The Malaysia Post

Biasa bagi perniagaan melobi pegawai kerajaan untuk kontrak, kata bekas pengarah syarikat dalam perbicaraan Zahid Hamidi berhubung perjanjian sistem visa

Seorang bekas pengarah Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa adalah “biasa” bagi mereka yang menjalankan perniagaan untuk melobi pegawai kanan kerajaan untuk kontrak kepada projek awam.

Memberi keterangan terhadap Datuk Seri Ahmad Zahid Hamid, yang didakwa melakukan rasuah berhubung Sistem Visa Asing (VLN), Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani berkata UKSB tidak akan dapat mendapatkan kontrak atau lanjutan kepada VLN dan Pusat Setempat ( OSC) jika tidak kerana bekas menteri.

Zahid mengambil alih portfolio Kementerian Dalam Negeri daripada Datuk Seri Hishammuddin Hussein selepas pilihan raya umum ke-13.

“Selepas pilihan raya umum ke-13 pada 5 Mei 2013, Harry Lee meminta bantuan saya untuk menyatukan perniagaan UKSB berikutan rombakan Kabinet. Harry meminta saya berurusan dengan Kementerian Dalam Negeri untuk mewujudkan hubungan dengan Ahmad Zahid,” kata Wan Quoris Shah.

Harry Lee Vui Khiun adalah seorang lagi pengarah UKSB dan saksi pendakwaan terdahulu dalam perbicaraan Zahid.

Wan Quoris Shah menjelaskan bahawa Lee telah memintanya untuk membuat sambungan supaya UKSB boleh mendapatkan kontrak bekalan dan perkhidmatan daripada kerajaan sepanjang tempoh perkhidmatannya sebagai pengarah syarikat antara Mei 2013 dan Ogos 2018. .

“Kontrak itu memberikan pulangan lumayan kepada syarikat dan pada masa sama UKSB diberi peluang untuk membantu kerajaan dalam memudahkan kelulusan visa Malaysia dengan lebih cekap dan cepat.

“Untuk itu, UKSB amat berterima kasih kepada Ahmad Zahid kerana tanpa bantuan dan sokongan tidak berbelah bahagi, UKSB tidak akan berjaya mengekalkan dan melanjutkan kontrak yang disebutkan di atas,” tambah saksi pendakwaan ke-16 itu dalam kenyataan saksinya.

Mengikut fakta kes, UKSB memeterai beberapa perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri untuk perkhidmatan kemudahan visa dengan mengendalikan beberapa OSC di China mulai 2012 dan seterusnya.

Wan Quoris Shah menceritakan bahawa beliau mula berkenalan dengan Ahmad Zahid pada 2003 melalui hubungan mereka dengan Umno dan pertemuan sekali-sekala dalam aktiviti parti.

Beliau berkata pada awalnya beliau tidak begitu rapat dengan Ahmad Zahid, tetapi telah menyimpan nombor telefon beliau kerana beliau adalah sebahagian daripada pelapis tertinggi Umno ketika itu.

Hanya pada pertengahan 2013, Wan Quoris Shah berjaya mendapatkan pertemuan peribadi pertamanya dengan Ahmad Zahid apabila anak lelakinya dimasukkan ke hospital berikutan kemalangan.

“Tujuan kami bertemu Datuk Seri Zahid adalah untuk menjelaskan kepadanya tentang penglibatan kami dalam perniagaan pemprosesan visa kerana beliau baru sahaja dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri pada ketika itu,” kata Wan Quoris Shah kepada mahkamah, merujuk kepada dirinya dan Lee.

Wan Quoris Shah berkata selepas mesyuarat hospital mereka, Ahmad Zahid nampaknya memahami sifat perniagaan UKSB dan seterusnya memberi maklum balas positif kepada mereka.

“Zahid kata dia akan tolong saya sebab dia kenal saya orang Umno. Datuk Seri berkata beliau akan membantu saya tetapi tidak mendedahkan bentuk bantuan yang akan diberikan dan tidak pernah mencadangkan apa-apa,” katanya.

Lee, yang pernah menjadi saksi ke-15 pendakwaan, sebelum ini memberi keterangan bahawa Ahmad Zahid menerima bayaran tunai bulanan ratusan ribu dolar Singapura antara 2014 dan 2018, termasuk lawatan ke luar negara yang ditaja, daripada UKSB berhubung kontrak VLN kerajaan persekutuan.

Lee teringat bahawa Ahmad Zahid akan sentiasa menyebut Umno dan keperluannya untuk membiayai semasa pelbagai mesyuarat yang diadakan antara kedua-dua lelaki itu berhubung kontrak VLN dari 2014 dan seterusnya — semasa tempoh beliau sebagai menteri dalam negeri dan timbalan perdana menteri mulai 2015.

Lee berkata selepas berkenalan dengan Ahmad Zahid semasa lawatan hospital selepas PRU13, beliau menyatakan keperluan untuk menyumbang kepada tabung politiknya dan meminta bantuan dalam hal berkaitan Umno.

Ahmad Zahid menghadapi 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah S$13.56 juta (RM42 juta) daripada UKSB sebagai dorongan untuk dirinya sendiri atas kapasiti sebagai penjawat awam dan menteri dalam negeri ketika itu untuk menyambung kontrak syarikat itu sebagai pengendali OSC. di China dan sistem VLN serta mengekalkan perjanjian untuk membekalkan peralatan sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Baca Lagi | Biasa bagi perniagaan melobi pegawai kerajaan untuk kontrak, kata bekas pengarah syarikat dalam perbicaraan Zahid Hamidi berhubung perjanjian sistem visa

Untuk tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai menteri dalam negeri memperoleh wang tunai S$1,150,000, RM3 juta, €15,000 dan AS$15,000 untuk dirinya sendiri daripada syarikat yang sama berhubung kerja rasminya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa bersambung pada 13 Jun ini.

Read Previous

Zuckerberg kekal sebagai peneraju Meta selama bertahun-tahun ‘masuk akal’, kata Clegg

Read Next

Jabatan Perangkaan: Jualan perdagangan borong dan runcit Malaysia meningkat 15.2 peratus kepada RM128b pada April 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.