The Malaysia Post

Sukan SEA: Malaysia dijangka mencapai sasaran pingat emas ke-36 hari ini

Semua mata tertumpu sama ada kontinjen negara mampu mencapai sasaran 36 pingat emas ketika Sukan Asia Tenggara (SEA) ke-31 memasuki hari ke-13 di sini hari ini.

Selepas menikmati kutipan menakjubkan tujuh pingat emas hari ini, Malaysia hanya ketinggalan dua lagi emas untuk mencapai sasaran, setelah mengumpul sejumlah 34 emas, 38 perak dan 73 gangsa untuk kekal di tempat keenam dalam kedudukan keseluruhan pingat.

Diharapkan prestasi cemerlang dalam karate dan menembak dapat dikekalkan, di samping beberapa kemungkinan kejutan pingat emas ketika atlet negara kita bersaing di peringkat akhir beberapa acara hari ini.

Semalam, bagaimanapun, pasukan gimnastik dan memanah menyinar apabila masing-masing menyumbang dua emas.

Pasukan gimnastik irama negara, menepati reputasinya sebagai gergasi serantau apabila pasukan itu menyapu bersih kedua-dua pingat emas dalam acara berpasukan menyeluruh dan acara perseorangan ihsan Koi Sie Yan.

Sementara itu, pasukan memanah semakin cemerlang hari ini apabila gandingan Mohd Juwaidi Mazuki-Fatin Nurfatehah Mat Salleh mendominasi perlawanan akhir berpasukan campuran campuran.

Sejurus selepas memenangi emas, Olympian Mohd Juwaidi kemudian memenangi emas keduanya dalam acara kompaun individu lelaki.

Di sasar menembak, Johnathan Wong merehatkan hantu 2019 apabila memenangi emas acara 10 meter (m) pistol angin lelaki, manakala juara karate negara R Sharmendran memenangi emas dalam acara kumite bawah 75 kilogram (kg) lelaki. acara, dan eksponen taekwando Muhammad Syafiq Zuber memenangi acara kyorugi welterweight (80kg).

Pada penghujung hari ke-12 pertandingan, tuan rumah Vietnam kekal di tangga teratas carta dengan 153 emas, 89 perak dan 84 gangsa, diikuti Thailand 62-68-96, Singapura 44-43-55, Indonesia 42-61- 56 dan Filipina di tempat kelima dengan 40-57-79.

Sementara itu, matlamat pasukan bola sepak Bawah 23 tahun negara untuk membawa pulang ibu kepada semua pingat pada Sukan SEA tahun ini gagal apabila mereka tersingkir dari separuh akhir dengan tewas 0-1 kepada juara bertahan Vietnam malam tadi.

Baca Lagi | Sukan SEA: Malaysia dijangka mencapai sasaran pingat emas ke-36 hari ini

Kekalahan itu bermakna penantian 11 tahun untuk pingat emas bola sepak Sukan SEA akan dilanjutkan dua tahun lagi.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pelajar poli Singapura mengaku membuat bom buatan sendiri

Read Next

Jadilah perubahan yang anda mahu lihat, Young Syefura memberitahu mereka yang mengkritik DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.