The Malaysia Post

Kit Siang: Saya bersedia untuk dipenjarakan kerana ‘memberi amaran kepada Malaysia tidak menjadi Sri Lanka’

Kit Siang

Credits: malaymail

Veteran DAP Lim Kit Siang hari ini berkata beliau bersedia untuk dipenjarakan jika didapati bersalah menggunakan kemudahan rangkaian secara tidak wajar kerana kenyataannya yang memberi amaran kepada Malaysia agar tidak menjadi seperti Sri Lanka.

Bagaimanapun, beliau bertanya kepada bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak sama ada beliau sanggup dipenjarakan atas kesalahannya dan bukannya cuba menjadi perdana menteri semula.

“Saya tidak menghasut sesiapa, mana-mana kelas atau komuniti orang dan saya tidak ada niat untuk menghasut sesiapa, mana-mana kelas atau komuniti orang.

“Saya juga tidak mencipta atau memulakan apa-apa transmisi yang “lucah, tidak senonoh, palsu, mengancam atau menyinggung dengan niat untuk mengganggu, mendera, mengugut atau mengganggu orang lain”, tetapi saya bersedia untuk dipenjarakan kerana memberi amaran kepada rakyat Malaysia supaya tidak untuk menjadi satu lagi Sri Lanka.

“Tetapi adakah bekas perdana menteri Najib Razak, bersedia untuk dipenjarakan kerana keburukan, kehinaan dan kedurhakaan Malaysia di seluruh dunia sebagai ‘kleptokrasi paling teruk’?” Lim berkata dalam satu kenyataan.

Semalam, polis membuka siasatan berhubung tweet Lim yang didakwa mengandungi kenyataan yang boleh mengancam ketenteraman awam.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata polis telah mengesan tweet yang berbunyi “Adakah rumah perdana menteri dan menteri Malaysia akan dibakar oleh penunjuk perasaan yang marah seperti yang berlaku di sri lanka minggu lepas?”.

Imej tangkapan skrin tweet itu juga dikesan telah dihantar melalui WhatsApp sejak ia dimuat naik pada 19 Mei.

Abd Jalil berkata siasatan sedang dijalankan oleh Unit Siasatan Khas (D5), di bawah Seksyen 505 (c) Kanun Keseksaan kerana mengeluarkan kenyataan dengan niat untuk menghasut mana-mana kumpulan atau kaum dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 untuk kegunaan tidak wajar. kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

Susulan Tweet Lim, Najib telah menggesa polis untuk mengambil tindakan terhadap Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu.

Lim berkata tweetnya dimanipulasi oleh “desperados politik dan oportunis” yang memutar belit dan memutarbelitkan kenyataannya.

Mengulas lanjut mengenai ucapannya, Lim berkata Malaysia telah kalah kepada Korea Selatan, Singapura, Indonesia dan China selama setengah abad terakhir dari 1970 hingga 2020, sama ada dari segi pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) atau pertumbuhan KDNK per kapita.

Bagaimanapun, beliau berkata Sri Lanka telah melakukan lebih teruk daripada Malaysia dalam tempoh yang sama.

Beliau berkata untuk menjadikan Malaysia sebuah negara bertaraf dunia, negara mesti kembali kepada prinsip pembinaan negara yang diasaskan oleh Malaysia.

Baca Lagi | Kit Siang: Saya bersedia untuk dipenjarakan kerana ‘memberi amaran kepada Malaysia tidak menjadi Sri Lanka’

“Jika Najib sayangkan Malaysia, beliau akan menyumbang kepada proses mengembalikan Malaysia kepada prinsip asas pembinaan negara yang telah dipersetujui oleh bapa pengasas kita, termasuk bapanya, apabila Malaysia diasaskan — dan membantu menghilangkan parut negara di mana Malaysia dikenal pasti dengan “kleptokrasi pada yang paling teruk” di seluruh dunia.

“Dalam keadaan ini, tiada apa yang Najib boleh lakukan lebih baik daripada hanya menghilangkan diri daripada arena politik daripada cuba menjadi Perdana Menteri semula,” tambahnya.

Read Previous

Ismail Sabri keen to make Bahasa Melayu Asean’s lingua franca

Read Next

Risiko rendah cacar monyet merebak ke Malaysia, kata Dr Noor Hisham

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here