The Malaysia Post

Tragedi Pesawat Elmina: Ketua Polis Selangor Sahkan Rakaman Suara Kokpit dan Kesemua 10 Mangsa Berjaya Ditemui

Pada 18 Ogos 2023, Shah Alam – Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan, telah mengesahkan bahawa mayat kesemua 10 mangsa tragedi jatuh pesawat telah ditemui di lokasi kejadian hari ini di Lebuhraya Guthrie berhampiran kawasan perbandaran Elmina, Shah Alam.

Mayat Kesemua 10 Mangsa Telah Ditemui

Menurut Datuk Hussein Omar Khan, mayat dan lima beg bahagian tubuh ditemui menjelang 10.30 malam. Dalam operasi carian pertama, barang-barang ini telah ditemui. Pada malam ini, mereka akan dibawa ke Hospital Klang (Tengku Ampuan Rahimah) untuk menjalani proses pengenalan dan bedah siasat yang akan dijalankan oleh pihak berkuasa hospital.

Siasatan Lanjutan Akan Dilakukan

Datuk Hussein menjelaskan, “Polis akan menjalankan operasi carian kedua selepas rehat singkat semalam untuk mencari bahagian-bahagian tubuh yang mungkin terlepas dalam operasi pertama.” Beliau berkata demikian dalam sidang media di lokasi kejadian.

Baca lagi | Tragedi Nahas Pesawat Boeing 737 Max: Keluarga Mangsa Menuntut Keadilan

Tragedi Pesawat Elmina Terhempas

Pesawat perniagaan ringan model Beechcraft 390 (Premier 1) yang terbang dari Langkawi ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang telah jatuh kira-kira jam 2.50 petang, menewaskan enam penumpang dan dua krew di dalam pesawat serta seorang penunggang motosikal dan pemandu kenderaan di bawah.

Pengesahan Mangsa

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, sebelum ini telah mengumumkan bahawa Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Alam Sekitar, dan Teknologi Hijau Pahang, serta Ahli Dewan Undangan Negeri Pelangai, Datuk Seri Johari Harun, 53 tahun, tercatat dalam senarai penumpang pesawat malang tersebut.

Loke juga menyatakan nama lima individu lain dalam senarai penumpang, iaitu Kharil Azwan Jamaludin, Shaharul Amir Omar, Mohd Naim Fawwaz Mohamed Muaidi, Muhammad Taufiq Mohd Zaki, dan Idris Abdol Talib. Dua orang penerbang pesawat tersebut ialah Shahrul Kamal Roslan dan Heikal Aras Abdul Azim. Bagaimanapun, identiti kedua-dua mangsa yang berada di bawah masih dalam proses siasatan polis.

Proses Pengenalan dan Bedah Siasat

Hussein menjelaskan bahawa proses pengenalan dan bedah siasat akan selesai pada pagi atau tengah hari esok, bergantung kepada proses analisis DNA. Beliau menyatakan bahawa pengenalan pertama, yang dipercayai sebagai mangsa penunggang motosikal, telah selesai pada jam 6 petang.

Rakaman Suara Kokpit Ditemui

Ketua Polis Selangor turut mengumumkan bahawa Biro Siasatan Kemalangan Udara (AAIB) telah menemui rakaman suara kokpit (CVR) pesawat pada jam 10.20 malam. Pasukan AAIB telah membawa CVR, yang merupakan komponen kotak hitam, ke makmal untuk analisis lanjut.

“Hakikatnya, kotak hitam mempunyai dua komponen, iaitu Perekod Data Penerbangan (FDR) dan CVR. FDR masih belum ditemui,” katanya.

Read Previous

Perikatan Nasional Tidak Mungkin Menjadi Sebahagian daripada Kerajaan Perpaduan – Para Penganalisis Politik

Read Next

7 Cara Semula Jadi untuk Membersihkan Paru-paru Anda Selepas Berhenti Merokok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.