The Malaysia Post

Ismail Sabri keen to make Bahasa Melayu Asean’s lingua franca

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berharap skop kerjasama antara negara Asean dapat dirancang dengan lebih teliti supaya Bahasa Melayu (bahasa Melayu) dapat dijadikan ‘lingua franca’ semula.

Beliau berkata ini termasuk dalam aspek penyelidikan, penerbitan dan pemupukan bahasa Melayu.

“Bahasa Melayu mempunyai keunikan dan kelebihan tersendiri khususnya dalam kalangan negara Asean dan boleh dijadikan sebagai salah satu bahasa rasmi Asean,” katanya ketika berucap merasmikan Simposium Antarabangsa Bahasa Melayu di Wisma Dewan Bahasa dan Pustaka di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata di peringkat Asean, integrasi penggunaan sistem dan istilah ejaan Rumi telah dicapai melalui forum seperti Majlis Bahasa Brunei-Indonesia-Malaysia (Mabbim) dan Majlis Sastera Asia Tenggara (Mastera).

Justeru, katanya bahasa Melayu perlu dipertahankan di negara ini termasuk dengan meminda Akta DBP 1959 bagi memberi kuasa kepada DBP melaksanakan penguatkuasaan terhadap kesalahan membabitkan penggunaan bahasa itu.

Ismail Sabri berkata peranan dan tanggungjawab DBP sebagai badan yang bertanggungjawab menyelaras penggunaan bahasa Melayu dan kesusasteraan dan penerbitan bahasa Melayu juga perlu diperhalusi supaya pelaksanaan peruntukan dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan, Akta Bahasa Kebangsaan dan undang-undang lain yang berkaitan dengan bahasa kebangsaan boleh menjadi lebih berkesan.

Beliau turut menyatakan perlunya usaha sewajarnya dilakukan untuk meluaskan pengajaran dan penggunaan bahasa Melayu di institusi pengajian tinggi di negara ini.

Perdana menteri berkata Malaysia dan rakyatnya harus mempunyai identiti sendiri dan membuktikan bahawa memartabatkan bahasa Melayu tidak menghalang kemajuan negara kerana banyak negara telah mencapai status maju dengan memartabatkan bahasa mereka sendiri.

Justeru, beliau menyeru Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia) khususnya penjawat awam supaya memberikan komitmen melaksanakan usaha memartabatkan bahasa Melayu.

Perdana menteri menekankan kepentingan semua pihak menggunakan bahasa Melayu secara meluas kerana ia adalah bahasa rasmi kerajaan persekutuan dan negeri.

Bahasa Melayu harus digunakan oleh semua jabatan dan agensi kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat swasta, katanya.

Memetik peribahasa Melayu “Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung” (atau Ketika di Rom, buat seperti orang Rom), Ismail Sabri berkata barulah bahasa Melayu boleh menjadi alat untuk menjalin perpaduan negara.

Beliau berkata usaha mengantarabangsakan bahasa Melayu telah menjadi dasar kerajaan dan salah satu bidang keutamaan rangka kerja Dasar Luar Malaysia yang dilancarkan pada 7 Disember tahun lalu, melalui penggalakan diplomasi budaya.

Menurut perdana menteri, semasa sidang kemuncak khas Asean-Amerika Syarikat di Washington baru-baru ini, beliau turut bercakap dalam bahasa Melayu, termasuk pada rundingan dua hala dengan negara lain pada sidang kemuncak itu.

Surat yang dihantarnya kepada pemimpin dunia juga dalam bahasa Melayu dengan terjemahan dalam bahasa Inggeris, katanya.

Baca Lagi | Ismail Sabri keen to make Bahasa Melayu Asean’s lingua franca

Simposium Pengintegrasian Bahasa Melayu Simposium Antarabangsa, yang berlangsung mulai hari ini hingga 24 Mei, merupakan kerjasama antara Pejabat Perdana Menteri dan DBP, serta Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) dan Universiti Kebangsaan Malaysia ( UKM).

Read Previous

Cara-cara Mengekalkan Kesihatan Sebagai Anak Muda

Read Next

Kit Siang: Saya bersedia untuk dipenjarakan kerana ‘memberi amaran kepada Malaysia tidak menjadi Sri Lanka’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.