The Malaysia Post

Tembak Mati 8 Kanak Kanak, Lelaki Serbia Mengaku Membunuh

Seorang lelaki Serbia berusia 20 tahun yang disyaki membunuh lapan orang dan mencederakan 12 yang lain telah mengaku melakukan jenayah itu.

Pejabat pendakwa raya di bandar Smederevo dekat Belgrade mengesahkan hal ini dalam kenyataan semalam.

Serbia mengalami kejutan dan kesedihan selepas dua insiden tembakan besar-besaran.

Kejadian pertama berlaku di sebuah sekolah di ibu negara pada hari Rabu di mana sembilan orang terbunuh.

Kejadian kedua berlaku di luar bandar pada hari Khamis dan dilakukan oleh seorang remaja berusia 20 tahun yang mengaku bertanggungjawab.

Baca lagi | Mahkamah Apex Singapura menolak rayuan pendakwaan supaya lelaki yang terlibat dalam serangan gangland maut disabitkan dengan kesalahan membunuh

Lelaki Serbia Mengaku Membuat Tembakan

Suspek kini berada dalam tahanan berhubung kedua-dua kes tersebut.

Pejabat pendakwa raya menyatakan dalam kenyataan kepada Reuters bahawa seorang lelaki yang dikenali sebagai UB telah mengaku menembak ramai orang di tiga lokasi berbeza berhampiran bandar Mladenovac pada hari Khamis.

Dia menggunakan senapang automatik dengan niat untuk “menakut-nakutkan penduduk di tempat itu”.

UB disyaki melakukan pelbagai jenayah termasuk pembunuhan, pengeluaran haram, pemilikan, membawa dan mengedar senjata dan bahan letupan, serta penculikan.

Pejabat pendakwa raya di Smederevo, di mana beberapa kejadian tembakan berlaku, memberikan maklumat ini.

Selepas kejadian tembakan tersebut, UB naik teksi dan memaksa pemandu membawanya ke bandar Kragujevac di mana dia ditangkap pada pagi Jumaat.

Seorang gadis yang terluka parah akibat tembakan di sekolah di Serbia masih dalam keadaan kritikal.

Laporan dari TV negeri RTS pada hari Sabtu menyatakan bahawa lapan murid dan seorang pengawal terbunuh dalam kejadian tersebut.

Baca lagi | Barat, Rusia memperdagangkan tekanan terhadap tenaga apabila Ukraine menyerang

Mangsa Maut Terkena Tembakan Selamat Dikebumikan

Pengebumian empat murid dan pengawal yang terbunuh dalam tembakan di sekolah serta lima pemuda yang terbunuh dalam kejadian di luar bandar telah diadakan semalam.

“Apabila anda mendengar bahawa ini berlaku di Rusia atau Amerika, anda merasa tidak selesa, apatah lagi apabila ia berlaku di sini di mana anda mengenali mereka semua,” kata Jovica Markovic dari kampung Malo Orasje, tempat pengebumian lima pemuda tersebut.

Reuters melaporkan bahawa pengebumian akan diadakan. Markovic juga menyatakan, “Kami semua berkaitan, kami semua saling mengenali… dan mereka semua masih muda.” Beliau merupakan sepupu kepada seseorang yang kehilangan seorang cucu dalam kejadian tembakan tersebut.

Selepas kejadian tembakan, kerajaan mengambil langkah-langkah untuk mencegah keganasan di sekolah dan mengurangkan jumlah senjata yang dipegang oleh orang awam.

Read Previous

Kesilapan De Gea Buat Manchester United Kalah 1-0 Ke Atas West Ham

Read Next

Beego Nafi Orang Ketiga Punca Cerai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.