The Malaysia Post

Ketua PBB akan bertemu Zelensky, Erdogan, dengan tumpuan kepada eksport bijirin, loji tenaga nuklear

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres akan bertemu Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky dan Presiden Turki Tayyip Erdogan di Ukraine hari ini, dengan eksport bijirin dan kebimbangan mengenai loji kuasa nuklear Zaporizhzhia menjadi agenda utama.

Mesyuarat tiga hala itu menandakan perbincangan secara peribadi pertama Erdogan dengan Zelensky sejak pencerobohan Rusia pada 24 Februari, walaupun pemimpin Turki itu telah bertemu Presiden Rusia Vladimir Putin dua kali dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Ketiga-tiga pemimpin itu akan mengadakan sidang akhbar bersama selepas pertemuan mereka di Lviv, tempat transit penting bagi pelarian Ukraine menuju ke barat ke Eropah sejak pencerobohan Rusia pada 24 Februari. Guterres, yang tiba di Lviv petang semalam, merancang pada hari Jumaat untuk melawat pelabuhan Laut Hitam Odesa, di mana eksport bijirin telah disambung semula di bawah perjanjian yang diuruskan oleh PBB yang bertujuan untuk mengurangkan krisis makanan global yang semakin teruk.

Pada hari Sabtu beliau akan pergi ke Pusat Penyelarasan Bersama di Istanbul yang dianggotai oleh pegawai Rusia, Ukraine, Turki dan PBB yang menyelia eksport bijirin dan baja Ukraine Laut Hitam.

Tiga pelabuhan Laut Hitam telah dibuka sekatan bulan lalu di bawah perjanjian antara Moscow dan Kyiv, yang diuruskan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Turki, yang memungkinkan untuk menghantar ratusan ribu tan bijirin Ukraine kepada pembeli.

Pejabat Erdogan berkata beliau akan menangani cara untuk meningkatkan eksport bijirin dan langkah yang boleh diambil ke arah menamatkan perang antara Ukraine dan Rusia melalui cara diplomatik.

Erdogan juga akan membincangkan “semua aspek” hubungan dua hala antara Ankara dan Kyiv semasa pertemuannya dengan Zelensky, kata pejabatnya.

Turki telah mengkritik pencerobohan Rusia dan menyediakan senjata kepada Ukraine, termasuk dron, sambil enggan menyertai Barat dalam mengenakan sekatan ke atas Rusia – pendirian yang dikatakan telah membantu usaha pengantaraannya meraih hasil.

Satu lagi topik utama ialah situasi yang membimbangkan di loji kuasa nuklear Zaporizhzhia.

Ukraine dan Rusia menyalahkan antara satu sama lain kerana membedil berhampiran loji nuklear Ukraine timur, yang diambil alih oleh tentera Rusia pada peringkat awal yang disifatkan Moscow sebagai “operasi ketenteraan khas”. Kilang itu masih dikendalikan oleh juruteknik Ukraine.

Guterres, yang kali terakhir melawat Ukraine pada April, minggu ini membincangkan syarat untuk berfungsi dengan selamat loji nuklear itu dengan Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu, kata kementerian Rusia dalam satu kenyataan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata ia boleh membantu memudahkan lawatan pemeriksa Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) ke Zaporizhzhia dari Kyiv, tetapi Rusia berkata sebarang misi yang melalui ibu negara Ukraine adalah terlalu berbahaya.

Read Previous

Memetik ketidaksediaan, Hisyam Teh kini berkata beliau tidak akan dapat menyertai rayuan terakhir Najib SRC International

Read Next

Kejohanan penggodam menghimpunkan yang terbaik dunia di Las Vegas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.