The Malaysia Post

Perikatan Nasional (PN) Gagal Menepati Janji Kerjasama dengan Barisan Nasional (BN) Pada PRU15

Pada 27 September 2023, Naib Presiden Umno, Mohamad Hasan, mendakwa bahawa PN atau Perikatan Nasional telah mengkhianati janji untuk bekerjasama dengan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU15). Saman itu difailkan selepas beliau dan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi bertemu dengan Pengerusi PN Muhyiddin Yassin dan salah seorang timbalannya – yang tidak dinamakan-sebulan sebelum DPR diwakili.

Perjanjian Awal Dibatalkan

Dalam pertemuan itu, kedua-dua pemimpin BN bersetuju untuk bekerjasama dalam PRU15. Pada masa itu, semangat perjanjian ini berkobar, dan semua pihak nampaknya bersetuju.

Janji Dikhianati

Namun, apa yang berlaku selepas pertemuan itu adalah sesuatu yang berbeza. Mohamad Hasan, yang lebih dikenali sebagai Tok Mat, mendedahkan bahawa PN telah meminta tiga hari untuk mengesahkannya kerana ingin mengadakan pertemuan antara pemimpin PN.

Baca lagi | Kemenangan Pas di Parlimen Kemaman dalam PRU15 Dibatalkan oleh Mahkamah

Keputusan yang Mengejutkan

“Selepas empat hari, mereka memberitahu kami bahawa mereka tidak mahu bekerjasama dengan BN kerana Umno adalah parti yang korup,” kata Tok Mat dalam ceramah langsung di Felda Chemomoi di Pelangai.

Sebab Sebenar?

Menurut Mohamad Hasan, PN sebenarnya menarik diri daripada kerjasama itu kerana ia melihat bahawa masyarakat Melayu tidak lagi menyokong BN. Ini menunjukkan ketidakjujuran PN dalam menyatukan Ummah, agenda yang menyebabkan Umno dan PAS menandatangani Piagam Muafakat nasional pada tahun 2019.

Kegagalan dalam Ujian Pertama

Apa yang juga dilantik oleh Tok Mat adalah kegagalan PN dalam “ujian pertama” untuk menyatukan Ummah semasa Melaka Pilkada 2021. Beliau mendakwa bahawa ia adalah gabungan di bawah kepimpinan Muhyiddin yang memutuskan untuk tidak bekerjasama dengan BN dalam pilihan raya negeri.

Faedah Yang Berpotensi

Dengan 23 daripada 28 kerusi di Melaka adalah majoriti Melayu, Tok Mat berpendapat bahawa Pakatan BN-PN akan memberi mereka kemenangan besar di negeri ini. Beliau berkata BN bersedia memberikan lima kerusi kepada PN walaupun pada mulanya PN hanya meminta tiga kerusi.

Baca lagi | Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai ‘de facto’ dalam PN – Salleh Keruak

Kegagalan PN

Dalam pernyataannya, Tok Mat menyatakan bahawa mereka mengalami kesulitan untuk menjalin kerjasama dengan pihak lain. Alasannya adalah kerana ada banyak laporan yang mengatakan bahawa BN akan kalah dalam pilihan raya negeri atau hanya akan dapat memenangkan sebanyak 11 kerusi.

Keputusan Pilihan Raya Negeri Melaka 2021

Pada akhirnya, BN memenangi 21 daripada 28 kerusi DUN dalam pilihan raya serantau Melaka 2021, manakala PN hanya memenangi dua kerusi.

Kesimpulan

Ini adalah contoh politik Malaysia yang mengecewakan, dengan janji-janji kerjasama yang tidak ditepati oleh PN, menjadikan BN menguruskan dirinya sendiri pada PRU15. Keputusan ini akan terus menjadi topik perbincangan dalam arena politik negara. Walau bagaimanapun, hanya masa yang akan memberitahu apa perkembangan politik seterusnya di Malaysia.

Read Previous

10 Chatbot Terbaik 2023: Mengenal Pasti Teknologi Kecerdasan Buatan Terkini

Read Next

Identiti Wanita Ditemui Mati di Melaka Masih Misteri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.