The Malaysia Post

Tragedi Nahas Pesawat Boeing 737 Max: Keluarga Mangsa Menuntut Keadilan

Tragedi yang menimpa keluarga di UK berikutan nahas pesawat Boeing 737 Max di Ethiopia empat tahun lalu masih mencari keadilan. Laporan daripada agensi berita Jerman, dpa, yang dipetik oleh media tempatan, menyatakan bahawa mereka sedang mencari keputusan pembunuhan yang menyalahi undang-undang dalam penyiasatan rasmi ke atas nasib malang itu.

Boeing 737 MAX Terhempas di Ethiopia

Pada Mac 2019, Sam Pegram (25 tahun), seorang pekerja kemanusiaan dari Britain, Oliver Vick (45 tahun), dan aktivis alam sekitar, Joanna Toole (36 tahun), adalah sebahagian daripada 157 penumpang yang maut apabila pesawat itu terhempas di padang. terpencil di luar ibu negara Ethiopia, Addis Ababa.

Baca lagi | Apa yang berlaku kepada syarikat penerbangan Malaysia Penerbangan 370?

Mahkamah Rasmi di Horsham

Menurut laporan BBC, peguam keluarga itu akan mendapatkan keputusan pembunuhan yang menyalahi undang-undang dalam siasatan rasmi yang dijadualkan berlangsung di Horsham pada hari Isnin.

Kerugian Besar Untuk Keluarga Sam Pegram

Deborah, ibu kepada Sam Pegram, memberitahu penyiar, “Sam adalah sumber kegembiraan dalam hidup anda. Dari usia muda, dia mahu membantu orang lain.” Bagi Deborah, kehilangan Sam telah meninggalkan lubang besar dalam hidup mereka.

Soalan tentang Keselamatan Pesawat Boeing 737 Max

Nahas pesawat ET302 yang berlaku antara Ethiopia dan Kenya mengakibatkan kematian kesemua 157 orang di dalamnya. Ini merupakan insiden kedua membabitkan model pesawat penumpang Boeing baharu dalam tempoh kurang lima bulan, menimbulkan persoalan mengenai keselamatan pesawat itu.

Baca lagi | Empat Kanak-kanak Colombia Ditemui hidup Selepas 40 hari Kemalangan Pesawat Hutan Amazon

Suara Untuk Joanna Tool yang Hilang

Adrian, bapa Joanna Toole, melihat penyiasatan rasmi sebagai peluang untuk bercakap mengenai kehilangan yang disebabkan oleh kematian anak perempuannya. Dalam temu bual dengan BBC, dia berkata, “Bagi saya, ini mungkin satu-satunya peluang untuk bercakap tentang Joanna kepada penonton yang berminat. Dan harapan saya adalah untuk menunjukkan apa yang telah hilang oleh kematian Joanna, untuk pasangannya, Paul, untuk diri saya sendiri. , dan untuk usaha memelihara alam semula jadi di peringkat antarabangsa.”

Jangkaan Keluarga Terjejas

Keluarga yang terjejas oleh tragedi ini berharap siasatan rasmi akan membawa keadilan dan menjelaskan punca sebenar di sebalik musibah itu.

Read Previous

Finalis Miss Universe Bahrain 2023

Read Next

SPRM: 60% Ahli Politik Terlibat Kes Rasuah Berprofil Tinggi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.