The Malaysia Post

Pembuat sarung tangan getah Malaysia, yang lebih kaya oleh Covid, kerugian lebih daripada RM25b apabila wabak mereda

Rubber Glove Makers

Credits: copulastark

Pembuat sarung tangan getah Malaysia yang tersenarai antara 50 teratas negara terkaya dalam senarai majalah Forbes 2022 yang dikeluarkan hari ini, menyaksikan kekayaan mereka merosot dari tahun lepas apabila kebimbangan terhadap Covid-19 mengurangkan permintaan global untuk peralatan perlindungan diri dan menjatuhkan saham syarikat mereka.

Kekayaan Kuan Kam Hon dari Hartalega Holdings (RM8.3 bilion), ke-11 dalam senarai 50 Terbaik Forbes edisi Malaysia, manakala Tan Sri Lim Wee Chai dari Top Glove (RM6.16 bilion), ke-14, jatuh paling banyak di AS terma dolar, kata Forbes dalam satu kenyataan.

Duo suami-isteri Datuk Seri Stanley Thai dan Datin Seri Cheryl Tan dari Supermax, ke-45 dalam senarai, menyaksikan peratusan terbesar penurunan kekayaan mereka, yang menyusut lebih dua pertiga kepada $340 juta (RM1.4 bilion).

Kekayaan kolektif kumpulan lima ini, termasuk Lim Kuang Sia dari Kossan Rubber Industries (RM3.25 bilion), ke-24 dalam senarai, dan Wong Teek Anak Riverstone Holdings (RM2.48 bilion), ke-30 dalam senarai, susut lebih RM25 bilion.

Pendatang baru dan orang yang kembali di Forbes

Sementara itu, pemilik pengeluar tenusu Farm Fresh Loi Tuan Ee yang berkongsi kekayaan RM1.67 bilion dengan dua adik-beradiknya berjaya disenaraikan buat kali pertama berikutan penyenaraian syarikat itu pada Mac, kata Forbes.

“Syarikat itu, yang dimulakan oleh Loi dan abangnya Tuan Kin pada 2007 dan yang kemudiannya mendapat sokongan dana kekayaan kerajaan Malaysia Khazanah Nasional, mempunyai lima ladang tenusu di Malaysia dan satu di Australia,” kata majalah perniagaan itu.

Nilai bersih minimum untuk membuat senarai itu ialah RM1.12 bilion, turun daripada RM1.38 bilion pada 2021.

Kekayaan yang dikongsi oleh adik berpendidikan AS Lee Oi Hian dan Hau Hian (RM7.0 bilion), kini di tempat ke-12 dalam senarai, turut dirancakkan lebih satu pertiga apabila saham syarikat mereka Batu Kawan dan anak syarikat perladangannya melonjak dengan peningkatan keuntungan. .

Larangan sementara Indonesia terhadap eksport minyak boleh dimakan di tengah-tengah penurunan dalam pengeluaran minyak sawit Malaysia mengakibatkan keuntungan besar bagi taikun dalam sektor itu, kata Forbes.

Tan Sri Ling Chiong Ho (RM1.86 bilion) juga merupakan salah seorang daripada dua penerima pulangan tahun ini untuk membuat kemunculan semula berikutan kenaikan harga minyak sawit selepas jurang empat tahun sebagai saham Sarawak Oil Palm, syarikat perdana Shin Yang beliau. kumpulan, berhimpun. Dia kini berada di tangga ke-36 dalam senarai.

Namun, gabungan kekayaan taikun dalam senarai 50 terkaya Malaysia 2022 Forbes turun 10 peratus berbanding setahun lalu kepada AS$80.5 bilion (kira-kira RM354 bilion), dengan 30 dalam senarai mengalami penurunan kekayaan mereka.

Didorong sebahagiannya oleh pemulihan dalam permintaan dalam negeri, ekonomi Malaysia berkembang 5 peratus pada suku pertama 2022, mengatasi kesakitan pandemik serta kesan banjir kilat di seluruh negara Disember lalu.

Walaupun pasaran saham merosot sedikit dalam tempoh 12 bulan lalu, turun naik mata wang menyaksikan ringgit jatuh 6 peratus.

Pengasas legenda kumpulan Kuok Robert Kuok, sambil mengekalkan kedudukan pertamanya yang sudah lama, menyaksikan kekayaannya merosot kepada RM48.3 bilion daripada RM53.6 bilion tahun lepas.

Tetapi di barisan kedua Tan Sri Quek Leng Chan, pengerusi Syarikat Hong Leong (Malaysia), menjadi keuntungan terbesar dari segi dolar dan mengukuhkan kedudukannya sebagai orang kedua terkaya di Malaysia dengan RM44.4 bilion. Beliau menambah RM2.19b juta kepada nilai bersihnya sebanyak RM42.2 bilion tahun lepas.

Tan Sri Koon Poh Keong dan adik-beradiknya, yang mengawal gergasi aluminium Press Metal, kekal di kedudukan ketiga dengan RM27.2 bilion, hampir tidak berubah berbanding setahun lalu.

Baca Lagi | Pembuat sarung tangan getah Malaysia, yang lebih kaya oleh Covid, kerugian lebih daripada RM25b apabila wabak mereda

Senarai ini disusun menggunakan maklumat pegangan saham dan kewangan yang diperoleh daripada keluarga dan individu, bursa saham, laporan tahunan dan penganalisis. Kedudukan itu menyenaraikan kekayaan individu dan keluarga, termasuk yang dikongsi sesama saudara mara.

Syarikat swasta dinilai berdasarkan syarikat serupa yang didagangkan secara terbuka. Nilai bersih adalah berdasarkan harga saham dan kadar pertukaran setakat penutupan pasaran pada 20 Mei 2022.

Read Previous

Pegawai tentera laut Indonesia meminta AS$375,000 untuk melepaskan kapal tangki, kata sumber

Read Next

Polis Singapura berkata ‘tegas menentang diskriminasi di tempat kerja’ selepas penilaian tuntutan bekas pegawai digugurkan kerana kehamilan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here