berbahaya yang menyebabkan kecederaan parah, Mohan boleh dipenjarakan sehingga lima tahun. Memandangkan dia seorang pesalah yang serius, dia juga boleh dipenjara sehingga setahun dan denda sehingga S$10,000.

Read Previous

Laporan: Malaysia akan menamatkan hukuman mati mandatori dan sebat menjelang 2023, kata menteri undang-undang

Read Next

Nadal dikejutkan dengan Tiafoe di Terbuka AS apabila Swiatek mara ke peringkat lapan terakhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.