The Malaysia Post

Pelajar poli Singapura mengaku membuat bom buatan sendiri

Selepas meneliti bahan letupan di internet semasa tempoh penutupan separa Covid-19, seorang belia menggunakan barangan mudah yang dibeli atau ada di rumah untuk mengumpulkan beberapa bom buatan.

Dia meletupkan sebahagian daripadanya di Taman Pantai Timur dan menyiarkan klip video di akaun Instagramnya, yang menyebabkan seseorang membuat laporan polis. Tiada siapa yang cedera dengan tindakannya.

Pada Khamis (19 Mei), pelajar politeknik itu, kini berusia 19 tahun, mengaku bersalah atas:

• Dua pertuduhan mengeluarkan bahan letupan tanpa lesen

• Satu pertuduhan menunjukkan perbuatan terburu-buru berhubung dengan bahan berbahaya atau berbahaya

• Satu pertuduhan bersubahat dengan perbuatan terburu-buru berhubung dengan bahan berbahaya atau berbahaya

Tiga lagi pertuduhan serupa akan diambil kira untuk menjatuhkan hukuman pada 30 Jun.

Hakim Daerah Kessler Soh meminta laporan untuk menilai sama ada remaja itu sesuai untuk percubaan, memandangkan usianya yang masih muda dan kekurangan sejarah jenayah lampau.

Dia tidak boleh dinamakan mengikut undang-undang kerana dia berumur bawah 18 tahun ketika melakukan kesalahan itu. Akta Kanak-Kanak dan Orang Muda melarang pengecaman pesalah muda tersebut.

Dia telah dirawat kerana gangguan hiperaktif kekurangan perhatian pada tahun-tahun yang membawa kepada kesalahannya pada 2019 dan 2020, kata mahkamah. Beliau merupakan seorang pelajar di Institut Pendidikan Teknikal ketika itu.

Apa yang berlaku

Pada Mei 2020, Singapura berada di bawah penutupan separa yang menyekat pergerakan dan aktiviti untuk membendung penularan Covid-19.

Belia kemudian mula meneliti cara membuat bahan letupan di internet dan menonton video di YouTube. Dia memutuskan untuk membina bom paip improvisasi, setelah membuat apa yang disifatkan di mahkamah sebagai “bom percikan”.

Pada 7 Jun 2020, dia bertemu dua rakannya di Taman Pantai Timur di mana mereka merancang untuk mencari tempat yang sunyi untuk meletupkan bom. Dia menunggang skuter elektriknya ke sana dan ketiga-tiga mereka pergi ke sekitar Taman Skate di sepanjang East Coast Parkway.

Antara 8 malam dan 11 malam, pemuda itu meletupkan beberapa bom percikan api dan bom paip. Dia meletakkannya di atas rumput, menyalakan fius mereka dan melarikan diri sebelum bom meletup.

Dia merakam letupan di atas rumput, yang turut disaksikan oleh rakan-rakannya, menggunakan telefon bimbitnya.

Salah satu bom paip semasa lawatan itu tidak meletup, jadi dia membawanya pulang dan membuangnya ke pelongsor sampah di blok perumahan tempat dia tinggal.

Baca Lagi | Pelajar poli Singapura mengaku membuat bom buatan sendiri

Kemudian dia menyiarkan klip video itu di akaun Instagramnya.

Terdahulu pada April 2019, dia meletupkan dua bom percikan improvisasi semasa berada di kawasan pantai di sepanjang East Coast Parkway. Dia meletakkan satu di atas pelantar yang dinaikkan dan menyuruh rakannya menyalakannya dan membuangnya ke arah laut, yang dilakukan oleh rakannya.

Read Previous

Terbuka Thailand: Lee Zii Jia mara ke pusingan kedua

Read Next

Sukan SEA: Malaysia dijangka mencapai sasaran pingat emas ke-36 hari ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.