The Malaysia Post

Polis Singapura berkata ‘tegas menentang diskriminasi di tempat kerja’ selepas penilaian tuntutan bekas pegawai digugurkan kerana kehamilan

Polis pada Rabu (8 Jun) menegaskan bahawa mereka mengambil pendirian tegas terhadap amalan diskriminasi di tempat kerja dan tidak menghukum pegawai hamil, selepas seorang bekas pegawai dan ibu kepada empat anak kecil mendakwa dia diberitahu gred prestasinya menurun kerana kehamilannya.

Pasukan Polis Singapura (SPF) membina tempat kerja yang adil dan progresif untuk pekerja kami. Ramai pegawai wanita kami cemerlang dalam kerjaya mereka, mengimbangi tugas dan tanggungjawab keluarga,” kata polis.

“SPF tidak menghukum pegawai yang hamil dan sebaliknya, menyediakan pengaturan kerja alternatif untuk memastikan kesejahteraan mereka.”

Ini adalah sebagai tindak balas kepada catatan Facebook pada hari Selasa oleh Reema Razif, yang berkata bahawa dia telah berkhidmat selama 11 tahun dan “tidak menyesal” dalam kerjaya pilihannya di mana dia memberinya “100 peratus”.

“Malangnya, ia sudah dan tidak akan cukup. Diberitahu bahawa gred prestasi saya menurun ‘kerana awak mengandung apa’ dan dinasihatkan untuk ‘mengambil beberapa projek semasa cuti bersalin anda’ bukanlah sesuatu yang saya boleh bergema,” tulis Reema.

Dia menambah: “Bekerja sepanjang kehamilan saya, mengangkat peralatan berat untuk rakan sebaya saya (rela), mengorbankan makanan kerana kerja saya adalah keutamaan saya, bersalin semasa bekerja untuk dua daripada empat kehamilan saya, pergi ke hospital dengan pakaian seragam saya. , masih tidak cukup untuk melihat saya sebagai pekerja yang ‘berprestasi’ saya rasa.”

Polis bagaimanapun berkata dia tidak diminta bekerja semasa dia sedang bercuti bersalin bergaji dan sepanjang empat kehamilannya antara 2016 dan 2021, dia diberi tugasan ringan yang kebanyakannya terikat di meja.

“Reema menerima gred prestasi yang serupa dengan kebanyakan rakan sekerjanya di Bahagian Tanah Polis, semasa dia dalam perkhidmatan,” kata polis.

Dia meletak jawatan daripada pasukan polis pada 2 Mei atas sebab peribadi, tambah polis, tanpa menyatakan pangkatnya, bahagian yang dia bekerja, atau berapa lama dia telah berkhidmat.

“SPF mengambil pendirian tegas terhadap amalan diskriminasi di tempat kerja,” kata polis.

Terdapat ruang bagi pegawai untuk mengemukakan aduan mengenai amalan diskriminasi di tempat kerja kepada komander unit mereka, ibu pejabat polis atau Kementerian Dalam Negeri, “dan aduan sebegitu diteliti dengan serius”, tambah mereka.

Dalam catatannya pada hari Selasa, Reema melampirkan gambar hitam putih dirinya dalam pakaian bersalin di hadapan kenderaan polis yang menjadi tular pada April 2020 selepas dia menyiarkan versi berwarna itu di Facebook.

Bagaimanapun, dia mendakwa pada hari Selasa bahawa dia “dikutuk” dan “diberi arahan ketat untuk menolak apa-apa jenis pendedahan lanjut” berikutan insiden tular itu.

Dalam siaran tular April 2020, Reema telah bercakap tentang kehamilan 30 minggu anak ketiganya tetapi “masih berpusu-pusu tanpa sebarang aduan”.

Beliau menambah bahawa polis bekerja dengan waktu yang lama dan tidak teratur sambil mematuhi peraturan baharu yang belum pernah berlaku sebelum ini memandangkan penularan wabak Covid-19 dan tempoh pemutus litar berikutnya.

Dalam kenyataan mereka pada hari Selasa, polis berkata bahawa Reema telah menulis tentang kerja polisnya di akaun media sosialnya pada April 2020, dan menekankan bahawa peraturan sektor awam sedia ada melarang pegawai daripada “mengulas isu yang berkaitan dengan agensi atau dasar mereka sendiri yang terlibat. masuk tanpa kebenaran terlebih dahulu”.

Baca Lagi | Polis Singapura berkata ‘tegas menentang diskriminasi di tempat kerja’ selepas penilaian tuntutan bekas pegawai digugurkan kerana kehamilan

“Oleh itu, Reema dinasihatkan sewajarnya oleh penyelianya kerana tidak mendapatkan kebenaran untuk jawatannya, tetapi dia tidak dihukum atas kejadian itu,” kata polis.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada Reema atas sumbangannya kepada SPF dan kami mendoakan yang terbaik untuknya dalam usaha masa depannya.” – HARI INI

Read Previous

Pembuat sarung tangan getah Malaysia, yang lebih kaya oleh Covid, kerugian lebih daripada RM25b apabila wabak mereda

Read Next

Amran Mohamed menamakan sec-gen Kementerian Luar yang baharu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.