The Malaysia Post

Perbelanjaan kerajaan Singapura untuk projek teknologi baru muncul meningkat lebih daripada dua kali ganda kepada S$2b pada TK2022

Kerajaan akan lebih daripada menggandakan perbelanjaannya untuk projek yang menggunakan teknologi baru muncul seperti pembelajaran mesin, penderia dan Internet of Things (IoT), dan sains data pada tahun kewangan ini, kerana ia “berusaha untuk memanfaatkan potensi teknologi sedemikian ke tahap yang lebih tinggi. ”.

Nilai projek sedemikian akan meningkat daripada S$790 juta (RM2.5 bilion) pada Tahun Kewangan 2021 kepada S$2 bilion Tahun Kewangan 2022, kata Agensi Teknologi Kerajaan (GovTech) pada Jumaat (10 Jun) dalam satu kenyataan sempena taklimat tahunan industri Smart Nation dan Kerajaan Digitalnya.

Antara contoh yang GovTech berikan tentang cara teknologi ini akan digunakan ialah perkhidmatan audio pertuturan ke teks automatik yang sedang diterokai oleh badan kehakiman sebagai cara untuk menambah baik proses transkripsi untuk prosiding kehakiman.

Pada masa ini, transkripsi dilakukan secara manual oleh pengendali manusia, dan GovTech berkata bahawa perkhidmatan audio “berpotensi melengkapkan kerja transkrip dalam beberapa kes”.

Contoh lain yang GovTech berikan ialah sistem Pengurusan Fasiliti Pintar yang agensi itu bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan untuk melaksanakan di semua sekolah bagi meningkatkan kecekapan tenaga dan air.

Apabila sistem itu siap, GovTech berkata ia bukan sahaja dapat memantau penggunaan utiliti dan meningkatkan produktiviti buruh melalui proses pengurusan kemudahan mengautomasikan, tetapi ia juga akan dapat mengumpul data untuk menambah baik penyelenggaraan.

Secara keseluruhannya, GovTech menganggarkan bahawa Kerajaan akan membelanjakan S$3.8 bilion untuk perolehan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) tahun ini, yang akan digunakan untuk “merekayasa semula infrastruktur digital kerajaan dan membina perkhidmatan digital yang lebih baik untuk rakyat, perniagaan dan pegawai awam. ”.

GovTech berkata bahawa perbelanjaan untuk tahun kewangan ini adalah serupa dengan tahun lepas. Untuk tahun kewangan 2020, anggaran jumlahnya ialah S$3.5 bilion.

Hampir 70 peratus (S$2.6 bilion) daripada unjuran perbelanjaan ICT Kerajaan tahun kewangan ini akan menuju ke arah pembangunan aplikasi — untuk membina aplikasi baharu dan menaik taraf yang sedia ada.

Secara keseluruhan, GovTech berkata Kerajaan telah melabur kira-kira S$12.6 bilion dalam ICT sepanjang empat tahun lepas.

“Pelaburan ini telah meletakkan asas yang kukuh bagi infrastruktur dan platform bersama untuk Kerajaan bekerja lebih rapat dengan industri untuk menyampaikan perkhidmatan digital yang lebih baik dan menjana nilai yang lebih besar untuk ekonomi digital.”

Awan komersial kerajaan

Memberi kemas kini mengenai strategi “Cloud First”, yang diumumkan pada Oktober 2018, GovTech berkata kira-kira 55 peratus daripada sistem kerajaan yang layak telah dipindahkan kepada Kerajaan pada Awan Komersial, dan ini bermakna matlamat 2023 untuk mempunyai 70 peratus daripada sistem di awan ini berada dalam jangkauan.

Pada 2018, Kerajaan mengumumkan rancangan lima tahun untuk memindahkan sebahagian besar sistem teknologi maklumatnya daripada infrastruktur di premis kepada awan komersil untuk mempercepatkan penyampaian dan meningkatkan kualiti perkhidmatan untuk rakyat dan perniagaan di sini.

Antara faedah menggunakan aplikasi pada awan ialah infrastruktur ICT Kerajaan telah menjadi lebih tangkas dan berdaya tahan, kata GovTech.

Selain itu, ia juga telah mengakru purata penjimatan kos antara 30 dan 40 peratus untuk setiap sistem yang dipindahkan ke awan.

Kerajaan telah membelanjakan lebih daripada S$200 juta sejak 2018 untuk membina infrastruktur dan keupayaan awan.

Untuk tahun kewangan ini, kira-kira S$1 bilion peluang perolehan telah diketepikan untuk projek yang akan dibangunkan di awan.

Beralih kepada kerjasama dengan industri, GovTech berkata bahawa bahagian projek yang dibangunkan bersama dengan rakan kongsi industri telah meningkat daripada kira-kira 11 peratus pada Tahun Kewangan 2020 kepada 20 peratus pada tahun kewangan berikutnya.

Baca Lagi | Perbelanjaan kerajaan Singapura untuk projek teknologi baru muncul meningkat lebih daripada dua kali ganda kepada S$2b pada TK2022

Ini dijangka meningkat kepada kira-kira 27 peratus (S$1.04 bilion) pada tahun kewangan ini.

Perusahaan kecil dan sederhana akan mendapat manfaat daripada ini, dengan hampir 80 peratus peluang perolehan ICT akan diberikan kepada mereka, satu tahap yang disifatkan oleh GovTech sebagai “banyak”. – HARI INI

Read Previous

Rakaman dramatik serangan geng parang Hong Kong muncul

Read Next

Pemansuhan hukuman mati di Malaysia belum selesai sehingga Parlimen meluluskan undang-undang, kata Human Rights Watch

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.