The Malaysia Post

Amran Mohamed menamakan sec-gen Kementerian Luar yang baharu

Datuk Amran Mohamed Zin

Credits: sinarharian

Datuk Amran Mohamed Zin dilantik sebagai ketua setiausaha baharu Kementerian Luar berkuat kuasa hari ini (9 Jun), kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Sebelum pelantikan baharu itu, Amran adalah timbalan ketua setiausaha (Hubungan Dua Hala) kementerian itu. Beliau menggantikan Tan Sri Muhammad Shahrul Ikram Yaakob yang kontrak perkhidmatannya tamat pada 31 Mei (2022).

Mohd Zuki, dalam satu kenyataan hari ini, berkata pelantikan Amran, 55, adalah berdasarkan kelayakan dan pengalaman luasnya dalam bidang hubungan antarabangsa, dan hal ehwal luar sepanjang kerjayanya.

“Saya percaya dengan pengalaman, pengetahuan dan kredibiliti beliau, beliau mampu merealisasikan misi kementerian dalam merangka dan melaksanakan dasar luar serta memajukan dan melindungi kepentingan Malaysia melalui diplomasi yang dinamik dan proaktif,” katanya.

Amran, yang telah berkhidmat lebih 27 tahun dalam perkhidmatan awam, pernah berkhidmat sebagai Wakil Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva, Switzerland, dan sebagai duta Malaysia ke Turki.

Baca Lagi | Amran Mohamed menamakan sec-gen Kementerian Luar yang baharu

Mohd Zuki bagi pihak kerajaan turut merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada Muhammad Shahrul Ikram di atas sumbangan dan khidmat baktinya kepada perkhidmatan awam dan negara sepanjang tempoh perkhidmatannya. — Bernama

Read Previous

Polis Singapura berkata ‘tegas menentang diskriminasi di tempat kerja’ selepas penilaian tuntutan bekas pegawai digugurkan kerana kehamilan

Read Next

Zuckerberg kekal sebagai peneraju Meta selama bertahun-tahun ‘masuk akal’, kata Clegg

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here