The Malaysia Post

Pegawai tentera laut Indonesia meminta AS$375,000 untuk melepaskan kapal tangki, kata sumber

Batam naval base

Credits: cloudfront

Pegawai tentera laut Indonesia telah meminta AS$375,000 (RM1.65 juta) untuk membebaskan sebuah kapal tangki bahan api yang mereka tahan minggu lalu kerana berlabuh secara haram di perairan Indonesia di luar Singapura, kata dua orang yang terlibat dalam rundingan berhubung pembayaran tidak rasmi itu.

Insiden itu berlaku selepas Reuters melaporkan sedozen penahanan serupa tahun lalu. Dalam kes tersebut, pemilik kapal membuat bayaran tidak rasmi kira-kira AS$300,000 setiap satu dan kapal yang ditahan oleh tentera laut Indonesia di timur Singapura telah dibebaskan.

Kapal tangki minyak Nord Joy dinaiki oleh anggota tentera laut bersenjata pada 30 Mei ketika berlabuh di perairan Indonesia di sebelah timur Selat Singapura, salah satu lorong perkapalan paling sibuk di dunia, kata dua sumber keselamatan itu.

Diminta mengulas sama ada pegawai tentera laut telah meminta AS$375,000 untuk membebaskan Nord Joy, jurucakap tentera laut Indonesia Julius Widjojono berkata: “Ia adalah dilarang sama sekali.” Dia tidak menjawab permintaan untuk butiran lanjut.

Beliau mengesahkan anggota tentera laut telah menahan Nord Joy kerana disyaki berlabuh di perairan Indonesia tanpa permit, melanggar hak laluan laut Indonesia dan belayar tanpa bendera negara.

“Maklumat awal ialah (kes) masih dalam proses siasatan awal di pangkalan tentera laut Batam,” katanya.

Di bawah undang-undang Indonesia, berlabuh tanpa permit membawa hukuman maksimum penjara setahun bagi kapten kapal dan denda 200 juta rupiah (RM60,550), kata Widjojono.

Tentera laut Indonesia berkata pada November bahawa terdapat peningkatan dalam bilangan tahanan kerana berlabuh tanpa kebenaran, menyimpang dari laluan pelayaran atau berhenti di tengah-tengah kursus untuk jangka masa yang tidak munasabah.

Kapal sama ada dibebaskan kerana bukti tidak mencukupi atau kes diproses melalui mahkamah Indonesia dan tiada bayaran dibuat kepada tentera laut atau kakitangannya, kata tentera laut.

Pangkalan tentera laut Batam

Nord Joy ialah kapal berbendera Panama, sepanjang 183 meter (200 ela) dan boleh membawa sehingga 350,000 tong bahan api. Reuters tidak dapat menentukan siapa pemilik kapal itu.

Synergy Group, syarikat yang berpangkalan di Singapura yang menguruskan Nord Joy, tidak menjawab soalan mengenai dakwaan permintaan kakitangan tentera laut untuk bayaran tidak rasmi.

Synergy memberitahu Reuters dalam satu kenyataan bahawa Nord Joy berlabuh dalam kedudukan yang dianggap bersih dari perairan wilayah Indonesia pada 26 Mei dan pada 30 Mei, tentera laut Indonesia menaiki kapal itu dengan mendakwa ia berada dalam wilayahnya.

Synergy berkata ia bekerjasama dengan tentera laut, peguam dan ejen tempatan untuk menyelesaikan isu itu.

Nord Joy diiringi oleh kapal tentera laut ke pelabuhan berhampiran Batam, sebuah pulau 20 batu (32 km) di selatan Singapura yang merupakan rumah kepada pangkalan tentera laut, kata dua sumber itu kepada Reuters.

Nakhoda kapal tangki itu dibawa ke pangkalan dan diberitahu oleh pegawai tentera laut untuk mengatur pembayaran AS$375,000 atau berpotensi menghadapi kehilangan pendapatan berbulan-bulan jika kes itu melalui mahkamah, kata sumber itu.

Kos menyewa kapal tangki produk bertapis saiz Nord Joy dari Singapura ke China berubah-ubah dengan kerap. Ia mencecah paras tertinggi AS$1.12 juta sehari pada 9 Mei dan ialah AS$820,000 pada 8 Jun, menurut data daripada broker kapal Simpson Spence Young SSYTCS030SGCND.

Baca Lagi | Pegawai tentera laut Indonesia meminta AS$375,000 untuk melepaskan kapal tangki, kata sumber

Kapal telah berlabuh selama bertahun-tahun di perairan di sebelah timur Selat Singapura sementara mereka menunggu untuk berlabuh, percaya mereka berada di perairan antarabangsa dan oleh itu tidak bertanggungjawab terhadap sebarang bayaran pelabuhan, kata penganalisis maritim.

Tentera laut Indonesia telah menyatakan secara terbuka dalam beberapa tahun kebelakangan ini bahawa sebahagian besar kawasan ini berada dalam perairannya dan ia bertujuan untuk membanteras kapal yang berlabuh di sana tanpa lesen. — Reuters

Read Previous

Keluar dari kuali: Rakyat Indonesia membayar harga krisis minyak masak

Read Next

Pembuat sarung tangan getah Malaysia, yang lebih kaya oleh Covid, kerugian lebih daripada RM25b apabila wabak mereda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here