The Malaysia Post

Zuckerberg kekal sebagai peneraju Meta selama bertahun-tahun ‘masuk akal’, kata Clegg

Mark Zuckerberg

Credits: nbcnews

Kehadiran Mark Zuckerberg menerajui induk Facebook Meta selama “bertahun-tahun lamanya” adalah wajar, pengarah hal ehwal globalnya memberitahu AFP, walaupun pengasas banyak syarikat teknologi menyerahkan kepada darah segar.

Penggantian di syarikat mega itu telah menjadi tajuk utama dalam beberapa minggu kebelakangan ini dengan pengumuman pemergian Sheryl Sandberg selepas 14 tahun sebagai nombor dua firma itu.

Tetapi sementara pengasas syarikat seperti Amazon, Twitter dan Google semuanya telah berpindah, Zuckerberg tidak menunjukkan tanda untuk melepaskan tampuk pimpinan – walaupun kritikan yang memuncak mengenai skandal privasi dan penyebaran maklumat salah yang berleluasa di seluruh Facebook.

Kini apabila Meta melancarkan rancangannya untuk metaverse — dunia maya yang mengasyikkan yang dianggapnya masa depan internet — tiada sebab untuk lelaki berusia 38 tahun itu pergi ke mana-mana dalam masa terdekat, kata Nick Clegg, pengarah hal ehwal global syarikat itu .

“Ia projek berbilang tahun. Adalah masuk akal bagi saya bahawa Mark Zuckerberg ingin meneruskan, membina lembaran baharu syarikat ini, dan itu akan bertahan selama bertahun-tahun, bertahun-tahun lamanya,” kata Clegg kepada AFP di luar Sidang Kemuncak Amerika di Los Angeles.

“Beliau ialah pengasas syarikat itu, Meta, tetapi dia juga merupakan arkitek bab baharu, pembinaan ini, teknologi realiti tambahan dan realiti maya ini.” Facebook membeli pembuat alat dengar realiti maya Oculus pada 2014 dan melancarkan platform VR sosial.

Teknologi ini telah berkembang pesat dalam industri permainan, dan menjadi popular di kalangan pemain Fortnite dan Roblox.

Tetapi Clegg, bekas timbalan perdana menteri Britain, berkata metaverse menjanjikan peluang besar dalam bidang pendidikan dan perubatan, serta hiburan.

Sebagai contoh, katanya, guru boleh membawa pelajar mereka dalam perjalanan maya melalui Greece purba, dan medik boleh mempelajari teknik pembedahan yang canggih.

Baca Lagi | Zuckerberg kekal sebagai peneraju Meta selama bertahun-tahun ‘masuk akal’, kata Clegg

Dan, katanya, apabila perkakasan bertambah baik, keperluan untuk peralatan pakar akan berkurangan.

“Pada tahun-tahun akan datang, orang ramai akan dapat mengakses teknologi baharu ini melalui telefon mereka,” katanya.

“Kami sedang meneroka bagaimana kami boleh meningkatkan akses kepada semua orang dan bukan hanya orang yang mampu membeli perkakasan baharu dan terkini.” — AFP

Read Previous

Amran Mohamed menamakan sec-gen Kementerian Luar yang baharu

Read Next

Biasa bagi perniagaan melobi pegawai kerajaan untuk kontrak, kata bekas pengarah syarikat dalam perbicaraan Zahid Hamidi berhubung perjanjian sistem visa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here