The Malaysia Post

Perikatan Nasional Tidak Mungkin Menjadi Sebahagian daripada Kerajaan Perpaduan – Para Penganalisis Politik

Walaupun beberapa pihak melihat peluang untuk mencapai kestabilan politik melalui tindakan menggabungkan Perikatan Nasional dan Kerajaan Perpaduan, terdapat pandangan bahawa ia mungkin tidak akan berlaku. Syaza Syukri dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia serta James Chin dari Universiti Tasmania memberikan pandangan yang berbeza tentang isu ini.

Kelebihan Stabiliti Politik Dalam Kerajaan Perpaduan

Syaza Syukri mengutarakan bahawa walaupun penglibatan PN dalam kerajaan perpaduan boleh memberikan stabiliti politik yang diperlukan, terdapat risiko mengorbankan mekanisme kawalan dan imbangan yang jelas dalam sistem politik.

Baca lagi | PAS-Perikatan Nasional Menjadi Pemenang Utama dalam Pilihan Raya Negeri – Pakar Penganalisis

Syaza berpendapat bahawa walaupun kelebihan yang datang dengan kestabilan politik adalah lebih besar daripada kelemahan yang bakal timbul kesan daripada kurangnya mekanisme di antara kawalan dan imbangan. Ini merupakan mekanisme penting yang amat diperlukan oleh kerajaan Madani untuk terus kekal bertahan.

Pandangan Berbeza: Tiada Kebimbangan Terhadap Pembangkang

James Chin, di pihak lain, berpendapat bahawa walaupun tiada keperluan mendesak untuk kerajaan perpaduan sejati kerana negara tidak menghadapi krisis, politikus mungkin tertarik untuk membentuk kerajaan perpaduan kerana tidak perlu risau tentang pembangkang.

Malah, menurutnya lagi jika dari sudut yang lain, seperti PAS dan Bersatu, ia mungkin adalah idea yang baik kerana dapat memberi peluang kepada mereka untuk kembali ke dalam kerajaan sekarang.

Namun begitu, Chin menyatakan PN mungkin tidak berminat kerana ia sudah mendapat sokongan kukuh daripada pengundi Melayu.

Baca lagi |

Larry Sng Gesa Rekonsiliasi Nasional

Larry Sng, Presiden Parti Bangsa Malaysia, sebelum ini telah mencadangkan agar rekonsiliasi nasional dijalankan dalam arena politik dengan menggalakkan kerajaan perpaduan untuk membuka pintu kepada PN selepas keputusan pilihan raya Sabtu lalu di enam negeri.

Menurut Sng, beliau percaya kerajaan Madani sepatutnya menjemput PN untuk kembali menyertai kerajaan perpaduan kerana langkah ini dapat mengurangkan politik identiti di Malaysia.

Tindak Balas Terhadap Cadangan Agong

Menyusuli keputusan pilihan raya umum pada November yang lalu, Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, telah meminta PN dan Pakatan Harapan bekerjasama untuk membentuk kerajaan perpaduan. Walaubagaimanapun, PN menolak cadangan ini.

Walaupun pentadbiran yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim mungkin bersedia untuk mengundang PN, kedua-dua Syaza dan Chin mengatakan bahawa koalisi ini mungkin tidak akan mengambil langkah serupa.

Perikatan nasional akan mempunyai insentif yang terhad sekiranya mereka ingin berbuat sedemikian. Ujar mereka lagi apakah manfaat yang akan PN perolehi daripada tindakan yang dilakukan seperti ini. Namun jika Perikatan nasional menjadi pihak pembangkang, mereka akan terus menjadi ‘hero’ bagi golongan Melayu dan meningkatkan populariti mereka,.

Kesimpulan

Keputusan untuk melibatkan Perikatan Nasional dalam kerajaan perpaduan masih menjadi perbincangan hangat dalam kalangan penganalisis politik. Walaupun terdapat pandangan bahawa ini mungkin membawa stabiliti politik, beberapa risiko berkaitan dengan kehilangan kawalan dan imbangan juga perlu diambil kira. Sementara itu, parti-parti terlibat juga perlu menilai dengan teliti manfaat dan risiko yang mungkin timbul daripada langkah ini.

Read Previous

Hari Merdeka 2023: 10 Fakta Menarik Tentang Hari Kebangsaan Malaysia

Read Next

Tragedi Pesawat Elmina: Ketua Polis Selangor Sahkan Rakaman Suara Kokpit dan Kesemua 10 Mangsa Berjaya Ditemui

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.