The Malaysia Post

Empat Kanak-kanak Colombia Ditemui hidup Selepas 40 hari Kemalangan Pesawat Hutan Amazon

Empat orang kanak-kanak pribumi yang dilaporkan kurang pemakanan dan kesan gigitan serangga berhasil diselamatkan dari hutan Amazon Colombia pada Jumaat petang, 40 hari selepas pesawat yang mereka naiki terhempas ke dalam hutan.

Ketahanan dan Keajaiban Kanak-kanak Pribumi

Dalam satu pencapaian ketabahan yang luar biasa, kanak-kanak itu berjaya bertahan dalam ribut kuat di salah satu kawasan yang paling tidak mesra di negara itu, yang merupakan tempat tinggal kepada haiwan pemangsa dan kumpulan bersenjata.

“Mereka memberikan kita contoh tentang ketahanan yang lengkap dan akan tercatat dalam sejarah,” kata Presiden Colombia, Gustavo Petro, menyifatkan itu “satu kegembiraan untuk seluruh negara!”

Keadaan Kanak-kanak Pribumi yang Diselamatkan

Keempat-empat adik-beradik berumur 13, sembilan, empat dan seorang bayi berumur 11 bulan merupakan anggota komuniti pribumi Huitoto.

Walaupun dalam keadaan kurang pemakanan, kesemua kanak-kanak itu tidak mengalami keadaan serius, termasuk kanak-kanak yang paling muda, yang menyambut ulang tahun pertamanya di hutan.

Kunci Keberhasilan Bertahan Kanak-kanak

Dipercayai mereka berjaya bertahan dengan memakan makanan dari kit bertahan yang dijatuhkan oleh pasukan penyelamat di hutan tersebut, tetapi pendidikan yang diterima daripada nenek mereka juga mungkin penting, kata John Moreno, seorang pemimpin pribumi dari kawasan Vaupes.

Kanak-kanak tersebut kemudiannya telah dibawa ke bandar San Jose de Guaviare untuk pemeriksaan kesihatan dan penilaian psikologi.

Baca lagi | Presiden Colombia Tarik Balik Kenyataan Kanak-Kanak Hilang Di Amazon Ditemui Hidup

Kronologi Kejadian Kemalangan Pesawat

Keempat-empat adik-beradik itu berada dalam pesawat Cessna 206 yang terhempas pada 1 Mei semasa dalam perjalanan dari bandar San Jose de Guaviare ke Araracuara, di wilayah Amazonas pada pagi tersebut selepas juruterbang pesawat itu mengeluarkan panggilan kecemasan kerana kerosakan enjin.

Upaya Pencarian dan Kesulitan yang Dihadapi

Dua minggu kemudian, pesawat itu dijumpai dengan hidung terbenam di dalam lantai hutan di wilayah Caquetá, 175km di selatan San Jose de Guaviare.

Tiga mayat dewasa, termasuk ibu kanak-kanak berumur 33 tahun, ditemui di tempat kejadian, tetapi tiada tanda-tanda kanak-kanak.

Dalam beberapa hari yang berikutnya, ada sedikit tanda harapan. Sekitar 500 meter dari lokasi kemalangan, pasukan pencarian menjumpai jejak kaki, buah yang digigit, dan lampin bayi yang digunakan.

Usaha penyelamatan yang dinamakan Operasi Harapan segera diperluas, akhirnya melibatkan 150 askar dan 200 orang sukarelawan dari komuniti pribumi tempatan serta pasukan 10 anjing Belgian shepherd, yang meliputi kawasan lebih 323 kilometer persegi (125 batu persegi).

Pencarian terus dilakukan untuk anjing bernama Wilson yang hilang semasa operasi tersebut.

Penggunaan Strategi Pencarian dan Penemuan Kanak-kanak

Pasukan pencarian melaksanakan beberapa siasatan dari udara, dengan memasang penyiar jarak jauh kepada helikopter yang memainkan mesej daripada nenek kanak-kanak tersebut dalam bahasa Huitoto, memberitahu mereka bahawa pencarian sedang berlangsung dan agar mereka tinggal di tempat mereka berada.

Namun, kanak-kanak itu terus bergerak – mereka ditemui dengan kaki dibalut dengan kain – dan ini mempersukarkan usaha mencari mereka. Harapan awal untuk menemui kanak-kanak itu hidup semakin berkurang.

Pasukan pencarian menjumpai kem kumpulan pemberontak yang ditinggalkan dan beberapa ahli pasukan pencarian menarik diri kerana berakhirnya gencatan senjata dengan kumpulan lain di kawasan tersebut.

Bilangan penerbangan dikurangkan dan makmal komando gabungan di San Jose de Guaviare dibubar.

Baca lagi | Tembak Mati 8 Kanak Kanak, Lelaki Serbia Mengaku Membunuh

Penemuan dan Keajaiban Keselamatan

Bangkai pesawat Cessna itu dijumpai dua minggu selepas hilang tetapi tiada tanda-tanda kanak-kanak ditemui.

Tetapi dua hari sebelum penemuan mereka, Brigedier Jeneral Pedro Sanchez berkata beliau masih percaya kanak-kanak itu hidup dan kesukaran dalam mencari mereka adalah disebabkan oleh pergerakan mereka melalui hutan.

“Ini bukan mencari jarum dalam tumpukan jerami, ini seperti mencari kutu di dalam permaidani kerana mereka terus bergerak,” katanya kepada media tempatan, “tetapi jika, semoga Allah tidak menghendaki, mereka telah mati, kita sudah tentu telah menemui mereka kerana mereka masih di tempat mereka.”

Keajaiban Selamatnya Kanak-kanak Pribumi dari Hutan Amazon

Radio tentera berderau dengan seruan “Mukjizat! Mukjizat! Mukjizat! Mukjizat!” pada pukul 5 petang, Jumaat.

Penemuan itu dilakukan oleh sekumpulan 10 askar dan lapan orang sukarelawan pribumi di mana mereka telah menjumpai jejak segar dan mula mengikuti jejak tersebut hingga membawa mereka semua ke tempat kanak-kanak itu berada dalam satu kawasan terbuka.

Pada hari Jumaat, tentera memuat naik gambar yang menunjukkan kumpulan askar dan sukarelawan berposing dengan kanak-kanak tersebut, yang dibalut dengan selimut haba.

Salah seorang askar memegang botol ke bibir kanak-kanak yang paling kecil. “Gabungan usaha kita menjadikan ini menjadi kenyataan,” tweet komando ketenteraan Colombia.

Berkembanglah desas-desus pada mulanya mengenai keberadaan kanak-kanak itu pada 18 Mei, apabila Petro mewartakan dalam Twitter bahawa kanak-kanak itu telah ditemui.

Dia kemudian memadam mesej tersebut, menyatakan bahawa dia diberi maklumat salah oleh sebuah agensi kerajaan.

“Hutan itu menyelamatkan mereka,” – Petro

Pada hari Jumaat, setelah mengesahkan kanak-kanak itu telah diselamatkan, presiden berkata bahawa untuk beberapa masa dia telah percaya kanak-kanak itu telah diselamatkan oleh salah satu kumpulan suku nomadik yang masih berkelana di kawasan hutan yang terpencil di mana pesawat itu terhempas dan mempunyai sedikit hubungan dengan pihak berkuasa.

Namun, Petro menambah bahawa kanak-kanak itu pertama kali ditemui oleh salah satu anjing penyelamat yang dibawa oleh askar ke dalam hutan.

Beliau berkata bahawa beliau berharap dapat bertemu dengan kanak-kanak itu pada hari Sabtu.

“Hutan itu menyelamatkan mereka,”. “Mereka adalah kanak-kanak hutan, dan sekarang mereka juga adalah kanak-kanak Colombia.” kata Petro.

Dalam perjalanan hidup yang menakjubkan, keempat-empat kanak-kanak pribumi ini mampu bertahan hidup selama 40 hari dalam hutan Amazon yang berbahaya.

Kejayaan penyelamatan mereka adalah hasil usaha bersama pasukan penyelamat, komuniti pribumi tempatan, dan anjing penyelamat. Keajaiban keselamatan ini menjadi inspirasi dan bukti kegigihan yang luar biasa bagi semua orang di Colombia.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Permohonan Maaf DAP kepada Umno: Tok Mat Mohon Jangan Timbulkan Isu Perpaduan dalam Kerajaan Koalisi

Read Next

11 Tempat Makan Best di Shah Alam Yang Anda Wajib Cuba, Semua Sedap-sedap!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.