The Malaysia Post

Cara-cara Mengekalkan Kesihatan Sebagai Anak Muda

Anak Muda

Credits: okezone

Kesihatan keseluruhan seseorang adalah lebih daripada ketiadaan penyakit. Ia adalah keadaan kesejahteraan fizikal, mental dan sosial. Akhirnya, ia adalah kunci untuk menjalani kehidupan yang produktif dan memuaskan.

Kesihatan fizikal: Menjaga badan anda

Bersenam dengan kerap. Remaja harus aktif secara fizikal sekurang-kurangnya 60 minit setiap hari.

Amalkan pemakanan yang sihat. Pemakanan yang sihat adalah bahagian penting dalam pertumbuhan dan perkembangan anda. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin penuh, pelbagai makanan protein, dan produk tenusu rendah lemak. Elakkan makanan ringan seperti soda pop, makanan segera dan kerepek, walaupun anda masih remaja. Ini akan membantu anda apabila anda semakin tua.

Kekalkan berat badan yang sihat. Kanak-kanak dan remaja yang mengalami obesiti lebih berkemungkinan mengalami obesiti apabila dewasa. Mereka juga berisiko lebih tinggi untuk penyakit kronik lain, kemurungan, dan buli.

Dapatkan tidur yang mencukupi. Kebanyakan remaja memerlukan antara 9 dan 9 ½ jam tidur setiap malam. Ramai purata hanya 7 jam. Tidur mempunyai kesan yang kuat terhadap keupayaan anda untuk menumpukan perhatian dan melakukan dengan baik di sekolah.

Ikuti perkembangan vaksinasi. Dapatkan suntikan selesema setiap tahun. Jika anda belum mendapat vaksin HPV, tanya ibu bapa dan doktor anda mengenainya. Ia boleh menghalang anda daripada mendapat HPV dan beberapa jenis kanser, termasuk kanser serviks dan kanser tekak.

Berus dan flos gigi anda. Jadikan ia sebagai tabiat sekarang dan cegah masalah gigi dan gusi apabila dewasa.

Pakai pelindung matahari. Mendapat hanya satu selaran matahari yang teruk semasa kanak-kanak atau remaja meningkatkan risiko anda mendapat kanser kulit apabila dewasa. Jangan gunakan katil penyamakan. Mereka meningkatkan risiko kanser kulit anda.

Jangan dengar muzik yang kuat. Ini boleh merosakkan pendengaran anda sepanjang hayat anda.

Kesihatan mental: Menjaga minda anda

Ketahui cara untuk menguruskan tekanan. Anda tidak boleh mengelakkan tekanan, jadi anda perlu mempelajari kemahiran mengatasi yang sihat. Ini akan membantu anda kekal tenang dan dapat berfungsi dalam situasi yang tertekan.

Belajar dan lakukan yang terbaik di sekolah. Terdapat hubungan yang kuat antara kesihatan dan kejayaan akademik.

Cuba kekalkan hubungan baik dengan ibu bapa anda. Ingat bahawa mereka mahukan yang terbaik untuk anda. Cuba lihat dari mana mereka datang apabila mereka menetapkan peraturan.

Membangunkan keseimbangan yang baik antara sekolah, kerja dan kehidupan sosial.
Jangan cuba mengambil terlalu banyak. Hadkan aktiviti anda kepada yang paling penting dan berikan 100%. Memanjangkan diri secara berlebihan boleh menyebabkan tekanan, kekecewaan, atau keletihan.

Kesihatan emosi: Menjaga perasaan anda

Ketahui tanda-tanda penyakit mental. Ini termasuk:
-Kebimbangan
-Kemurungan
-Keletihan yang berlebihan
-Hilang harga diri
-Kehilangan minat terhadap perkara yang anda suka
-Hilang selera makan
-Pertambahan atau penurunan berat badan
-Perubahan personaliti di luar watak

Perhatikan mood dan perasaan anda. Jangan menganggap fikiran atau perasaan negatif anda hanyalah sebahagian daripada menjadi seorang remaja. Jika anda bimbang tentang sesuatu, minta bantuan.

Jangan takut untuk meminta bantuan jika anda memerlukannya. Jika anda tidak boleh bercakap dengan ibu bapa anda, berbincang dengan guru atau kaunselor kegemaran di sekolah. Bercakap dengan doktor keluarga atau penyedia penjagaan kesihatan anda. Cari orang dewasa yang boleh anda percayai. Jika anda berasa sangat sedih atau berfikir untuk mencederakan diri sendiri, dapatkan bantuan dengan segera.

Terimalah diri sendiri. Jika anda berasa seperti anda mempunyai harga diri yang rendah atau imej badan yang buruk, bercakap dengan seseorang mengenainya. Walaupun hanya bercakap dengan rakan boleh membantu.

Jangan buli orang lain. Dan jika anda dibuli, beritahu ibu bapa, guru atau orang dewasa lain. Ini termasuk dibuli dalam talian atau pada telefon anda.

Kesihatan tingkah laku: Menjaga keselamatan anda melalui tingkah laku anda
Elakkan penggunaan atau penyalahgunaan bahan. Ini termasuk alkohol, ubat jalanan, ubat preskripsi orang lain dan sebarang jenis produk tembakau atau vape.

Memandu dengan selamat. Kemalangan kenderaan bermotor adalah punca utama kematian di kalangan remaja AS. Sentiasa gunakan tali pinggang keledar anda. Elakkan menaiki kereta yang penuh dengan remaja lain. Ini boleh mengalih perhatian pemandu dan menyebabkan kemalangan lebih besar. Jangan sekali-kali menaiki kereta dengan pemandu yang mabuk.

Pakai penutup kepala pelindung. Pakai topi keledar apabila anda menunggang basikal atau menyertai sukan hingga kecederaan kepala.

Elakkan keganasan. Jauhi situasi di mana keganasan atau pergaduhan boleh menyebabkan anda cedera secara fizikal.

Amalkan pantang (tiada seks) atau seks selamat. Jika anda melakukan hubungan seks, sentiasa gunakan kondom untuk membantu mengelakkan jangkitan seksual (STI). Jika anda aktif secara seksual, berbincang dengan doktor anda tentang kontraseptif untuk mengelakkan kehamilan yang tidak dirancang. Jika anda tidak boleh menggunakan kontraseptif, gunakan kondom untuk kawalan kelahiran. Walaupun anda boleh menggunakan kontraseptif, ini tidak menghalang STI; gunakan kondom sebagai tambahan kepada kaedah kontraseptif lain.

Baca Lagi | Cara-cara Mengekalkan Kesihatan Sebagai Anak Muda

Apakah yang mungkin dilakukan oleh doktor saya jika saya pergi berjumpa mereka?
Doktor mungkin melakukan mana-mana perkara berikut untuk membantu anda kekal sihat:

Tentukan risiko anda untuk masalah kesihatan tertentu.

Ukur ketinggian, berat dan tekanan darah anda.

Beri nasihat tentang pilihan gaya hidup sihat, seperti diet dan aktiviti.

Tawarkan imunisasi, jika perlu.

Read Previous

Jadilah perubahan yang anda mahu lihat, Young Syefura memberitahu mereka yang mengkritik DAP

Read Next

Ismail Sabri keen to make Bahasa Melayu Asean’s lingua franca

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here