The Malaysia Post

Speaker Umum Kekosongan Kerusi Parlimen Kemaman

Pada Rabu, 11 Oktober 2023, Pengerusi Dewan Rakyat Tan Sri Johari Abdul mengumumkan bahawa kerusi Parlimen Kemaman telah diisytiharkan kosong selepas menerima pemberitahuan daripada Suruhanjaya Pilihan Raya Umum (KPU). Keputusan ini selaras dengan Perkara 54 (1) Perlembagaan Persekutuan, susulan keputusan hakim pilihan raya pada 26 September untuk membatalkan keputusan pilihan raya umum ke-15 (PRU15) kerusi Parlimen Kemaman. Keputusan ini mencetuskan tindakan lanjut dalam proses politik Malaysia.

Penolakan rayuan oleh pengerusi yang berkhidmat

Dalam pengumumannya, Speaker Johari menjelaskan bahawa pemberitahuan itu diterima melalui surat bertarikh 11 Oktober dari Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Ghani Salleh. Beliau juga berkata penyandang jawatan Kemaman, Che Alias Hamid dari PAS, tidak memfailkan rayuan dalam tempoh yang ditetapkan, iaitu sehingga tarikh akhir semalam pada 10 Oktober.

Baca lagi | Kemenangan Pas di Parlimen Kemaman dalam PRU15 Dibatalkan oleh Mahkamah

Pilihan raya kecil akan diadakan

Oleh itu, di bawah Perlembagaan Persekutuan, Suruhanjaya Eropah akan mengadakan pilihan raya kecil untuk mengisi kerusi Parlimen Kemaman yang kosong. Pilihan raya kecil ini dijadualkan berlangsung dalam tempoh 60 hari dari tarikh pengumuman kekosongan kerusi. Ini adalah perkembangan penting dalam proses demokrasi negara kita, dan akan memberi peluang kepada rakyat Kemaman untuk memilih wakil rakyat yang baru.

Sejarah Keputusan Kontroversi

Pada 26 September, mahkamah pilihan raya Terengganu membatalkan kemenangan Che Alias Hamid dalam PRU15. Hakim Datuk Anselm Charles Fernandis berkata pemohon Wan Mohamad Hisham Wan Abdul Jalil, seorang pengundi, berjaya membuktikan bahawa terdapat rasuah dengan tujuan mempengaruhi pengundi pada PRU15. Dalam pilihan raya itu, Che Alias berjaya memenangi kerusi itu dalam pertempuran empat arah, mengalahkan empat calon lain, termasuk Datuk Seri Ahmad Said dari Barisan Nasional (BN), dengan majoriti 27,179 undi.

Kes Kemenangan Dibatalkan

Tindakan mahkamah ini mencerminkan kepentingan integriti dalam Sistem Pilihan Raya Malaysia, dan merupakan tindakan tegas terhadap rasuah dalam proses pilihan raya. Kes serupa berlaku pada bulan Jun, apabila kemenangan Parti Nasional di kerusi Parlimen Kuala Terengganu juga dibatalkan oleh Mahkamah Pilihan raya Terengganu atas sebab yang sama. Pilihan raya kecil kemudian diadakan serentak dengan enam pilihan raya negeri pada 12 Ogos.

Read Previous

Cara Menjadi Freelancer dalam 11 Langkah Mudah

Read Next

Lee Zii Jia dan Ng Tze Yong Buka Langkah Pertama di Terbuka Artik 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.