The Malaysia Post

Keluar dari kuali: Rakyat Indonesia membayar harga krisis minyak masak

Kira-kira tiga minggu selepas tentera Rusia menyerang Ukraine, suri rumah Indonesia, Liesye Setiana terpaksa menutup perniagaan kerepek pisangnya kerana bekalan minyak masak semakin kering di seluruh negara.

Berjuta-juta pengguna dan pemilik perniagaan kecil di negara keempat paling ramai penduduk di dunia itu telah terguncang selama berbulan-bulan dengan harga minyak masak yang melambung tinggi.

Memandangkan perang antara dua pengeluar bijirin dan biji bunga matahari utama menimbulkan kegelisahan di pasaran global, banyak pengeluar bergegas untuk mengalihkan barangan mereka ke luar negara untuk mendapatkan wang dengan kadar yang melambung tinggi.

Setiana akan pergi ke pasar raya lebih sejam dari kampungnya yang terpencil di Baruharjo di Jawa Timur untuk membeli lapan liter minyak sawit setiap hari yang boleh mengekalkan perniagaannya.

Tetapi ibu kepada dua anak berusia 49 tahun itu akan ditolak, dengan penjual banyak mencatu komoditi yang digunakan dalam produk daripada kosmetik kepada taburan coklat.

“Saya berasa marah dan memberitahu pekerja bahawa saya sangat memerlukan minyak masak untuk kegunaan peribadi, bukan untuk menyorok,” kata Setiana, yang pernah mengaut sehingga 750,000 rupiah (RM228) sehari menjual snek kuning pedasnya.

“Bagaimana mungkin kita mengalami kekurangan minyak masak sedangkan Indonesia adalah pengeluar minyak sawit terkemuka dunia?” Perjuangannya untuk mendapatkan bekalan hanyalah gambaran krisis minyak masak yang telah mendorong penduduk beratur berjam-jam dengan jeritin di tangan merentasi pulau terpadat penduduk Indonesia, Jawa, dan lain-lain seperti Borneo.

Dua orang meninggal dunia pada bulan Mac kerana keletihan – termasuk seorang yang telah beratur di tiga pasar raya berbeza, menurut media tempatan – ketika mereka menunggu dalam cuaca panas untuk mendapatkan produk yang meningkat kepada 20,100 rupiah seliter pada ketinggiannya.

Mengira kos

Indonesia menghasilkan kira-kira 60 peratus daripada bekalan minyak sawit global, dengan satu pertiga digunakan dalam negara. India, China, Kesatuan Eropah dan Pakistan adalah antara pelanggan eksport utamanya.

Tekanan minyak masak di rumah memaksa kerajaan Indonesia mengenakan larangan eksport yang kini ditarik balik bulan lepas, mengurangkan harga dan menampung bekalan domestik.

Tetapi pada akhir Mei, harga minyak masak pukal, yang paling berpatutan di negara ini, masih berlegar pada purata 18,300 rupiah seliter, melebihi sasaran kerajaan sebanyak 14,000 rupiah, menurut data rasmi.

Kenaikan harga menyebabkan ramai orang terpaksa membuat keputusan yang sukar.

Sutaryo, yang seperti kebanyakan orang Indonesia menggunakan satu nama, menjalankan perniagaan kerepek tempe dari rumahnya di Jakarta Selatan. Dia terpaksa menaikkan harga dan memberhentikan empat pekerja untuk terus bertahan.

“Selepas lonjakan harga minyak masak, kami perlu bijak mengira kos pengeluaran kami. Pengguna kami tiada pilihan lain selain menerima harga yang lebih tinggi untuk kripik tempe kami,” katanya merujuk kepada keropok tradisional berasaskan soya.

Dengan permintaan yang masih belum pulih, pengeluaran di kilang rumah Sutaryo telah merosot daripada 300 kepada 100 kilogram sehari, dan pendapatan harian turun kepada enam juta rupiah daripada 15 juta sebelum wabak itu.

Kira-kira setengah dozen pekerja memotong hirisan nipis tempe sebelum membuangnya ke dalam kuali minyak panas, membiarkannya berdesing sehingga garing.

Ia jauh berbeza daripada kesibukan puncak pra-pandemi perniagaan, kata Sutaryo, apabila dia mempunyai pekerja yang menggoreng kerepek tempe di luar kerana kekurangan ruang.

Kesan ‘Ketara’ kepada golongan miskin

Harga minyak masak sudah meningkat pada 2021, tetapi kesan serangan Moscow telah mendorong mereka ke paras tertinggi, kata Mohammad Faisal, pengarah eksekutif Pusat Pembaharuan Ekonomi (CORE Indonesia).

Kerajaan kini bergerak untuk mendapatkan lebih banyak bekalan di rumah, bermakna tidak mungkin akan berulang lonjakan yang dilihat selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, katanya.

Tetapi sementara harga mungkin turun di pekan dan bandar di Indonesia, ia akan kekal tinggi bagi mereka yang tinggal di kawasan luar bandar dan terpencil seperti Setiana.

“Bagi mereka yang berpendapatan rendah, impaknya adalah ketara kerana, pada masa yang sama, terdapat kenaikan harga [komoditi lain],” kata Faisal kepada AFP.

Baca Lagi | Keluar dari kuali: Rakyat Indonesia membayar harga krisis minyak masak

Dengan harga tempatan tidak mungkin turun, dan dengan sedikit wang yang masuk sejak suaminya diberhentikan kerja, Setiana kini mempunyai kebimbangan lain – seperti tidak lagi mampu membayar yuran sekolah untuk anak-anaknya.

“Sekiranya harga barang ruji naik, kami mempunyai sedikit baki untuk perbelanjaan lain.” — AFP

Read Previous

Jabatan Perangkaan: Jumlah dagangan Malaysia melepasi RM2t pada 2021, pertumbuhan terpantas sejak 1994

Read Next

Pegawai tentera laut Indonesia meminta AS$375,000 untuk melepaskan kapal tangki, kata sumber

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.