The Malaysia Post

Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai ‘de facto’ dalam PN – Salleh Keruak

KUALA LUMPUR: Pelantikan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai penasihat pembangkang untuk rancangan tindakan “Kerajaan Negeri empat” (SG4) yang baru dibincangkan boleh menjadikannya perdana menteri sekali lagi, kata bekas ketua menteri Sabah, Salleh Said Keruak.

Dalam satu kiriman Facebook, Salleh mengulas bahawa membuat Dr. Mahathir sebagai penasihat SG4 secara efektif meletakkannya sebagai pemimpin ‘de facto’ Perikatan Nasional (PN). Langkah tersebut, katanya, “hanya permulaan bagi banyak langkah yang lebih besar yang akan datang.”

Cubaan untuk memahami motif Dr. Mahathir, Salleh mengatakan satu-satunya sebabnya untuk meraih jawatan atasan dengan pembangkang adalah untuk kembali ke parlimen dan menjadi pemimpin pembangkang.

“Tun Mahathir adalah seorang ahli politik yang sangat bijak, dia lebih bijak daripada kebanyakan daripada kita. Dia mahu mempunyai pengaruh yang lebih berkesan dalam domain politik supaya dia dapat merosakkan kawalan dan pengaruh perdana menteri. Dia adalah seorang pakar dalam permainan seperti ini. Saya akan menghormatinya atas itu,” katanya.

Keputusan yang Lebih Luas

Bekas ketua menteri Sabah juga menambah bahawa “ini adalah apa yang difikirkan oleh Tun Mahathir” dan langkah seterusnya mungkin akhirnya akan mengakibatkan krisis politik yang lebih besar daripada krisis politik 2015 yang dihadapi oleh Najib.

Menurutnya, dalam politik kita tidak boleh memandang rendah penentuan orang tua. Pada masa berurusan dengan musuh, adalah penting untuk memberi perhatian bukan sahaja kepada tindakan yang diambil, tetapi juga kepada niatnya. Ini kerana jika seseorang menunggu terlalu lama untuk bertindak, mereka mungkin menghadapi akibat yang tidak diingini terlebih dahulu.

Baca lagi | Sembilan Kali Disiasat Polis, Dr Mahathir Tetap Suarakan 3R

Pelantikan Dr. Mahathir sebagai Penasihat SG4

Kiriman hari ini adalah salah satu daripada banyak kiriman oleh Salleh mengenai pelantikan Dr. Mahathir sebagai penasihat kepada SG4 dari halaman Facebooknya dalam tiga hari yang lepas. Pada Jumaat yang lalu, beliau berkata bahawa pelantikan Tun Dr. Mahathir sebagai penasihat PN untuk SG4 adalah langkah untuk menjadikan beliau pemimpin ‘de facto’ PN.

Beliau juga mendakwa bahawa ini adalah sebab mengapa Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin, tidak dijemput ke mesyuarat dengan pemimpin Pas yang dihadiri oleh Dr. Mahathir awal bulan ini.

Terbentuknya “Kerajaan Negeri Empat” (SG4)

Ini berikuti pengumuman Menteri Besar Terengganu, Ahmad Samsuri Mokhtar, pada hari Khamis bahawa keempat-empat negeri yang dipimpin oleh PN akan menubuhkan faksi baru, menyebut diri mereka sebagai “Kerajaan Negeri Empat” atau “SG4”.

Diketahui bahawa pemimpin kerajaan negeri dari Kelantan, Terengganu, Kedah, dan Perlis telah bersetuju secara amnya untuk membentuk kerjasama tersebut. Beliau juga telah memerintahkan majlis eksekutif Terengganu untuk berunding dengan rakan sejawat mereka di tiga negeri lain.

Baca lagi | Proklamasi Melayu: Polis Menyoal Dr. Mahathir Berhubung Kenyataan Berbaur Hasutan

Peranan Dr. Mahathir sebagai Penasihat

Sementara itu, Dr. Mahathir akan menjadi penasihat tidak rasmi, dengan tumpuan kepada pentadbiran yang efektif dan cekap.

Naib Presiden Pas berkata bahawa peranan Dr. Mahathir juga adalah untuk menghubungkan keempat-empat negeri ini dengan pelabur dari negara seperti Jepun dan Korea Selatan yang mempunyai hubungan baik dengannya.

Dr. Mahathir telah pun bertemu dengan para pemimpin Pas pada 2 September yang lalu. Mesyuarat itu melibatkan menteri-menteri besar dari keempat-empat negeri tersebut.

Read Previous

Penang Memperkenalkan Kategori Rumah Mampu Milik RM100,000 untuk Pendapatan RM5,000

Read Next

Parlimen Malaysia Mengalami Hari Hitam – Radzi Jidin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.