The Malaysia Post

Apa yang berlaku kepada syarikat penerbangan Malaysia Penerbangan 370?

Misteri Pesawat Hilang telah dijelaskan kepada Penerbangan 370 Malaysia Airlines

Kehilangan pesawat MH370 adalah salah satu misteri terbesar penerbangan dan telah membawa kepada beberapa teori.

Hanya 39 minit dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014, penerbangan Malaysia 370 terputus hubungan dengan kawalan darat dan terhempas di lokasi yang tidak diketahui mengorbankan kesemua 239 orang di dalamnya.

 A piece of debris from flight MH370 which went missing in 2014
Serpihan serpihan pesawat MH370 yang hilang pada 2014.

Apa yang berlaku kepada Penerbangan 370 Malaysia Airlines?

Pada 12.42am MYT pada 8 Mac 2014, Penerbangan Malaysia Airlines MH370 berlepas dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing, China dengan membawa penumpang termasuk ahli kaligrafi Cina, sepasang suami isteri dalam perjalanan pulang ke rumah anak lelaki mereka selepas berbulan madu yang tertangguh, dan pembinaan. pekerja yang tidak pulang ke rumah selama setahun.

Tetapi pada jam 1.21 pagi, pesawat itu terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Kawasan Kuala Lumpur semasa melintasi Laut China Selatan menuju ke Beijing.

Sebelum itu, pihak berkuasa Malaysia percaya kata-kata terakhir yang didengar daripada pesawat itu, sama ada daripada juruterbang atau pembantu juruterbang, ialah “Selamat malam Malaysia tiga tujuh sifar.”

Ping satelit dari pesawat menunjukkan ia terus terbang selama kira-kira tujuh jam apabila bahan api akan kehabisan.

Pakar telah mengira tapak nahas yang berkemungkinan besar sekitar 1k batu di barat Perth, Australia, tetapi pencarian mendalam di kawasan sekitar gagal menemui sebarang serpihan.

Garis masa kemalangan pada 8 Mac 2014:

  • 1.21 pagi: Kira-kira 39 minit selepas berlepas, penerbangan Malaysia 370 sedang terbang di atas Laut China Selatan apabila kedudukan pesawat itu hilang daripada radar di Pusat Kawalan Kawasan Kuala Lumpur. Data dari radar tentera Malaysia menunjukkan pesawat itu hampir serta-merta membelok ke barat daya dan menuju semula ke semenanjung Tanah Melayu.
  • 2.22 pagi: Setelah menyeberangi semenanjung dan membelok ke utara ke arah Teluk Bengal, pesawat itu mempunyai hubungan terakhir dengan radar tentera dan data satelit menunjukkan pesawat itu membuat pusingan utama terakhirnya ke selatan, ke Lautan Hindi.
  • 2.39 pagi: Panggilan telefon darat ke pesawat, yang dibuat melalui pautan satelit pesawat, tidak dijawab.
  • 5.30 pagi: Usaha mencari dan menyelamat dilancarkan.
  • 7.24 pagi: Malaysia Airlines mengeluarkan kenyataan mengumumkan bahawa Penerbangan 370 hilang.
  • Sepanjang minggu-minggu berikutnya: Usaha pencarian besar-besaran menjelajah 1.7 juta batu persegi dalam tempoh 52 hari.
  • 28 April: Pencarian dibatalkan kerana gagal menemui serpihan dari pesawat. Satu lagi fasa dilancarkan yang akan menggunakan sonar untuk mengimbas dasar laut.
  • Lewat Julai: Serpihan yang dikatakan penyiasat pasti berasal dari pesawat itu ditemui dihanyutkan di Réunion, kawasan daratan yang merupakan sebahagian daripada Kepulauan Mascarene dan terletak kira-kira 420 batu di timur Madagascar.
  • Januari 2017: Hampir tiga tahun selepas nahas, pencarian di dalam air untuk pesawat itu ditangguhkan secara rasmi. Pencarian meliputi lebih 46k batu persegi dari dasar Lautan Hindi tetapi gagal untuk mengesan serpihan.
  • Oktober 2020: Serpihan pesawat ditemui di pantai Australia mencetuskan teori bahawa ia adalah dari pesawat yang hilang.

Apakah teori tentang apa yang berlaku kepada Penerbangan Malaysia Airlines 370?

Vladimir Putin

Ada yang bimbang presiden Rusia Vladimir Putin terlibat dalam rampasan MH370.

Penulis Sains AS Jeff Wise mendakwa Putin “menipu” data navigasi pesawat supaya ia boleh terbang tanpa disedari ke Kosmodrom Baikonur supaya dia boleh “mencederakan Barat.”

Baca Lagi | Mengapa TikTok Sangat Ketagihan

Baca Lagi | 7 Tempat Paling Berhantu Di Malaysia

Menembak AS

Bekas pengarah syarikat penerbangan Perancis, Marc Dugain menuduh tentera AS menembak jatuh pesawat itu kerana mereka bimbang ia telah dirampas.
Sebuah buku berjudul Penerbangan MH370 – The Mystery juga mencadangkan bahawa ia telah ditembak jatuh secara tidak sengaja oleh jet pejuang gabungan AS-Thai semasa latihan ketenteraan dan insiden itu telah ditutup.

Bunuh diri

Ketua Polis Malaysia Tan Sri Khalid Abu Bakar mencadangkan kehilangan itu mungkin berpunca daripada bunuh diri.

Dia mendakwa seseorang di atas kapal boleh mengambil pakej insurans hayat yang besar sebelum menaiki pesawat, supaya mereka boleh merawat keluarga mereka atau membayar balik wang yang mereka berhutang.

Dalam persembunyian

Sejarawan dan penulis Norman Davies mencadangkan MH370 mungkin telah digodam dari jauh dan diterbangkan ke lokasi rahsia akibat bahan sensitif dibawa di atas jet itu.

Keretakan dalam Kapal Terbang

Malaysia Airlines menemui retakan 15 inci pada fiuslaj salah satu pesawatnya, beberapa hari sebelum MH370 hilang.

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan menegaskan ia mengeluarkan amaran terakhir dua hari sebelum kehilangan itu.

Tetapi Daily Mirror mendakwa jet yang hilang itu “tidak mempunyai antena yang sama seperti pesawat Boeing 777 yang lain” jadi ia tidak menerima amaran.

Stowaway

Seorang jurutera mendakwa “beban ke-14 yang misterius” telah ditambahkan pada senarai penerbangan selepas berlepas, mencetuskan teori bahawa terdapat penumpang yang bersembunyi.

Pakar keselamatan penerbangan, Tim Termini memberitahu program Penerbangan Channel 5 bahawa penumpang yang bersembunyi adalah salah satu senario rampasan yang mungkin berlaku.

Pesawat Hantu

Pakar penerbangan Christine Negroni telah membuat spekulasi bahawa kabin pesawat mengalami penurunan tekanan secara tiba-tiba.

Beliau berkata jika Kapten Shah sedang berehat pada masa itu, pembantu juruterbang Abdul Hamid akan menjadi satu-satunya orang yang masih hidup selama beberapa jam sebelum pesawat itu terhempas.

Bercakap kepada Star, dia berkata: “Kekurangan oksigen secara tiba-tiba akan membunuh semua penumpang dan anak kapal dalam masa 15 minit.

“Bagaimanapun, Hamid telah terlindung daripada kesan terburuknya di kokpit.”

Beliau berkata tahap kekurangan oksigen untuk Hamid akan menjelaskan mengapa pesawat itu membuat beberapa siri selekoh dramatik sebelum hilang.

Juruterbang Merancang Kejadian

Bekas Perdana Menteri Australia Malcolm Turnbull secara tidak dijangka berkata “kemungkinan besar kapten itu merancang acara yang mengejutkan ini.”

Dia mendakwa juruterbang itu mahu “mencipta misteri terbesar dunia.”

Bekas PM Australia Tony Abbott juga mendakwa ia telah dibuat “jelas” kepadanya dalam masa seminggu selepas kehilangan terkenal bahawa pesawat itu hampir pasti sengaja dijatuhkan oleh juruterbang.

Satu lagi teori mendakwa beliau merampas pesawatnya sendiri sebagai protes terhadap pemenjaraan ketua pembangkang Malaysia ketika itu Anwar Ibrahim, dan sebagai satu cara untuk menggugat kestabilan kerajaan Najib Razak yang korup.

Satu lagi teori konspirasi berkata juruterbang itu sengaja menghempas pesawat itu untuk menutup landasannya kerana dia telah terjun payung keluar dari pesawat supaya dia boleh menghabiskan sisa hidupnya bersama teman wanitanya yang sedang menunggu di dalam bot di laut.

Korea Utara Naik Pesawat

Susulan insiden itu, Korea Selatan menyatakan bahawa Korea Utara hampir membawa pesawat China yang membawa 220 penumpang, pada 5 Mac 2014.

Ada yang takut Pyongyang menembak jatuh pesawat itu, tetapi yang lain percaya ia dirampas dan dilencongkan ke negara komunis itu.

 Flight MH370 lost contact with air traffic control less than an hour after take-off
Penerbangan MH370 terputus hubungan dengan kawalan trafik udara kurang sejam selepas berlepas.

Telefon Bimbit Mangsa Berdering

Teori lain mendakwa bahawa ramai saudara-mara dapat mendengar nada dering sehingga empat hari selepas nahas itu supaya jet yang ditakdirkan itu tidak mungkin melanggar Lautan Hindi.

Sembilan belas keluarga telah mendakwa peranti orang tersayang mereka berdering sehingga empat hari selepas jet itu hilang.

Bagaimanapun, penganalisis tanpa wayar mendakwa bahawa firma telefon kadangkala menggunakan bunyi deringan hantu apabila peranti tidak aktif, lapor Daily Star.

Wahyu Snowden

Satu teori mengaitkan kehilangan pesawat itu dengan pendedahan Edward Snowden tentang tahap pengawasan AS pada 2013, lapor The Week.

Ia melibatkan fakta bahawa di dalam pesawat itu adalah 20 pekerja sebuah syarikat bernama Freescale Semiconductor, yang mana dokumen Snowden mencadangkan boleh membantu Agensi Keselamatan Negara untuk membangunkan teknologi yang digunakan dalam pengawasan.

Membincangkan teori itu, pengguna Reddit DarkSpectre menulis: “Sekumpulan lelaki cip AS ini bekerja untuk peneraju global dalam penyelesaian pemprosesan terbenam (teknologi telefon pintar terbenam dan kontrak pertahanan) semuanya bersama-sama… dalam pesawat… dan hilang. Kebetulan? “

Terhempas di Hutan Kemboja

Pada September 2018, penerbit video British Ian Wilson mendakwa telah menemui pesawat yang hilang menggunakan Peta Google.

Walaupun berjuta-juta dibelanjakan untuk mencari serpihan pesawat, pegawai polis Britain percaya dia telah menemui jet itu di kawasan pergunungan di hutan Kemboja.

Sebagai tindak balas, kerajaan China menggunakan syarikat pemerhatian Space View untuk memberi tumpuan kepada kawasan altitud tinggi di pinggir Phnom Penh.

Bagaimanapun, firma itu mendakwa tiada sebarang tanda pesawat, paling tidak semua pesawat Malaysian Airlines yang telah hilang sejak Mac 2014.

Seorang pengawal MH370 mendakwa bahawa penduduk tempatan di Kemboja memberitahunya mereka melihat sebuah pesawat yang dipercayai pesawat Malaysia Airlines yang terhempas di dalam hutan.

Dakwaan CIA oleh bekas PM Malaysia

Bekas perdana menteri Malaysia Mahathir Mohamad telah membuat spekulasi tanpa bukti bahawa CIA terlibat dalam insiden itu.

“Kapal terbang tidak hilang begitu sahaja,” tulisnya dalam catatan blog.

“Sudah tentu bukan hari ini dengan semua sistem komunikasi yang berkuasa, radio, dan penjejakan satelit, dan kamera tanpa filem yang beroperasi hampir selama-lamanya dan mempunyai kapasiti storan yang besar.

“Atas sebab tertentu, media tidak akan mencetak apa-apa yang melibatkan Boeing atau CIA.”

Pesawat itu menuju ke Kazakhstan

Jika jet itu terbang ke utara maka kemungkinan lokasi nahas boleh menjangkau sejauh sempadan antara Kazakhstan dan Turkmenistan ke Thailand.

Bekas Perdana Menteri Malaysia Najib Razak pada asalnya meminta pemimpin Kazakhstan Nursultan Nazarbayev untuk mengadakan operasi mencari di negara itu tetapi ini segera diketepikan kerana usaha menyelamat tertumpu di Lautan Hindi.

Read Previous

7 Tempat Paling Berhantu Di Malaysia

Read Next

Faedah Utama Bekerja di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.