The Malaysia Post

Agong bertemu dengan presiden baru UAE di Abu Dhabi

Al-Sultan Abdullah

Credits: cloudinary

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini berangkat melawat Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE), Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan di Mushrif Place, Abu Dhabi sekitar tengah hari waktu tempatan.

Menurut Pegawai Pengawal Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, Kebawah Duli Yang Maha Mulia dititipkan oleh Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

“Semasa pertemuan bersemuka yang berlangsung hampir sejam, Baginda menyampaikan ucapan takziah kepada Presiden dan kerajaan UAE, dan mengucapkan tahniah kepada Sheikh Mohamed Zayed Al Nahyan atas pelantikannya sebagai Presiden dan ketua negara UAE yang baharu, ” katanya dalam satu kenyataan yang disiarkan di akaun Facebook rasmi Istana Negara.

Menurut Ahmad Fadil, Baginda turut menzahirkan rasa dukacita di atas kematian Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, bekas presiden UAE dan pemerintah Abu Dhabi, dan mendoakan agar beliau dirahmati Allah SWT dan ditempatkan dalam kalangan orang beriman.

Baginda bertitah Baginda melihat kematian Syeikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan sebagai satu kehilangan besar bagi warga UAE dan negara Arab lain dan melahirkan harapan agar keluarganya akan terus tabah dalam menghadapi kehilangan tersebut.

Perdana Menteri UAE dan pemerintah Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, pemerintah Fujarah, Sheikh Hamad bin Mohammed Al Sharqi dan pemerintah Syarjah, Sheikh Sultan Al Mohamed Al Qasimi dan menteri Kabinet UAE yang lain turut hadir pada mesyuarat itu.

Menurut Ahmad Fadil, rombongan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda ke Tempat Mushrif termasuk Pegawai Pengawal Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, Ketua Protokol Kementerian Luar Datuk Wan Zaidi Wan Abdullah dan Ketua Pegawai Protokol Kerajaan Malaysia Datuk Rozainor Ramli.

Beliau berkata Malaysia dan UAE mempunyai hubungan dua hala yang sangat mesra dan rapat di semua peringkat, termasuk antara pemimpin dan rakyat mereka, sambil menambah bahawa Yang di-Pertuan Agong bertitah bahawa hubungan sedia ada perlu dipertingkatkan terutamanya dalam hal ekonomi, perdagangan dan pelaburan.

Baca Lagi | Agong bertemu dengan presiden baru UAE di Abu Dhabi

“Kunjungan baginda ke Abu Dhabi adalah atas jemputan peribadi Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan,” tambahnya.

Ketua-ketua negara lain turut melawat Istana Mushrif hari ini untuk bertemu Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan dan memberi penghormatan terakhir kepada Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Read Previous

Tinjauan PKR 2022: Ketegangan timbul semasa pengundian di cabang Bayan Baru

Read Next

Nor Sarah memenangi emas lompat bergalah, kuartet 4x100m lelaki memecahkan rekod kebangsaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here