The Malaysia Post

Jurulatih anjing Singapura didenda S$8,000 kerana menyebabkan kematian dua bulldog akibat tekanan haba

Seorang jurulatih anjing profesional yang secara tidak sengaja meninggalkan dua ekor anjing bulldog Perancis milik pelanggannya di dalam but kereta hatchbacknya selama kira-kira 1.5 jam, menyebabkan kematian mereka akibat tekanan haba, didenda S$8,000 (kira-kira RM26,000) pada Rabu (1 Jun).

Sabrina Sim Xin Huey terganggu dengan catatan media sosial mengenai anjing bekas pelanggan digigit anjing lain ketika kejadian.

Dia kemudian mengunci bulldog Perancis, bernama Chocoby dan Hunniby, di dalam keretanya yang diletakkan di tempat yang tidak terlindung di tempat letak kereta terbuka.

Sim, 30, juga hilang kelayakan menjalankan perniagaan berkaitan haiwan selama enam bulan. Tempoh maksimum ialah satu tahun.

Peguamnya Clement Julien Tan berkata bahawa dia akan memfailkan rayuan terhadap perintah hilang kelayakan itu, kerana perniagaan latihannya adalah satu-satunya sumber pendapatannya.

Warga Singapura itu mengaku bersalah bulan lalu atas kesalahan di bawah Akta Haiwan dan Burung kerana gagal mengambil langkah munasabah untuk memastikan Chocoby tidak mengalami kesakitan atau penderitaan yang tidak munasabah atau tidak perlu.

Satu lagi pertuduhan serupa berhubung Hunniby telah diambil kira untuk menjatuhkan hukuman.

Pada hari Rabu, Hakim Daerah Carol Ling menyatakan bahawa Sim adalah pesalah kali pertama dan tidak ada bukti melulu atau mengambil risiko di pihaknya.

Tingkah lakunya selepas kejadian itu, termasuk membawa anjing-anjing itu ke doktor haiwan dan memberi pampasan kepada pemilik anjing itu dengan jumlah wang yang tidak didedahkan, juga jelas menunjukkan penyesalan dan penyesalannya, tambah hakim itu.

Semasa mempertimbangkan sama ada akan melarangnya daripada menjalankan perniagaan berkaitan haiwan, Hakim Daerah Ling menyatakan penghujahan mitigasi Tan sebelum ini di mana beliau berkata bahawa “melupakan adalah kesilapan manusia”.

Hakim tidak bersetuju dengan perkara ini, tetapi berkata bahawa “tindakan kealpaan, walaupun dikaitkan dengan sifat salah manusia dan dikesali, kadang-kadang menarik akibat yang teruk”.

“Hakikatnya, hasil memang penting. Tahap bahaya yang disebabkan oleh tindakan seseorang adalah faktor yang relevan dan penting dalam menentukan hukuman,” tambahnya.

Hakim juga bersetuju dengan pihak pendakwaan bahawa sebagai jurulatih anjing profesional, kewajipan penjagaan yang diharapkan daripada Sim adalah lebih tinggi daripada yang diharapkan daripada seseorang yang tidak.

Mengenakan perintah hilang kelayakan akan menghantar isyarat berkesan kepada orang lain dalam industri tentang piawaian yang perlu mereka kekalkan, tambah Hakim Daerah Ling.

Sim, yang telah bekerja sebagai jurulatih anjing sejak sekitar 2014, telah diikat oleh pemilik bulldog untuk melatih mereka apabila mereka diimport dari Australia.

Susunan itu melibatkan perkhidmatan menaiki dan latihan di mana kedua-dua anjing akan tinggal bersama Sim sepanjang tempoh latihan.

Bagaimanapun, selepas dia pulang ke rumah pada jam 2.30 petang dan berada di tempat letak kereta terbuka, dia terganggu dengan siaran media sosial mengenai anjing bekas pelanggan digigit anjing lain.

Dia kemudian turun dari kereta dan menguncinya, terlupa untuk membawa dua anjing bulldog itu bersamanya.

Kira-kira 1.5 jam kemudian, Sim menyedari bahawa dia telah meninggalkan anjing-anjing itu di dalam kenderaan dan segera berlari turun dari rumahnya untuk mendapati mereka tidak bertindak balas.

Dia mengambil masa 30 minit lagi untuk sampai ke klinik veterinar dan ketika itu, kedua-dua haiwan itu sudah mati.

Baca Lagi | Jurulatih anjing Singapura didenda S$8,000 kerana menyebabkan kematian dua bulldog akibat tekanan haba

Pemeriksaan bedah siasat terhadap salah satu sampel tisu anjing mendapati ia berada dalam keadaan tertekan sebelum ia mati. Penemuan perubatan menyokong diagnosis tekanan haba sebagai punca kematian.

Sim boleh dipenjarakan sehingga dua tahun atau didenda sehingga S$40,000, atau dihukum dengan kedua-duanya. – HARI INI

Read Previous

Depp bergembira, Mendengar ‘patah hati’ selepas keputusan fitnah

Read Next

Kementerian Kewangan: Kerajaan akan fokus kepada empat bidang utama dalam Bajet 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.