The Malaysia Post

Tinjauan PKR 2022: Ketegangan timbul semasa pengundian di cabang Bayan Baru

Terdapat sedikit ketegangan di PKR cabang Bayan Baru di Pulau Pinang ketika ahli parti mengundi pada pemilihan parti PKR 2022 berikutan pertengkaran antara penyokong di sana hari ini.

Bagaimanapun, keadaan dapat dikawal dalam tempoh yang singkat. Cawangan itu berdepan pertandingan antara Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan, Perindustrian dan Pembangunan Usahawan negeri Datuk Abdul Halim Hussain dan Ahli Parlimen Bayan Baru Sim Tze Tzin.

Abdul Halim ketika dihubungi berkata, kejadian itu berpunca daripada provokasi antara penyokong, namun tiada perkara yang tidak diingini berlaku.

“Tiada pergelutan atau pergaduhan fizikal. Selalunya penyokong memikat pengundi setiap kali pengundian berlaku tetapi tiada provokasi kerana kami semua dari parti yang sama,” tambahnya.

Sementara itu, Pengerusi PKR Pulau Pinang Datuk Muhammad Bakhtiar Wan Chik berkata pengundian, itu turut melibatkan 12 cabang lain, Kepala Batas, Tasek Gelugor, Bagan, Permatang Pauh, Bukit Mertajam, Batu Kawan, Nibong Tebal, Bukit Bendera, Tanjong, Jelutong, Bukit Gelugor dan Balik Pulau, berjalan lancar.

Pengundian memasuki hari keempat hari ini melibatkan Perlis, Negeri Sembilan, Melaka dan Pulau Pinang.

Di Perlis, beberapa isu dibangkitkan calon termasuk jarak khemah dan ‘kecurian’ ahli jawatankuasa daripada pasukan yang bertanding.

Penyelaras jawatankuasa pemilihan parti Perlis Abdul Rahman Hamzah berkata bagaimanapun isu itu diselesaikan selepas perbincangan semua parti dan pengundian di tiga cabang berjalan lancar tanpa sebarang pergaduhan atau provokasi.

Di Negri Sembilan, lebih 6,000 ahli PKR mendaftar untuk pengundian fizikal di lapan cabang, Port Dickson, Jempol, Rembau, Rasah, Tampin, Kuala Pilah, Seremban dan Jelebu.

Pengerusi Jawatankuasa Pimpinan Negeri Sembilan Datuk Seri Aminuddin Harun berkata negeri itu antara yang mempunyai jumlah pemilih dalam talian berdaftar tertinggi.

Di Melaka, proses pendaftaran fizikal di enam cawangan, Alor Gajah, Tangga Batu, Hang Tuah Jaya, Jasin, Masjid Tanah dan Kota Melaka berjalan lancar tanpa sebarang kejadian tidak diingini, kata Pengerusi PKR negeri Datuk Halim Bachik.

Ahli PKR di enam lima negeri, Kelantan, Terengganu, Johor, Kedah, Pahang dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebelum ini telah selesai mengundi secara fizikal.

Baca Lagi | Tinjauan PKR 2022: Ketegangan timbul semasa pengundian di cabang Bayan Baru

Pemilihan PKR akan diteruskan esok dengan pengundian dalam talian untuk ahli PKR di luar negara, diikuti pengundian dalam talian untuk ahli parti yang lain dari 18 hingga 20 Mei, manakala pengundian fizikal di Selangor akan diadakan pada 21 Mei manakala Perak, Sabah dan Sarawak pada Mei 22.

Read Previous

7 Sebab Mengapa Beg Plastik Perlu Diharamkan Serta-merta

Read Next

Agong bertemu dengan presiden baru UAE di Abu Dhabi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.