The Malaysia Post

Dr Mahathir mengulangi adalah tidak sesuai untuk mengadakan PRU15 dalam masa terdekat

Ahli Parlimen Langkawi Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat masih tidak sesuai mengadakan pilihan raya umum ke-15 (PRU15) tidak lama lagi walaupun jumlah jangkitan harian Covid-19 dilihat semakin terkawal sekarang.

Menurut bekas perdana menteri itu, langkah berjaga-jaga perlu terus diambil bagi mengelak wabak itu merebak membawa kepada lebih banyak jangkitan di negara ini.

“Kita harus berwaspada dan ingat pilihan raya negeri Sabah. Pada masa itu, jumlah kes (Covid-19 di negara ini) adalah rendah tetapi apabila pilihan raya Sabah diadakan, penyakit itu merebak dengan cepat.

“Kes Covid-19 (kini) nampaknya semakin menurun tetapi kita perlu berwaspada seperti memakai topeng muka dan tidak berkumpul beramai-ramai untuk mencetuskan lonjakan lagi,” katanya kepada pemberita pada perhimpunan Hari Raya Aidilfitri Kawasan Parlimen Langkawi di sini hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan hari ini berkata jumlah kumulatif kes Covid-19 di Malaysia kini berjumlah 4,475,873 dengan 29,762 kes aktif.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia hari ini memberi amaran bahawa Covid-19 mungkin merebak dengan cepat di Korea Utara, di mana ia mengatakan program vaksinasi masih belum dimulakan.

Baca Lagi | Dr Mahathir mengulangi adalah tidak sesuai untuk mengadakan PRU15 dalam masa terdekat

“Dengan negara masih belum memulakan vaksinasi Covid-19, terdapat risiko bahawa virus itu boleh merebak dengan cepat di kalangan orang ramai melainkan disekat dengan langkah segera dan sewajarnya,” kata Poonam Khetrapal Singh, pengarah serantau WHO untuk Asia Tenggara, dalam satu kenyataan. dihantar kepada wartawan.

Dalam kenyataan yang sama, WHO berkata ia masih belum menerima maklumat mengenai wabak yang dilaporkan secara langsung daripada pihak berkuasa tempatan.

Read Previous

Nor Sarah memenangi emas lompat bergalah, kuartet 4x100m lelaki memecahkan rekod kebangsaan

Read Next

Menteri Dalam Negeri: Kebocoran data lebih 22 juta rakyat Malaysia bukan dari Jabatan Pendaftaran Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.