The Malaysia Post

Jadilah perubahan yang anda mahu lihat, Young Syefura memberitahu mereka yang mengkritik DAP

Orang Melayu yang percaya DAP sebagai dominan Cina boleh dan harus menyertai parti itu untuk membetulkannya secara langsung, kata ahli jawatankuasa eksekutif pusat Young Syefura Othman.

Sambil berkata tiada parti yang sempurna, Young Syefura memberitahu Malay Mail bahawa dia bagaimanapun merasakan DAP sering memberi peluang kepada ahli baharu untuk memimpin, tanpa mengira kaum, yang menjadikannya sesuai untuk mereka yang menentang politik komunal.

“Bagi saya (penyelesaian) mudah, maka lebih ramai orang Melayu harus menyertai DAP. Kemudian kita akan lebih seimbang.

“Sebab orang selalu kata DAP parti Cina. Kemudian anda yang berbangsa Melayu, anda patut sertai dan anda akan tahu bagaimana keadaannya sebenarnya,” kata ADUN Ketari itu.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kepimpinan DAP telah mendesak lebih ramai ahli bukan Cina, terutamanya Melayu, kerana ia cuba memenangi hati kaum terbesar di Malaysia.

Bagaimanapun, tinjauan parti bulan lepas nampaknya menunjukkan bahawa DAP telah mundur dalam matlamatnya, kerana Young Syefura adalah satu-satunya ahli Melayu yang diundi dalam eselon tertinggi parti — jawatankuasa eksekutif pusat (CEC).

Ahli Melayu terdahulu CEC, Tengku Zulpuri Shah Raja Puji dan Zairil Khir Johari, gagal diundi.

Namun begitu, Tengku Zulpri akhirnya diikut serta dalam jawatankuasa itu, bersama Syahredzan Johan, setiausaha politik veteran parti Lim Kit Siang.

Di Parlimen, DAP kini memegang jumlah kerusi tertinggi dengan 42, mendahului Umno 38 dan PKR 36.

Bagaimanapun, Tengku Zulpuri, yang merupakan ahli kerabat diraja Pahang, kini merupakan satu-satunya Ahli Parlimen DAP Melayu.

Syefura muda berkata, mereka yang ingin menyertai DAP, khususnya orang Melayu, mesti boleh menerima pelbagai kaum dan budaya, dan bersedia untuk diserang kerana menyertainya.

Antara lain, seteru politik seperti Umno kerap menuduh DAP sebagai anti-Melayu dan Islam sehingga menyebabkan anggota masyarakat yang menyertai parti itu dilabel sebagai pengkhianat kaum.

“Mereka mesti faham apa yang mereka mahu lakukan untuk diri mereka sendiri, dan apa yang mereka mahu lakukan untuk parti,” katanya.

“Saya masih dilabelkan dengan pelbagai nama, begitu juga dengan pemimpin Melayu popular yang lain. Anda perlu cukup kuat untuk menghadapi ini.

Baca Lagi | Jadilah perubahan yang anda mahu lihat, Young Syefura memberitahu mereka yang mengkritik DAP

“Tetapi jika anda sudah biasa dengan keadaan itu, anda tahu bagaimana untuk menjaga diri anda sebagai seorang Muslim yang baik, anda masih boleh menjaga akhlak anda, maka sepatutnya tidak ada masalah,” tambahnya.

Read Previous

Sukan SEA: Malaysia dijangka mencapai sasaran pingat emas ke-36 hari ini

Read Next

Cara-cara Mengekalkan Kesihatan Sebagai Anak Muda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.