The Malaysia Post

Laporan: Malaysia akan menamatkan hukuman mati mandatori dan sebat menjelang 2023, kata menteri undang-undang

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata Malaysia akan memansuhkan hukuman mati mandatori dan sebat menjelang tahun depan, dengan pindaan kepada undang-undang yang akan dibentangkan di Parlimen bulan depan.

Wan Junaidi memberitahu akhbar berbahasa Inggeris The Star bahawa hakim akan diberi budi bicara untuk menjatuhkan dua hukuman itu sebaliknya jika pindaan itu diluluskan.

“Sekiranya semuanya berjalan lancar dan tiada gangguan pada sesi Belanjawan akan datang, kita tidak akan dikenakan hukuman mati mandatori pada 2023,” kata Datuk Seri Wan Junaidi.

“Ini juga akan dikenakan kepada hukuman sebat kerana ia akan diserahkan kepada budi bicara hakim,” tambahnya.

Wan Junaidi berkata beliau berhasrat membentangkan cadangan pindaan itu semasa mesyuarat Parlimen yang bermula 3 Oktober ini.

“Pindaan terhadap hukuman mati mandatori akan meliputi pindaan kepada 33 seksyen di bawah undang-undang dan melibatkan hukuman mati mandatori bagi 11 kesalahan,” tambahnya.

Difahamkan, 11 kesalahan itu terdiri daripada sembilan di bawah Kanun Keseksaan dan dua di bawah Akta Senjata Api (Penalti Bertambah).

Mengenai hukuman sebat, Wan Junaidi berkata pindaan yang dicadangkan itu tidak akan menghapuskan hukuman itu, tetapi sekali lagi memberi budi bicara kepada hakim sama ada untuk mengenakannya.

“Secara peribadi, saya melihat hukuman sebat sebagai sangat kejam dan ganas serta tidak berperikemanusiaan.

“Inilah sebabnya saya mencadangkan agar hakim mempunyai budi bicara untuk menjatuhkan hukuman itu,” katanya, sambil menambah kebanyakan pesalah mengalami luka terbuka dengan ramai yang pengsan selepas tiga pukulan.

Dengan budi bicara yang diberikan, hakim boleh menimbang beratnya kemudaratan yang dilakukan oleh pesalah ke atas mangsa mereka sebelum menjatuhkan hukuman, tambahnya.

Wan Junaidi menambah bahawa beliau akan bertemu Jabatan Peguam Negara (AGC) tidak lama lagi untuk membincangkan perkara itu sebelum mendapatkan kelulusan Kabinet untuk membentangkan pindaan itu.

Ketika ditanya mengenai mereka yang sedang menjalani hukuman mati, beliau berkata kerajaan masih memikirkan pilihannya.

Menurut The Star, masih terdapat 1,342 banduan yang menghadapi hukuman gantung hingga Jun 2022.

Pemansuhan hukuman mati mandatori pertama kali dibangkitkan oleh pentadbiran Pakatan Harapan pada 2018 dan moratorium pelaksanaan kemudiannya dilaksanakan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Meninggalkan Khairy dalam kesejukan untuk PRU15 akan menjejaskan prospek Umno, penganalisis meramalkan

Read Next

Pemandu ambulans mabuk yang terhempas di lebuh raya Singapura dihukum penjara dua tahun, larangan memandu 10 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.