The Malaysia Post

Kementerian Kewangan: Kerajaan akan fokus kepada empat bidang utama dalam Bajet 2023

Kerajaan akan meningkatkan empat bidang utamanya yang terdiri daripada tadbir urus, penyampaian perkhidmatan awam, pengurusan risiko bencana dan pengukuhan daya tahan kesihatan awam, dalam bajet tahun depan.

Menurut Penyata Pra-Belanjawan 2023 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan (MOF) hari ini, inisiatif Rancangan Pencegahan Rasuah Nasional (NACP) masih diteruskan dan kemajuan pelaksanaan oleh agensi berkaitan dipantau secara konsisten bagi memastikan inisiatif tersebut berada dalam selaras dengan NACP.

Ia berkata dalam usaha berterusan untuk mengukuhkan tadbir urus sektor awam dan meningkatkan inisiatif pembaharuan institusi, NACP telah dilancarkan pada 2019 untuk memerangi rasuah dan meningkatkan integriti.

“Pelan lima tahun itu menggariskan enam bidang keutamaan yang perlu diberi tumpuan iaitu tadbir urus politik, pentadbiran sektor awam, perolehan awam, perundangan dan kehakiman, penguatkuasaan undang-undang dan tadbir urus korporat,” katanya.

Mengenai penyampaian perkhidmatan awam, kenyataan itu menyatakan kerajaan akan terus mengutamakan transformasi penyampaian perkhidmatan awam agar lebih cekap dan berkesan dalam memenuhi keperluan rakyat.

“Penekanan akan diberikan kepada membangunkan perkhidmatan awam berprestasi tinggi, meningkatkan kecekapan penyampaian perkhidmatan di samping memperkukuh akauntabiliti dan ketelusan tadbir urus.

“Usaha untuk meningkatkan penggunaan teknologi digital dalam kalangan penjawat awam akan dipergiat bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan dan produktiviti perkhidmatan kerajaan,” katanya.

Kenyataan itu berkata dalam memastikan perkhidmatan awam kekal relevan, ekosistem dan mekanisme perkhidmatan awam akan diperkukuh melalui kerjasama dan penyelarasan yang lebih baik antara kerajaan dan pihak berkepentingan untuk menyelaraskan semula penyampaian perkhidmatan menjadi lebih memudahkan dan dipacu data bagi memastikan bukti yang kukuh. -proses penggubalan dasar diamalkan.

“Melangkah ke hadapan, Bajet 2023 akan terus meneroka bidang untuk mengukuhkan kerjasama awam-swasta dalam penyampaian perkhidmatan awam termasuk meneroka mekanisme penyampaian perkhidmatan alternatif yang memanfaatkan NGO (pertubuhan bukan kerajaan) dan masyarakat sivil untuk menyokong penyampaian program sosial,” ia berkata.

Bagi pengurusan risiko bencana, kenyataan menyebut langkah akan dilaksanakan untuk membangunkan sistem amaran awal bersepadu yang betul serta pelaksanaan projek tebatan banjir di kawasan berisiko tinggi.

Ia berkata perhatian juga akan diberikan untuk mengukuhkan langkah tindak balas awal kerajaan dan penyelarasan apabila Malaysia berhadapan dengan bencana seperti banjir dan tanah runtuh yang melanda beberapa bahagian negara.

Menurut kenyataan itu, dalam bidang memperkukuh daya tahan kesihatan awam, kerajaan akan memperkasa kesihatan primer sebagai barisan hadapan perkhidmatan penjagaan kesihatan di mana inisiatif yang memainkan peranan dalam menyediakan perkhidmatan pengurusan kesihatan holistik, program kesejahteraan yang lebih mantap dan promotif dengan pencegahan penyakit melalui kesihatan masyarakat akan diperkenalkan.

“Tidak lupa, klinik daif di negara ini akan dinaik taraf secara berperingkat. Di samping itu, kerajaan akan memberi tumpuan kepada penambahbaikan bangunan dan kemudahan kesihatan serta penyesuaian teknologi baharu dan perubatan ketepatan.

“Selain itu, kerajaan akan memberi tumpuan kepada agenda sosial serta penjagaan kesihatan kepada generasi tua supaya mereka dapat menjalani kehidupan yang sejahtera dan sihat,” katanya sambil menambah bahawa kerajaan akan memperkukuh lagi fungsi kesihatan awamnya, terutama dalam pengawasan penyakit. dan kesiapsiagaan menghadapi krisis pada masa hadapan dalam memastikan negara mampu mengatasi krisis tersebut tanpa menjejaskan kesejahteraan rakyat dan ekonomi negara.

Ia berkata dalam era Revolusi Perindustrian 4.0, kecekapan sistem kesihatan negara boleh dipertingkatkan melalui pendigitalan maklumat kesihatan yang teratur dan meluas di mana perkongsian data dan integrasi perkhidmatan antara pelbagai penyedia perkhidmatan sektor awam dan swasta akan berlangsung dengan cekap dan selamat.

Baca Lagi | Kementerian Kewangan: Kerajaan akan fokus kepada empat bidang utama dalam Bajet 2023

“Justeru, rakyat akan dapat merasai kesinambungan perkhidmatan kesihatan dengan maklumat lengkap apabila mendapat perkhidmatan daripada pelbagai kemudahan. Penggunaan data besar dan kecerdasan buatan, serta analisis komprehensif, akan mengukuhkan perancangan dasar berasaskan bukti,” kata kenyataan itu. — Bernama

Read Previous

Jurulatih anjing Singapura didenda S$8,000 kerana menyebabkan kematian dua bulldog akibat tekanan haba

Read Next

Kementerian Kewangan: Cukai, pembaharuan hasil kunci kepada daya tahan sosio-ekonomi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.