The Malaysia Post

Nor Sarah memenangi emas lompat bergalah, kuartet 4x100m lelaki memecahkan rekod kebangsaan

Nor Sarah Adi melonjak pingat emas mengejut dengan usaha 4.00 m, prestasi terbaik peribadinya, dalam acara lompat bergalah wanita pada Sukan SEA ke-31 di sini hari ini, sekali gus menamatkan kemarau pingat emas 11 tahun buat Malaysia dalam acara itu.

Atlet berusia 22 tahun itu, yang sepatutnya hanya menyertai acara lari berganti-ganti 4×100 meter (m) wanita dalam penampilan pertamanya di temasya dwitahunan itu, muncul juara, menewaskan pemain Thailand Chonticha Khabut (3.80 m) dan Alyana Martinez (3.60 m). m) Filipina, yang masing-masing memenangi pingat perak dan gangsa.

Selepas kejutan manis itu, atlet kelahiran Pahang itu menyertai kuartet 4x100m wanita untuk memenangi pingat gangsa.

Nor Sarah, bersama S Komalam Shally, Zaidatul Husniah Zulkifli dan Azreen Nabila Alias ​​​​mencatat masa 45.32 saat (s), dengan Thailand (44.39s) memenangi emas dan Vietnam (45.25s) perak.

“Apabila saya diberi peluang beraksi di lompat bergalah yang tidak kerap datang, saya hanya mahu memberikan yang terbaik walaupun tidak mempunyai banyak masa untuk berlatih. Saya hanya mempunyai sebulan (jadi) saya hanya fokus pada teknik.

“Saya juga mengalami kecederaan belakang minggu lalu. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Saya gembira dapat mencatat 4.00 m dan memenangi emas ini, rasanya seperti mimpi,” kata Nor Sarah kepada pemberita di Stadium Nasional My Dinh.

Kali terakhir Malaysia memenangi acara emas lompat bergalah ialah pada 2011 di Indonesia menerusi Roslinda Samsu, yang mencatatkan tema rekod itu pada 4.20m ketika itu.

Sementara itu, kuartet 4x100m lelaki turut memamerkan aksi terbaik mereka dengan meraih pingat perak, mencatat rekod negara dengan catatan masa 39.09 s.

Baca Lagi | Nor Sarah memenangi emas lompat bergalah, kuartet 4x100m lelaki memecahkan rekod kebangsaan

Gandingan mantap Muhammad Azeem Mohd Fahmi yang disanjung sebagai “Usain Bolt” Malaysia, Muhammad Arsyad Md Saat, Muhammad Zulfiqar Ismail dan juara bertahan 100m pecut, Muhammad Haiqal Hanafi berjaya memecahkan rekod negara sebelum ini iaitu 39.27s yang dicipta Nixson Kennedy, Muhammad Haiqal Hanafi, Khairul Hafiz Jantan dan Russel Alexander Nasir Taib pada Sukan SEA 2019 di Filipina.

Read Previous

Agong bertemu dengan presiden baru UAE di Abu Dhabi

Read Next

Dr Mahathir mengulangi adalah tidak sesuai untuk mengadakan PRU15 dalam masa terdekat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.