The Malaysia Post

Risiko rendah cacar monyet merebak ke Malaysia, kata Dr Noor Hisham

Noor Hisham Abdulllah

Credits: galencentre

Risiko cacar monyet merebak ke Malaysia adalah rendah melainkan terdapat sejarah kontak dengan haiwan yang dijangkiti atau hubungan langsung dengan pesakit, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata bahawa kemungkinan penularan jangkitan dari manusia ke manusia adalah terhad.

Bagaimanapun, beliau berkata Kementerian Kesihatan (KKM) akan memantau perkembangan situasi virus itu menerusi laporan yang dikeluarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), selain memantau kes disyaki cacar monyet di semua pintu masuk antarabangsa di negara ini.

Beliau juga berkata pelancong ke negara yang terdapat wabak monyet pox seperti di Afrika Tengah dan Barat perlu mengambil langkah berjaga-jaga.

“Adalah penting untuk menjaga kebersihan diri termasuk kerap mencuci tangan selepas ke tandas atau apabila tangan menjadi kotor. Elakkan juga sentuhan langsung dengan luka pada orang dan haiwan yang dijangkiti serta benda yang mungkin tercemar dengan cecair badan seperti pakaian kotor yang digunakan oleh orang yang dijangkiti.

“Elakkan bersentuhan dengan haiwan liar atau memakan dagingnya,” katanya.

Pelancong yang tiba di negara ini dari tempat yang dilanda wabak monyet atau menunjukkan simptom penyakit itu dalam tempoh tiga minggu selepas meninggalkan kawasan tersebut, dinasihatkan mendapatkan rawatan segera di fasiliti kesihatan terdekat.

“Maklumkan doktor tentang sejarah perjalanan anda. Elakkan semua sentuhan dengan individu lain dan asingkan sekurang-kurangnya 21 hari untuk memastikan ruam makulopapular benar-benar kering,” katanya.

Nor Hisham berkata monkeypox berpunca daripada jangkitan ‘orthopoxviruses’ dan virus itu disebarkan kepada manusia melalui gigitan (haiwan yang dijangkiti) atau sentuhan terus dengan darah haiwan atau cecair badan haiwan yang dijangkiti.

Beliau berkata virus itu juga boleh disebarkan melalui titisan pernafasan dan sentuhan langsung dengan cecair dari ruam makulopapular pada badan orang yang dijangkiti atau dengan barangan yang tercemar dengan virus itu, seperti peralatan tempat tidur atau pakaian.

“Tempoh inkubasi biasanya enam hingga 21 hari. Pesakit akan mengalami simptom selama dua hingga empat minggu,” tambahnya.

Beliau berkata pada masa ini, Institut Penyelidikan Perubatan dan Makmal Kesihatan Awam mempunyai kapasiti untuk menjalankan ujian untuk mengesan virus yang menyebabkan cacar monyet pada manusia.

“Makmal Kesihatan Awam Veterinar dan makmal Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Semenanjung Malaysia (Perhilitan) juga mempunyai keupayaan untuk menjalankan ujian untuk mengesan virus orthopox dalam haiwan,” katanya lagi, Pada masa sama, katanya KKM bekerjasama rapat dengan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) dan Perhilitan untuk memantau kejadian cacar monyet dalam kalangan haiwan liar, termasuk yang diimport dari Afrika dan Benua Eropah.

Sementara itu, KKM menyeru orang ramai mendapatkan rawatan segera sekiranya mengalami simptom penyakit itu supaya pengasingan dapat dilakukan bagi menghentikan penularannya.

“KKM akan memberikan maklumat terkini mengenai jangkitan monkeypox dari semasa ke semasa,” kata Dr Noor Hisham, sambil menambah KKM telah menyediakan senarai soalan lazim mengenai jangkitan itu yang boleh dimuat turun melalui CPRC Kebangsaan (Crisis Preparedness and Response Center) ) Facebook.

Baca Lagi | Risiko rendah cacar monyet merebak ke Malaysia, kata Dr Noor Hisham

Setakat semalam, lebih 100 kes cacar monyet dilaporkan dikesan di beberapa negara di Eropah, Amerika dan Australia, dan kebanyakan kes virus itu tidak melaporkan sejarah perjalanan ke negara yang diketahui endemik penyakit itu.

Read Previous

Kit Siang: Saya bersedia untuk dipenjarakan kerana ‘memberi amaran kepada Malaysia tidak menjadi Sri Lanka’

Read Next

Malaysia menambah dua lagi pingat emas, menamatkan kempen Sukan SEA di tempat keenam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here