The Malaysia Post

7 Tempat Paling Berhantu Di Malaysia

7 Tempat Paling Berhantu Di Malaysia

Dan keseronokan kerana mengalami tahap paranormal seperti itu, hanya dapat dirasai di tempat-tempat berhantu di Malaysia ini yang hanya ditujukan untuk mereka yang berani.

1. Lebuhraya Karak

Lebuhraya Karak adalah salah satu tempat berhantu yang paling terkenal di Malaysia. Menghubungkan Genting Highlands dengan Cameron Highlands, dua daripada destinasi pelancongan paling terkenal, Lebuhraya E8 yang panjang dan berliku telah menyaksikan terlalu banyak kemalangan. Beberapa penampakan yang belum disahkan ialah seorang budak lelaki yang hilang mencari ibunya dan sebuah Volkswagen kuning yang terus beratur selama-lamanya sebaik sahaja anda memintasnya. Oh, dan adakah kita menyebut, Volkswagen tidak mempunyai pemandu! Brr… Seram!

2. Villa Nabila

Penggemar filem akan dapat menghubungkan lokasi ini dengan filem seram Malaysia 2015 dengan nama yang sama. Seperti yang dikatakan legenda, seorang pembantu rumah, dalam keadaan cemburu yang kuat, membunuh semua ahli keluarga yang tinggal di vila ini. Dia menanam mayat mereka di seluruh premis tetapi yang mengejutkan, malah penyiasat tidak dapat mengesan mayat mereka. Tempat itu menjadi tumpuan sekali lagi pada 2013 apabila 23 remaja dilaporkan hilang di Villa Nabila!

3. Penjara Pudu

Penjara mempunyai sejarah keinginan kebebasan yang tidak terpenuhi, sama seperti roh yang tidak boleh melampaui kehidupan akhirat. Dibina semasa rejim British, Penjara Pudu mengurung lebih 2000 tawanan perang semasa Perang Dunia Kedua. Pelawat mengalami bintik-bintik panas dan sejuk yang luar biasa dalam pelbagai poket penjara. Bilik hukuman mati sering menjerit walaupun nampaknya kosong. Walaupun fakta bahawa ia telah dirobohkan pada tahun 2009 dan pembangunan komersial mengambil tempatnya, aktiviti aneh masih dilaporkan sekali-sekala.

4. Rumah Agam Nibong Tebal 99 pintu

Tempat ini menyerupai Rumah Winchester yang terkenal. Setelah diduduki oleh keluarga kaya, rumah agam itu terbiar sejak 50 tahun lalu sejak pembunuhan yang mengerikan. Seorang ahli sihir tempatan kemudian menetap di koridornya yang sunyi dan menggunakan masa lalu rumah agam itu untuk menghubungi orang yang ghaib. Ladang itu dikatakan terkutuk, dan penduduk tempatan enggan merentasi kawasan itu ketika senja. Tempat itu membawa aura kesengsaraan firasat yang luar biasa yang diselingi oleh bunyi-bunyi jahat dan tidak berperikemanusiaan.

Baca Lagi | Penapis Snapchat Terbaik untuk Selfie 2023

Baca Lagi | Mengapa TikTok Sangat Ketagihan

5. Banglo Kapal Terbang

Mona Fandey, seorang ahli sihir terkenal, didakwa dan dibuktikan bersalah atas pembunuhan ahli politik ketika itu, Mazlan Idris. Dibantu oleh suaminya, kedua-duanya memotong dan menguliti badannya sehingga tidak dapat dikenali. Di tali gantung, kata-kata terakhir Mona ialah “Saya tidak akan mati” yang diterjemahkan kepada “Saya tidak akan mati.” Reputasi Banglo Pesawat, kediaman Fendy, membuktikan kata-kata perpisahannya. Ia adalah tempat tumpuan untuk kejadian ghaib dan sisa sihir hitam yang ditinggalkan selepas hukuman matinya.

6. Hotel First World

Sebuah hotel mewah di tengah-tengah Genting Highlands mungkin kelihatan seperti tempat terakhir untuk berada dalam senarai tempat berhantu di Malaysia ini. Walau bagaimanapun, First World Hotel agak terkecuali. Aktiviti yang tidak dapat dijelaskan dikreditkan kepada semangat mereka yang membunuh diri kerana kehilangan segala-galanya di kasino resort. Tetamu dalam warna merah jambu kesihatan mereka jatuh sakit tanpa sebab. Malah pihak hotel tidak akan menyewakan sebahagian daripada jumlah keseluruhan 6118 bilik kerana ia dikatakan dikutuk. Tingkat 21 kekal kosong pada setiap masa, walaupun hotel berada pada kapasiti penuh. Menariknya, ia juga adalah tingkat yang sama yang dilangkau oleh lif semasa setiap pusingan.

7. Sekolah Cawangan Shih Chung

Bekas sekolah itu dicemari oleh sisa-sisa penyeksaan yang dilakukan semasa Perang Dunia Kedua. Diubah menjadi bangunan pentadbiran tentera oleh Jepun, “sekolah” itu menjadi rumah penyembelihan. Dikelilingi oleh tumbuh-tumbuhan liar dan liar, pemandangan sekolah sahaja sudah cukup untuk memberi anda daging angsa. Keadaan tempat yang berduka dan ditinggalkan boleh menyebabkan rasa gementar. Pelawat telah diatasi oleh serangan histeria yang tidak dapat dijelaskan dan telah melaporkan penampakan penampakan tentera Jepun.

Walaupun pemberani mungkin mempertaruhkan apa sahaja untuk pergi ke peringkat seterusnya, adalah wajar untuk tidak bermain-main dengan dunia paranormal. Walau bagaimanapun, jika semangat pengembaraan menjemput anda, tempat-tempat berhantu ini mesti anda lawati pada perjalanan seterusnya di Malaysia.

Read Previous

Mengapa TikTok Sangat Ketagihan

Read Next

Apa yang berlaku kepada syarikat penerbangan Malaysia Penerbangan 370?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.