The Malaysia Post

Barat, Rusia memperdagangkan tekanan terhadap tenaga apabila Ukraine menyerang

Kuasa Barat dan Moscow saling menyerang semalam dengan langkah-langkah tekanan yang menyakitkan terhadap tenaga apabila Ukraine berkata ia mengebom pangkalan Rusia berhampiran loji nuklear yang telah menimbulkan kebimbangan yang semakin meningkat.

Kumpulan Tujuh negara demokrasi industri utama berikrar untuk bergerak segera untuk menetapkan had harga ke atas import minyak Rusia, sumber pendapatan penting untuk Moscow dan perangnya di Ukraine.

“Rusia mendapat manfaat dari segi ekonomi daripada ketidaktentuan pasaran tenaga yang disebabkan oleh perang dan memperoleh keuntungan besar daripada eksport minyak dan kami mahu mengatasinya dengan tegas,” kata Menteri Kewangan Jerman Christian Lindner dalam sidang akhbar selepas langkah itu diumumkan.

Matlamat had harga eksport minyak adalah untuk “menghentikan sumber pembiayaan penting untuk perang pencerobohan dan membendung kenaikan harga tenaga global”, tambahnya.

Menjelang keputusan itu, Kremlin memberi amaran bahawa langkah itu akan menjejaskan kestabilan pasaran minyak. Ia telah menunjukkan bahawa ia bersedia menggunakan bekalan gas ke Eropah sebagai leverage dalam apa yang Amerika Syarikat telah mengecam sebagai “persenjatan” tenaga.

Seolah-olah ada isyarat, gergasi gas Rusia Gazprom berkata ia telah menghentikan penghantaran gas ke Jerman untuk tempoh yang tidak ditentukan kerana terdapat kebocoran dalam turbin.

Gazprom sebelum ini berkata ia menjangkakan penyambungan semula penghantaran gas hari ini melalui Nord Stream, saluran paip – dikecam pada permulaannya oleh pengkritik Rusia – yang menghubungkan St Petersburg ke Jerman di bawah Laut Baltik.

“Kebolehpercayaan operasi, keseluruhan sistem, berisiko,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov, menyalahkan kekurangan alat ganti.

Siemens Energy, pengeluar turbin Jerman di mana Gazprom berkata ia mengenal pasti masalah, berkata bahawa kebocoran yang dikenal pasti oleh Rusia bukanlah sebab untuk menghentikan operasi.

Pergaduhan berhampiran loji nuklear

Perlawanan mengenai tenaga berlaku di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat terhadap loji nuklear terbesar Eropah, Zaporizhzhia, yang berada di bawah pendudukan tentera Rusia.

Ukraine berkata ia mengebom pangkalan Rusia di bandar berhampiran Energodar, memusnahkan tiga sistem artileri serta depot peluru.

Dmytro Orlov, Datuk Bandar Energodar yang pro-Kyiv di selatan Ukraine, memberitahu AFP dari lokasinya dalam buangan bahawa perkhidmatan telefon di bandar itu terganggu teruk.

Sepasukan 14 orang daripada Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) sedang melawat Zaporizhzhia, dengan ketua pemerhati nuklear PBB, Rafael Grossi, berkata bahawa tapak itu telah rosak dalam pertempuran.

Tentera Ukraine mendakwa tentera Rusia telah mengeluarkan peralatan mereka dari tapak sebelum pasukan PBB tiba pada Khamis.

Tentera Rusia merampas kawalan tapak itu pada awal Mac. Terdapat serangan berulang di sekitar tetapi kedua-dua Moscow dan Kyiv telah menafikan bertanggungjawab dan menyalahkan satu sama lain.

Pemeriksa PBB menghabiskan hari kedua mereka di Zaporizhzhia semalam. Duta Rusia ke Vienna, Mikhail Ulyanov, berkata enam pemeriksa IAEA akan tinggal selama beberapa hari dan dua lagi akan kekal di sana “secara tetap”.

“Kami mengalu-alukan ini kerana kehadiran antarabangsa boleh menepis banyak khabar angin mengenai keadaan di loji tenaga nuklear,” katanya kepada agensi berita Rusia RIA Novosti.

‘Berhenti bermain dengan api’

Ketua Pengarah Palang Merah Robert Mardini pada Khamis memberi amaran akibat terkena kilang itu boleh menjadi “malapetaka”, berkata “sedikit kesilapan pengiraan boleh mencetuskan kemusnahan yang akan kami kesali selama beberapa dekad”.

“Sudah tiba masanya untuk berhenti bermain api dan sebaliknya mengambil langkah konkrit untuk melindungi kemudahan ini… daripada sebarang operasi ketenteraan,” katanya kepada pemberita di Kyiv.

Ukraine menuduh Rusia menyimpan peluru di Zaporizhzhia dan mengerahkan ratusan askar ke sana.

Ia juga mengesyaki Moscow berhasrat untuk mengalihkan kuasa dari loji itu ke semenanjung Crimean berdekatan, yang dilampirkan oleh Rusia pada 2014.

Sementara itu, tentera Ukraine meneruskan serangan balas di wilayah Kherson yang berhampiran untuk merampas semula kawasan yang dirampas oleh Rusia pada permulaan pencerobohan.

Pejabat presiden berkata letupan telah kedengaran di seluruh Kherson sepanjang malam Khamis dan bahawa “pertempuran hebat” berlaku di dua kawasan berhampiran sungai dari bandar Kherson, ibu kota wilayah itu.

Di wilayah timur Donetsk, empat orang terbunuh dan 10 cedera dalam pelbagai insiden tembakan, manakala seorang lagi maut di timur laut apabila sebuah kampung dilanda berhampiran Kharkhiv, bandar kedua Ukraine.

Di sebalik konflik, kini dalam bulan ketujuh, kanak-kanak memulakan tahun persekolahan baharu pada 1 September, walaupun di beberapa wilayah itu bermakna pelajaran dalam talian kerana pertempuran yang berterusan.

“Saya gembira dapat kembali ke sekolah tetapi saya akan lebih gembira jika tiada peperangan kerana saya merindui guru saya dan rakan-rakan saya,” Antonina Sidorenko, sembilan tahun, memberitahu AFP, dengan bunyi tembakan di kejauhan. latar belakang.

Read Previous

Mengapakah kerakyatan Malaysia yang lebih pantas untuk pemain bola sepak kelahiran asing daripada pengakap lelaki Lawas yang menderita dalam Konfrontasi? Ketua parti Dayak bertanya

Read Next

Laporan: Dipenjara Najib menjalani ujian perubatan di hospital

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.